Пристрасті навколо загальнобудинкових лічильників води

image
2 Травня 2023, 19:24
Поділитися:

Пост у мережі Фейсбук від дописувача під ніком «Алєн Фарт» стосовно встановлення загальнобудинкових водомірів, під гучним заголовком «Свавілля Бориспільводоканалу», зібрав близько 2 сотень коментарів. З’ясовуючи причину, яка викликала таку бурхливу реакцію, «Вісті» зробили висновок, що основною проблемою стала недостатня інформованість населення. 

Заступник Бориспільського міського голови Віталій Горкун, якого попросили прокоментувати ситуацію, повідомив, що загальнобудинкові лічильники води — це зовсім не примха Бориспільводоканалу. Встановлювати такі водоміри зобов’язала держава. До речі, лічильники були придбані за бюджетні кошти, хоча був інший варіант — включити вартість лічильника у тариф, щоб його оплатили споживачі. 

Детально про нюанси використання загальнобудинкових лічильників у нашому місті «Вістям» розповів заступник директора КП ВКГ «Бориспільводоканал» Володимир Христинець. 

Він повідомив, що на сьогодні такі лічильники встановлені у 264-х будинках із 349-ти. За міською програмою підтримки підприємства наприкінці минулого року було виділено 4,2 млн грн, за ці кошти водоканал придбав 123 лічильники. У поточному році їх усі встановили. Загалом, загальнобудинкові водоміри почали ставити ще у 2017-му році. Але раніше не було методики розподілу різниці між загальнобудинковим лічильником та сумою витрат по квартирних водомірах, тому нарахування по загальнобудинкових лічильниках не проводилися. Методику затвердили в лютому 2022-го року. А Бориспільводоканал почав використовувати їх покази із 1 січня 2023-го року. До цього часу у відділі збуту було встановлено сучасну білінгову програму, яка робить усі розрахунки. 

Якщо квартирні лічильники мають не всі

Володимир Христинець наголосив, що загальнобудинковий лічильник враховує всі витрати води по будинку — як фізичних, так і юридичних осіб, якщо такі є у будинку. Юридичні особи лічильниками забезпечені, бо інакше вони не зможуть укласти договір на водовідведення і водопостачання. А населенню підприємство не має права вказувати, встановлювати квартирний лічильник, чи ні. Така ситуація стосується старих будинків, які зводилися ще без лічильників. 

При будівництві нових багатоповерхівок видаються технічні умови, у яких вже прописана наявність загальнобудинкового та квартирних лічильників, які повинні бути встановлені не в квартирі, а на сходовому майданчику, щоб до них мав доступ контролер. 

Якщо частина квартир у будинку не має лічильників, то програма розраховує різницю між показами загальнобудинкового лічильника і сумою показників квартирних лічильників. Цю різницю ділять між споживачами, що не користуються квартирними водомірами. Враховується кількість зареєстрованих осіб, розраховуються витрати на одного, і нарахування проводяться залежно від кількості осіб у кожній квартирі. Якщо лічильника немає лише в одній квартирі, то вся різниця ляже на одного споживача. 

Коли лічильники є у всіх

Якщо балансу між показниками загальнобудинкового лічильника і сумою витрат води по квартирних лічильниках у будинку, який забезпечений водомірами на 100%, не досягнуто, різниця нараховується усім пропорційно, залежно від об’єму спожитої води. 

Щоб дані для розрахунків були максимально точними, дуже важливо вчасно передавати показники кожного квартирного лічильника. 

P.S. Щодо закидів про відсутність інформації про загальнобудинкові лічильники, співрозмовник повідомив, що вона була розміщена на Фейсбук сторінці Бориспільводоканалу та в друкованому виданні — 14 жовтня 2022 року її опублікували на сторінках «Трудової Слави».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама