Приватного детектива і поліцейського викрили у столиці на торгівлі закритими даними

image
19 Вересня 2023, 18:40
Поділитися:

19 вересня 2023 г. 18:06

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури припинено протиправну діяльність групи осіб, які налагодили схему збору інформації про громадян України шляхом доступу до закритих державних баз даних. Про підозру повідомлено керівнику детективного агентства та поліцейському. Ті торгували інформацією з обмеженим доступом у так званому “даркнеті”.

Про цеKВ дізналася з релізу Київської обласної прокуратури 19 вересня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Керівнику детективного агентства та поліцейському повідомлено про підозру за фактами несанкціонованого збуту та розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в автоматизованій системі, створеній та захищеній відповідно до чинного законодавства та несанкціонованих діях з такою інформацією”, – сказано в релізі.

Крім цього, працівник одного з центральних органів державної влади підозрюється у підбурюванні до несанкціонованих дії з такою інформацією та її розповсюдженні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За даними слідства, “під прикриттям діяльності детективного агентства, громадянин створив розгалужену мережу вебресурсів в так званому даркнеті. Він приймав анонімні замовлення на збір інформації про громадян України. Пошук потенційних покупців конфіденційних даних організатор схеми здійснював у тематичних групах в одному з месенджерів. “Клієнти” замовляли потрібну інформацію та сплачували обумовлену суму на криптогаманці.

Щоб отримувати відомості з закритих баз даних, детектив залучив до схеми працівника одного з центральних державних органів влади та співробітника Національної поліції. Правоохоронець на прохання працівника держоргану надав йому дані з закритої бази, які той передав детективу.

У ході розслідування “задокументовано факти замовлення інформації про військовослужбовців ЗСУ, співробітників правоохоронних органів і вищих чиновників.

Під час обшуків за місцем роботи і проживання підозрюваних вилучено комп’ютерну техніку та документацію у тому числі витяги з закритих баз даних”.

Читайте: СБУ викрила столичних ділків, які продавали персональні дані українців росіянам

Фото: Київська обласна прокуратура, Facebook

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона