Психолог консультує: як позбутися від страху і хвилювання

image
10 Травня 2019, 21:03
Поділитися:

Лікарі Координаційного центру Ірпінської міської поліклініки продовжують консультувати щодо актуальних медичних питань. Цього разу поговоримо про почуття тривоги без причини, яке останнім часом дуже розповсюджене. Нижче більш детально буде розкрито, що таке тривога та як її позбутися, але звертаємо вашу увагу, яким простим захворюванням вона б вам не здавалася, лікарі не радять займатися самолікуванням. Лікар-психолог Тетяна Корнієнко, проведе кваліфіковану консультацію як дорослих, так і дітей, і обов’язково підбере правильну та ефективну терапію. Приймає вона в Координаційному центрі Ірпінської поліклініки у понеділок з 8 до 16 год.

Незрозумілий страх, напруження, занепокоєння без причини періодично виникають у багатьох людей. Поясненням безпричинної тривоги може бути хронічна втома, постійні стреси, раніше перенесені або прогресуючі захворювання. При цьому людина відчуває, що в небезпеці, але не розуміє, що з ним відбувається.

Чому з’являється тривога на душі без причини

Відчуття тривоги і небезпеки не завжди є патологічними психічними станами. Кожна доросла людина хоч раз відчував нервове збудження і неспокій у ситуації, коли не вдається впоратися з виниклою проблемою або напередодні складної розмови. Після вирішення таких питань почуття тривоги проходить. Але патологічний безпричинний страх з’являється незалежно від зовнішніх подразників, що він не обумовлений реальними проблемами, а виникає сам по собі.

Тривожний невроз

Це розлад психіки і нервової системи, головною ознакою якого є тривога. При розвитку тривожного неврозу діагностуються фізіологічні симптоми, які пов’язують зі збоєм роботи вегетативної системи. Періодично відбувається посилення тривоги, іноді у супроводі панічних атак. Тривожний розлад, як правило, розвивається внаслідок тривалих психічних перевантажень або одного сильного стресу. Захворюванню властиві наступні симптоми: почуття тривоги без причини (людина тривожиться по дрібницях); нав’язливі думки; страх; пригніченість; розлади сну; іпохондрія; мігрені; тахікардія; запаморочення; нудота, проблеми з травленням.

Тривога з похмілля

При вживанні алкоголю відбувається інтоксикація організму, всі органи починають боротися з цим станом. Спочатку за справу береться нервова система – це час настає сп’яніння, якому характерні перепади настрою. Після починається похмільний синдром, при якому з алкоголем борються всі системи людського тіла. Ознаками тривоги з похмілля є:  запаморочення; часта зміна емоцій; нудота, дискомфорт у животі; галюцинації; скачки артеріального тиску; аритмія; чергування жару і холоду; безпричинний страх; розпач; провали в пам’яті.

Депресія

Це захворювання може проявитися у людини будь-якої вікової та соціальної групи. Як правило, депресія розвивається після якоїсь травмуючої ситуації або стресу. Психічна хвороба може бути спровокована важким переживанням невдачі. До депресивного розладу здатні привести емоційні потрясіння: смерть близької людини, розлучення, важке захворювання. Іноді депресія з’являється без причини. Вчені вважають, що в таких випадках збудником служать нейрохімічні процеси – збій обмінного процесу гормонів, що впливають на емоційний стан людини.

Прояви депресії можуть бути різними. Захворювання можна запідозрити при наступних симптомах:  часте почуття тривоги без видимої причини; небажання робити звичну роботу (апатія); печаль; хронічна втома; зниження самооцінки; байдужість до оточуючих людей; складність у концентрації уваги; небажання спілкуватися; складність у прийнятті рішень.

Як позбутися занепокоєння і тривоги

Кожна людина періодично відчуває почуття тривоги і страху. Якщо при цьому вам стає важко долати дані стану або вони відрізняються тривалістю, що заважає роботі чи в особистому житті – варто звернутися до фахівця. Ознаки, при яких не варто відкладати похід до лікаря: у вас іноді виникають приступи паніки без причини; ви відчуваєте незрозумілий страх; під час тривоги перехоплює подих, підскакує тиск, з’являється запаморочення.

З допомогою ліків від страху і тривоги

Лікар для лікування тривоги, позбавлення від почуття страху, що виникає без причин, може призначити курс медикаментозної терапії. Однак максимально ефективний прийом препаратів при комбінуванні з психотерапією. Лікуватися від тривоги і страху виключно лікарськими засобами недоцільно. У порівнянні з людьми, що використовують змішаний тип терапії, пацієнти, які приймають таблетки, більш схильні до рецидивів.

З допомогою психотерапії тривожних розладів

Ефективним способом лікування безпричинної тривоги і нападів паніки є когнітивно-поведінкова психотерапія. Вона спрямована на трансформацію небажаного поведінки. Як правило, вилікувати психічний розлад вдається за 5-20 сеансів з фахівцем. Лікар, після проведення діагностичних тестів і здачі аналізів пацієнтом, допомагає людині прибрати негативні моделі мислення, ірраціональні переконання, які підживлюють виникає відчуття тривоги.

Когнітивний метод психотерапії зосереджується на пізнанні і мисленні пацієнта, а не тільки на його поведінці. У процесі терапії людина бореться зі своїми страхами в контрольованою, безпечному середовищі. За допомогою повторюваних занурень в ситуацію, що викликає страх у пацієнта, він отримує все більший контроль над подіями. Прямий погляд на проблему (страх) не заподіює шкоди, навпаки, почуття тривоги і занепокоєння поступово нівелюються.

Джерело: https://poliklinika.04597.com.ua

Джерело: Правда Ірпеня