Питання ринку землі треба вирішувати, а не спекулювати на стереотипах – Дмитро Яблоновський

image
21 Червня 2019, 18:24
Поділитися:

«Те, що ринок землі слід відкривати, нині розуміють всі. Проблема радше у тому, в який спосіб це має відбуватися, хто буде продавати та хто купувати, саме навколо цих питань і йдуть суперечки».

Про це в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» розповів заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський. 

На думку експерта, ринок землі має бути доступний для кожного охочого придбати землю. 

«Якщо ми хочемо, щоб власник паю отримав максимальну ціну за свою ділянку, то має бути максимальна кількість покупців, тобто максимальна кількість пропозицій. Слід розуміти, що коли 100 людей хоче придбати цей пай – це буде одна ціна, а якщо дві людини – ціна буде інша», – сказав економіст.

«Потрібно задати питання: чому ми побоюємося, скажімо, іноземців? Основним побоюванням, з яким я стикався, це те, що вони будуть не раціонально використовувати землі. Але тут ми плутаємо симптоми з причиною. Якщо ми побоюємося, що землі будуть неефективно використовувати, то нам потрібно не обмежувати тих, хто буде купувати, а якісно контролювати та будувати інституції, які будуть слідкувати, як ця земля використовується. Тобто треба вирішувати проблеми, а не придумувати якісь стереотипи і спекулювати на них», – вважає Дмитро Яблоновський. 

Раніше повідомлялось, що у пропрезидентській партії готові відкрити ринок землі. Однак до цього необхідно розробити законодавчу базу, яка має врахувати інтереси власників землі, держави та бізнесу. Також варто провести аудит, кому реально належать землі зараз. На думку Дмитра Разумкова, мораторій можна скасувати через рік.

Нагадаємо, в Україні з 18 січня 2001 року діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Торік депутати доручили Кабміну до 1 березня 2019 року розробити і внести на розгляд парламенту законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, однак уряд не виконав це доручення.

Читайте також: КСУ визнав конституційним указ Зеленського про розпуск Ради

Читайте також: Чорний ринок зброї в Україні налічує близько 5 млн одиниць – Георгій Учайкін

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV