«Приберіть рамку, хай зайдуть усі, хто хоче нас слухати». Петро Порошенко зустрівся зі студентами педуніверситету

image
28 Лютого 2019, 14:15
Поділитися:

Президента Петра Порошенка зустрічають студенти переяславського вишу

Зустріч студентської молоді з Президентом України Петром Порошенком відбулася 25 лютого в залі Переяслав-Хмельницького педуніверситету.  Його візит відбувся в рамках проведення молодіжного форуму «Думка молоді важлива: перспектива вступу в НАТО та ЄС». Заради цього до нашого міста приїхав і  Хюг Мінгареллі, глава представництва Євросоюзу в Україні.

Із 9 години студенти почали реєструватися і займати місця в залі. На екрані демонструвався документальний фільм про їхній виш. Захід офіційно розпочали до прибуття Президента, о 12 годині. Після  виконання Державного гімну зустріч відкрив ректор педуніверситету Віктор Коцур.

У десятихвилинному виступі говорив про історичне місце українців і їхню віковічну європейську орієнтацію, про результати співпраці закладу із зарубіжними вишами. Ректор окремо зауважив на особливостях нинішніх подій в Україні, порівнявши із ситуацією в Європі перед початком ІІ Світової війни. Згадав аншлюс Австрії гітлерівською Німеччиною і окупацію Криму путінською Росією. Навіть процитував обох «вождів» як доказ схожості загарбницької риторики. Таким чином логічно підвів аудиторію до висновку, що вступ України до НАТО та Євросоюзу є важливим і необхідним кроком.

Глава представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі як головний перемовник у процесі підписання та імплементації угоди про асоціацію ЄС-Україна говорив недовго і тезисно. Передусім наголосив, що Євросоюз чекає Україну, бо «вона є одним з найважливіших партнерів».

— Український народ п’ять років тому висловив свою позицію і заплатив велику ціну за вибір руху в європейському напрямку. 30 тисяч людей полягло заради європейського вибору України, і ми про це завжди пам’ятатимемо, — зазначив Мінгареллі.

Високий гість запевнив, що європейська спільнота готова і надалі поглиблювати політичну співпрацю та економічну інтеграцію, аби через декілька років Україна економічно піднялася до рівня європейських ринків.

Щодо зовнішньої політики, то Мінгареллі підкреслив, що в Євросоюзі визнають неправомірність анексії Криму і Севастополя, наполягають на виконанні Росією мінських домовленостей, засуджують агресивні дії російських військовиків в акваторії Азовського моря і вимагають звільнення 25 полонених українських моряків.

 — Ми готуємо пакет нових санкцій проти людей, причетних до азовської кризи, — заявив глава європейської місії.

Насамкінець Мінгареллі запевнив, що ЄС і надалі сприятиме втіленню необхідних реформ в Україні, аби вона досягла належного рівня макроекономічного розвитку, і в усіх таких рішеннях Євросоюз Україну підтримуватиме.

Після десятихвилинної паузи до зали зайшов Петро Порошенко. Спускаючись до сцени, поручкався з гостями передніх рядів. Затим закликав студентів разом виконати Гімн України, при цьому попросив організаторів вимкнути гучну фонограму, зауваживши: «А то так голосно, що себе не чую, і всі в залі співатимуть». Після цього ще сказав своїй службі безпеки «прибрати рамку і хай зайдуть всі студенти, хто хоче нас слухати». Близько півтора десятка молодих людей ще примостилися під стіною в залі, де не було жодного вільного місця.

Виступ Петро Порошенко  почав із ремарки, що приїхав як глава держави, а не кандидат на пост Президента. Тому жодного слова агітації. Наголосив, що розмова буде про майбутнє кожного з присутніх у залі.

— Європа визнає важливе місце України в системі європейської безпеки. Не вірте «зрадофілам» і «диванній сотні», які кажуть, що нас не візьмуть в НАТО, бо в країні війна. Навпаки, альянс закликає нас прискорити процес входження. Майбутнє України – в Євросоюзі та НАТО. І ми туди йдемо не з порожніми руками. У нас сьогодні одна із найсильніших армій.

Ми за чотири роки розбудували наші Збройні Сили, і це фантастичний успіх народу і держави. Чи міг хто подумати, як швидко ми це зробимо, і що невдовзі отримуємо бойові ударні дрони! Що матимемо сучасно оснащені частини, польові шпиталі, що наші солдати харчуватимуться за «шведським столом» і вибиратимуть ківі чи ананас (я це всерйоз!) не тільки в частинах постійної дислокації. Таке забезпечення мають вояки на фронті.  Я там буваю щомісяця. Я знаю, що там немає атеїстів. Тому надважливим було створення нової служби капеланів, — сказав Петро Порошенко.

Президент у частині свого виступу щодо економічної інтеграції підкреслив, що Європа – це про цінності, а не політичний інтерес. Підкреслив важливість  досягнення Україною критеріїв членства в ЄС і НАТО. Наголосив, що Україна зможе бути готовою подати заявку на вступ не раніше 2023 року. Наразі відзначив, що частка євроескпорту України за останні п’ять років уже зросла із 25 до 42,6 відсотка. Далі президент говорив про те, що для успішного розвитку країна потребує спеціалістів з європейською ментальністю і досвідом. Світ без кордонів. Цьому сприяє наш безвіз, з часу відкриття якого українці здійснили понад 2,5 млн поїздок до Європи.

Петро Порошенко оголосив про запровадження державного президентського фонду розміром один мільярд гривень. Він фінансуватиме гранти для молоді на навчання та наукову діяльність за кордоном. Преференції для тих, хто повернеться в Україну. Право кожного студента залишитися – демократичне, але тоді потрібно буде повернути вкладені в нього державою гроші.

— Україна потрібна Європі. Ми здатні збагатити її енергією нашої молоді, — наголосив Президент. Після його цитування фрази Туска, що немає Європи без України, зал аплодував. Затим ще кілька разів таким чином підтримав висловлювання про європейські цінності.

Петро Порошенко відповів на  студентські запитання. Коментуючи їх, розповів два анекдоти: про єврейську лотерею і кубинську самбу. Насамкінець зауважив про своє майбутнє: «Робота моєї мрії  після президентської каденції – бути депутатом Європейського парламенту від України. А таке право може мати тільки країна-член Євросоюзу. А ви всі точно будете її громадянами», — запевнив  Президент.

Насамкінець Порошенко декілька хвилин фотографувався і «селфився» з учасниками зустрічі. Соцмережі відразу зарясніли такими знімками. Коментарі були різними.

 Валентина БАТРАК

Джерело: Вісник Переяславщини