Психолог для військових: у Броварах ветеранів та членів їх сімей запрошують на навчання з подальшим працевлаштуванням | Трибуна

image
27 Березня 2024, 19:48
Поділитися:

У Броварах БФ Альони Вінницької презентував нову програму реабілітації, навчання і подальшого працевлаштування для ветеранів війни та членів їх сімей за фахом психолога для військових. Навчання безкоштовне, а після отримання диплому магістра КНУ ім. Шевченка гарантують працевлаштування. У країні триває війна і все більше військових та цивільних потребують психологічної допомоги, тож така ініціатива наразі вкрай важлива.

Вчора, 26 березня, у Броварському міськрайонному центрі зайнятості відбулася зустріч, на яку запросили ветеранів, учасників бойових дій та членів їх сімей. Також були присутні представники місцевого самоврядування, які безпосередньо займатимуться реінтеграцією військових у цивільне життя – начальниця відділу з питань роботи з ветеранами броварського міськвиконкому Марина Кисліцина, а також представники благодійного фонду Альони Вінницької.

Презентація програми «Психолог для військових»

Захід спрямований на ознайомлення ветеранів із новою, пілотною програмою від фонду Альони Вінницької, яка спрямована на отримання освіти психолога з подальшим працевлаштуванням. Для країни, в якій триває війна, гостро постала проблема психологічної реабілітації як військових, так і цивільного населення, яке страждає від ПТСР та гостро переживає події воєнного часу.

Хто як не побратим найкраще зрозуміє військового?

Генеральний директор БФ Альони Вінницької Сергій Большой ознайомив присутніх із новою, унікальною програмою психологічної реабілітації, отримання професії «психолог для військових» та працевлаштування за новою спеціальністю.

Сергій БольшойГенеральний директор БФ Альони Вінницької Сергій Большой

«Хто як не побратим зрозуміє побратима? Ідея нашої програми – дати можливість ветеранам освоїти фах психолога, аби надалі допомагати військовослужбовцям бороти життєві труднощі, кризи. Сама програма розрахована не тільки на ветеранів, але й на членів їх родин. Долучитись можуть дружини, які пережили очікування своїх чоловіків, або ж потерпіли від військових дій, чи отримали значний військовий досвід», розповів Сергій Большой.

Три етапи програми

Перший етап – «Ветеранська хата». Він триває протягом 3-ох місяців по 3 дні щотижня – п’ятниця, субота та неділя. Зустрічі відбуваються в санаторних умовах повного пансіону. Із учасниками проводиться психологічна розвантажувальна робота.

Паралельно в режимі онлайн проходить адаптивна дофахова підготовка до майбутнього навчання по буднях – учасників готуватимуть до вступу у ВНЗ.  Партнером програми став Науково-практичний центр факультету психології КНУ ім. Шевченка.

Після успішного проходження етапів «Ветеранської хати» та дофахової підготовки, наступним кроком буде навчання в магістратурі з психології.  Триватиме навчання 1 рік 4 місяці за фахом  «психолог для військових».

Третій етап – постмагістрський супровід входу в професію. Він включатиме в себе тримання/створення робочого місця та вихід на рівень самоорганізації; підтримка після закінчення вузу та входу в професію; допомога з працевлаштуванням. Триватиме етап 9 місяців.

Вимоги до участі в програмі

Участь у програмі абсолютно безкоштовна для ветеранів та членів їх родин. Частину коштів компенсує програма «Ваучер на навчання» Державної служби зайнятості України, решту – БФ Альони Вінницької.

Проте, аби потрапити в програму, потрібно відповідати ряду вимог:

мати освітній рівень «бакалавр» будь-якого напрямку;
статус демобілізованого учасника бойових дій російсько-української війни;
наявність значного досвіду переживання подій війни (для жінок).

Ветеран, психолог, доктор психологічних наук, відповідальний за навчальну програму «психології для військових» Олександр Ткаченко зазначив, що у «Ветеранську хату» беруть усіх охочих й інвалідність не стане на заваді: «Психологія – це така наука, де потрібна світла голова, а руки, ноги, навіть очі – це вже другорядне». Також Ткаченко повідомив, що після проходення першого етапу учасники програми складатимуть іспит для вступу на магістратуру КНУ. Усіх активно готуватимуть, допомагатимуть, проте й спостерігатимуть за комунікативними навичками, талантом підтримувати діалог тощо.

Олександр ТкаченкоВетеран, психолог, доктор психологічних наук, відповідальний за навчальну програму «психології для військових» Олександр Ткаченко
Старт програми запланований на 15 квітня

Наразі запрошують долучатися жителів Київської області, проте Сергій Большой зазначив, що в подальшому планують розширити програму і створити регіональні осередки і в інших областях України.

Щодо участі у програмі, додаткову інформацію можна дізнатись в координатора Олександра Анатолійовича Ткаченка: +38 068 958 13 99.

Інші пропозиції навчання та працевлаштування для військових

На заході директор Броварського міськрайонного центру зайнятості Максим Вітер нагадав присутнім, що для кожного ветерана, який повернувся з війни, є декілька можливих варіантів працевлаштування. Це і наймана робота за фахом, навчання та перепрофілювання, грантові програми на відкриття власного бізнесу тощо.

Із усіх питань звертайтесь до центру зайнятості: Бровари, вул. Ярослава Мудрого, 92; тел. +38 093 827 2078

Читайте також:

Для колишніх полонених та ветеранів війни в Києві відкрився хаб

Ветеранів війни Броварської громади реабілітують і працевлаштують

Гранти для ветеранів війни: про безкоштовний супровід та як і куди подати заяву

Ветеранам війни пропонують державні гранти на бізнес

Як ветеранам війни отримати житло – Мінветеранів

Санаторно – курортне лікуванням для ветеранів війни: хто ще має право та куди звертатись

У Броварах безкоштовно оздоровлюватимуть ветеранів війни та праці. І не лише

Джерело: Трибуна – Бровари