Прожитковий мінімум, але гідний догляд – зміни соцдопомоги для пенсіонерів

image
10 Жовтня 2019, 12:05
Поділитися:

У кінці вересня уряд опублікував програму діяльності Кабінету міністрів. У документі вказано зміни, які заплановано внести у систему надання соціальної допомоги. Однак в уряді не збираються автоматично підняти виплати всім, хто їх отримує зараз.

Так, з огляду на тенденцію до «старіння» нації, уряд не обіцяє істотного підвищення пенсій за бюджетний рахунок. Грошей на це ні в бюджеті, ні в Пенсійному фонді просто немає, пише Сьогодні.

Кабмін при цьому готовий гарантувати, що людина похилого віку отримуватиме забезпечення не нижче прожиткового мінімуму. Якщо ж вона хоче на старості мати дохід вище прожиткового мінімуму, подбати про це має сама.

А уряд «стимулюватиме відповідальне ставлення до фінансів і їх накопичення на власну старість протягом активного економічного життя». Тобто всі зміни в сфері пенсійного забезпечення будуть спрямовані на розвиток другого і третього рівнів пенсійного забезпечення – через недержавні пенсійні фонди і добровільне соцстрахування.

«Накопичення має бути відповідальністю, перш за все, самої людини», – йдеться в програмі уряду.

Держава ж бере на себе обов’язок тільки «створити умови для збереження пенсійних накопичень» і «забезпечувати достатнє інформування» про можливості пенсійного накопичення.

Крім того, уряд планує розширити мережу установ, які надають соціальні послуги для літніх людей, і підвищити якість послуг до міжнародних стандартів. Зокрема, хочуть «впровадити новітні технології в сфері догляду за особами похилого віку» і підвищити стандарти геріатричних пансіонатів. Кабмін Олексія Гончарука бере на себе обов’язок створити такі умови, щоб через 5 років «кваліфікований догляд був доступний всім людям похилого віку, яким він необхідний, – як в публічному, так і в приватному секторі».

Також планується розвивати систему освітніх послуг для пенсіонерів, щоб активніше залучати їх до громадського життя. У програмі уряду сформульована мета: «збільшити тривалість активних років життя на 10% (за методологією ВООЗ)».

Читайте також: Пенсійний фонд України в смартфоні – нова послуга від ПФУ

Джерело: Трибуна Бровари