ПЦУ – “не церква Порошенка” і не контролюється політиками: відеозвернення предстоятеля Епіфанія

image
14 Квітня 2023, 11:04
Поділитися:

14 квітня 2023 г. 11:01

У Великий четвер митрополит ПЦУ Епіфаній оприлюднив відкрите відеозвернення. В ньому він підкреслив, що Православна церква України – “не церква Порошенка” і в жодному разі не контролюється політиками.

Про це KВ стало відомо з відеозвернення митрополита Епіфанія.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

У своєму зверненні митрополит підкреслив, що супротивники намагаються представити ПЦУ заручницею чи учасницею партійної боротьби.

“Рішуче і твердо заявляю перед усією громадою – ми не дозволяли дотепер і надалі не дозволятимемо робити цього. За сприяння розбудові Помісної Церкви ми вдячні всім політичним силам, незалежно від того, чи вони представляють у певний проміжок історії владу або опозицію. Але жодна політична сила, партія чи окремий лідер не можуть і не будуть мати в Православній Церкві України якоїсь виняткової чи тим більше контролюючої ролі”, – йдеться у зверненні.

“За принципом перекладання відповідальності з хворої голови на здорову наші супротивники наполегливо намагаються дискредитувати Православну Церкву України, нав’язуючи їй імідж “церкви Петра Порошенка”. У такий саме спосіб свого часу намагалися Київський Патріархат подавати як “церкву Кравчука” – нібито виключно партійний політичний проект, який працює лише на імідж однієї особи”, – зазначив митрополит Епіфаній.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Предстоятель підкреслив, що неодноразово в ПЦУ спростовували брехливі плітки і що “ані Петро Порошенко, ані будь-який інший політик, незалежно від того, представляє він владу чи опозицію, не відіграє у житті Православної Церкви України якоїсь виняткової ролі, яка давала би будь-кому підстави з цими іменами в такому контексті ув’язувати нашу Помісну Церкву”.

“Різними каналами поширюють цілком брехливу інформацію про те, що керівництво Православної Церкви України і особисто Предстоятель нібито кимось контролюються і спрямовуються в діях. Такі твердження – відверта брехня і брудний наклеп. Жоден, підкреслюю – жоден з українських політиків не мали і не мають контролю щодо позиції та рішень Церкви. Тим більше цього не мають і не можуть мати якість регіональні клани, які від початку вперто намагалися його добитися, але зазнали фіаско”, – сказав митрополит Епіфаній у зверненні.

Читайте: У Любарцях Бориспільського району селяни вирішили, що місцевий храм має належатиПЦУ

Як повідомлялаKВ, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ВР опрацьовують проєкт Постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України про розірвання з Українською Православною Церквою договору оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври.Крім того, заступниця комітетуЄвгенія Кравчук (“Слуги Народу)також підкреслила, що інші громади й міста, які мають певні договори про оренду будівель чи землі із представниками УПЦ, мають право розривати договори та організовувати переходи в ПЦУ.

Читайте:ПЦУ створила релігійну організацію “Почаївська Свято-УспенськаЛавра”

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона