Питання якісного харчування дітей стане пріоритетним у 2020 році

image
18 Грудня 2019, 18:04
Поділитися:

Одним із ключових напрямів діяльності Київської облдержадміністрації наступного року буде питання якісного харчування дітей.

Про це заявив голова Київської ОДА Олексій Чернишов під час партнерського форуму соціально-освітніх інновацій «Якісне харчування — здорова дитина. Healthy Food: Healthy Child».

Захід відбувся у середу, 18 грудня, в м. Ірпінь, Київської області. У форумі взяли участь керівництво КОДА та Київської облради, представники міністерств України та Державної служби якості освіти, працівники ГУ Держпродспоживслужби в Київській області, керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, місцевих органів управління освітою, а також представники міжнародних організацій, освітніх закладів і наукових установ.

Під час заходу голова КОДА Олексій Чернишов оглянув сучасне технологічне обладнання, посуд та інвентар провідних європейських виробників, що використовуватимуть в навчальних закладах.

Очільник області відзначив, що здорове харчування, як і заняття спортом, є звичкою. І дітям потрібно прищеплювати її змалечку — не лише в школах та дитячих садочках, але й удома.

«Реформа шкільного харчування є однією з важливих змін, що вже впроваджується в Новій українській школі. Адже в основу цієї ініціативи закладалося, зокрема, здорове та безпечне харчування», — підкреслив очільник області.

Також Олексій Чернишов нагадав, що найближчим часом Кабінет Міністрів має визначити перелік харчових продуктів, не рекомендованих для реалізації у закладах освіти.

«Ви на місцях маєте жорстко дотримуватися цих рекомендацій і не допустити реалізації таких продуктів в приміщеннях і на території закладів освіти», — наголосив голова КОДА.

Однак, окрім неякісних харчів, в українських школах є й інші проблеми, відзначив Олексій Чернишов. Це, зокрема, не відремонтовані приміщення їдалень, харчоблоків, внутрішніх санвузлів.

«Тому вкрай важливо на обласному та місцевому рівнях систематично проводити навчання персоналу в сфері дитячого харчування. На мою думку, це найважливіше питання сьогоднішнього Форуму. Воно винесене на найвищий рівень і потребує якнайшвидшого розв’язання. І Уряд готовий нам допомогти», — зазначив керівник Київської ОДА.

Олексій Чернишов заявив, що органам виконавчої влади та місцевого самоврядування необхідно в найкоротші терміни проаналізувати ситуацію з харчуванням учнів, а також передбачити у місцевих бюджетах відповідні кошти для якісного і здорового харчування та оновлення матеріально-технічної бази.

У межах форуму «Якісне харчування — здорова дитина. Healthy Food: Healthy Child» відбулися також численні виставки й презентації, зокрема, продукції вітчизняних виробників харчової промисловості та нового меню, що розроблене фахівцями закладів професійної (професійно-технічної) освіти області.

Довідково                                                            

Партнерський форум соціально-освітніх інновацій «Якісне харчування – здорова дитина. Healthy Food: Healthy Child» організований Київською обласною державною адміністрацією та Департаментом освіти і науки КОДА.

Мета заходу — реалізація державної політики щодо створення в закладах

освіти безпечного для життя і здоров’я дитини середовища, запровадження регіональних соціально-освітніх трансформацій та нових підходів до організації здорового, раціонального та безпечного харчування учнів і вихованців закладів освіти Київщини.

Питання організації харчування щороку розглядаються на засіданнях колегії департаменту освіти  і науки, видаються накази щодо дотримання вимог законодавства при організації харчування.

У 702 закладах загальної середньої освіти області  навчається 223,3 тис. учнів. 

За оперативною інформацією у 2019/2020 навчальному році гаряче харчування отримують 132 118 учнів.

Відповідно до наказу департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації від 13.09.2019 № 235 протягом вересня – грудня здійснюється перевірка стану організації харчування у закладах освіти області.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація