Протистояння у Погребах на релігійному ґрунті триває

image
25 Березня 2019, 19:34
Поділитися:

Погреби стали першим населеним пунктом Броварщини, де релігійна громада (РГ) православних вірян села вирішила перейти із підпорядкування Московського патріархату (МП) в Православну Церкву України (ПЦУ).

2 лютого 2019 року на зборах, що відбулися у приміщенні сільської ради, 391 людина одностайно проголосували за таке рішення. Учасниками зборів були лише мешканці села Погреби, що підтверджувалися пред’явленими під час реєстрації паспортами. Відтоді температура протистояння лише зростає.

Прихильники МП не вважають, що то були збори саме релігійної громади, не зважають на проголосоване 2 лютого рішення. Позиція РГ МП ґрунтується на тому, що саме вони на законних підставах володіють як земельною ділянкою, так і розташованими на ній культовими спорудами.

У Погребах є один діючий храм – Свято-Успенська Церква – збудований силами громади на початку 90-х, і який розпочав діяти 24 серпня 1994 року.

Перша релігійна громада вже у Незалежній Україні утворилася у Погребах у 1991 році. Висновок про реєстрацію статуту цієї РГ підписали в облвиконкомі Київської облради 16 вересня 1991 року.

Варто звернути увагу, що Статут РГ затверджувався у 1991 році Митрополитом Київським і всія України Філаретом.

До речі, за Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації», який був підписаний Президентом України 17 січня 2019 року після проголосованих  до нього Верховною Радою змін та доповнень, «Релігійна громада – є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням)…» (стаття 8).

Цією статтею також регламентується, що «рішення про зміну підлеглості та внесення змін та доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами членів релігійної громади …».

…У 2012 році відбулася перереєстрація. Як свідчить протокол Парафіяльних зборів РГ Української Православної Церкви у Погребах від 18 листопада 2012 року, 20 членів релігійної громади проголосували за зміни та доповнення до Статуту. Він був викладений у новій редакції, «..у зв’язку з тим, що положення чинного Статуту не в повній мірі відповідають Статуту про управління Української Православної Церкви та чинному законодавству України. Відповідно до змін та доповнень уточнюється порядок написання назви парафії: «Релігійна громада Свято-Успенська парафія Київської Єпархії Української Православної Церкви с.Погреби Броварського району Київської області».

Даний Статут затвердив Керуючий Київської Єпархією Української Православної Церкви Володимир (Сабодан). Як відомо, у 1992 році в Україні відбулося розділення православної церкви, і Володимир став очолювати УПЦ Московського патріархату, а Філарет – УПЦ Київського патріархату.

Бажання православних вірян Погребів перейти до УПЦ Київського патріархату стало особливо відчутним після розв’язання Росієї війни на Сході України, активізувалося ще більше, коли утворилася Православна Церква України (ПЦУ) та коли вона отримала Томос.

Наприкінці минулого року група погребських активістів провела анкетування жителів села. Майже тисяча зібраних анкет свідчила про бажання людей перейти в підпорядкування ПЦУ.

У січні цього року безпосередньо у приміщенні Свято-Успенського храму відбулися перші збори релігійної громади. Тоді віряни голосували за рішення про перехід до ПЦУ. Результати голосування наступні: 168 – «за» перехід, 10 – «проти». Отець Ігор Баглей, який прослужив у Погребах 25 років, був присутній на зборах. І тоді, і впродовж наступного періоду стверджував, що він буде з людьми, з більшістю. І буквально напередодні 2 лютого, перед другими зборами громади, заявив, що залишається в УПЦ.

17 березня цього року протистояння між прихильниками ПЦУ та релігійною громадою УПЦ, що на сьогодні нараховує 27 осіб, досягло фактично критичної межі. Одну й іншу сторону прибули підтримати представники громадських організацій. І лише втручання та чіткі дії працівників Броварського відділу поліції не дозволили перерости конфлікту у фізичне протистояння. Зрештою, поліціянти після фактів штурханини безпосередньо у церкві звільнили приміщення церкви і територію від усіх присутніх, і взяли все під свою охорону.

Перемовини, що відбулися згодом між священнослужителями ПЦУ та УПЦ, депутатами Погребської сільради у присутності начальника Броварського відділу поліції Олега Янчинського, ніякого конкретного результату не дали. Зійшлися лише на тому, що поліція й надалі охоронятиме територію і приміщення храму, не допускаючи туди нікого. До ухвалення результативного рішення.

Після цього віряни УПЦ того дня ще продовжили здійснювати богослужіння на вулиці, за територією церкви, а прихильники ПЦУ у 100 метрах від цього місця, біля пам’ятника загиблим погребцям у другій світовій війні, провели збори, і голосами у кількості понад 500 зареєстрованих перед цим осіб проголосували за зміни та доповнення до Статуту релігійної громади, обрали парафіяльну раду, ревізійну комісію тощо.

Статут релігійної громади був затверджений наступного дня в канцелярії ПЦУ предстоятелем ПЦУ, митрополитом Київським і Всієї України Єпифанієм. При цьому у відповідний протокол були внесені прізвища 518 вірян.

Оскільки, повертаючись до статті 6 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», «Повідомлення державних органів про утворення релігійної громади не є обов’язковим», то нині на законних юридичних підставах у Погребах існують дві РГ – ПЦУ та УПЦ. І якщо УПЦ знов-таки станом на сьогодні законно володіє правами (правом на постійне користування) і на церкву, і на земельну ділянку, то віряни ПЦУ претендують на це, вважаючи, що їх є тотальна більшість у селі та що той же храм споруджувався всією громадою села.

18 березня відбулися шестигодинні перемовини між представниками цих громад за участю місцевої влади. «Дуже нелегкий був діалог.  Представники УПЦ ніби й чують протилежну сторону, однак ні на які компроміси йти не бажають», – наголосив сільський голова Віталій Крупенко.

УПЦ не погоджується в тім числі і на почергове проведення богослужінь у Свято-Успенському храму. А такий варіант передбачений законом. Релігійна громада УПЦ повторює, що володіє і культовими спорудами та земельною ділянкою на законних підставах, тож вирішити конфлікт може лише суд.

Отець Олександр УПЦ МП

Олександр Ламбурський

Стосовно земельної ділянки, то право постійного користування нею надано цій релігійній громаді рішенням Погребської сільської ради від 19 липня 2013 року. Припинення цього права регламентується Земельним кодексом, де прописані чіткі підстави для цього. Зрозуміло, що домогтися подібного можна лише в судовому порядку.

…На останній сесії Погребської сільської ради 21 березня розглядалося і релігійне питання в селі. На сесію прибули представники кількох громадських організацій. Зокрема керівник «Правого сектору» у Броварах та районі Сергій Тафій зауважив, що вони та люди з інших структур прибули до села саме на прохання вірян захистити їхні інтереси. Він зазначив, що це не є нормальним, коли тотальна більшість висловилася за перехід до ПЦУ, а користуватися храмом вони не мають можливості. Водночас, наголосив Сергій Тафій, його та інші присутні тут організації твердо стоять на позиції лише мирного, законного врегулювання конфлікту.

«Ситуація в селі справді складна, – сказав на сесії сільський голова Віталій Крупенко, перед тим подякувавши прибулим на сесію гостям за їхню небайдужість та патріотичну позицію. – І ми бачимо, що вона чим далі, тим більше ускладнюється. Але я вірю, що здоровий глузд переможе. Хочу наголосити, що проведене в селі анкетування, збори в січні, 2 лютого та 17 березня, наші власні спостереження, дають мені підстави говорити, що понад 90 відсотків вірян, жителів Погребів, підтримують перехід до ПЦУ. І не зовсім логічно, що громада у 27 чоловік не тільки не йде на якесь компромісне рішення, але й фактично диктує свої умови незрівняно більшій кількості погребських вірян. Водночас, сільська влада виступає лише за мирне, законне врегулювання цього питання. Скоріш за все, воно можливе у судових інстанціях».

Сесія проводилася у переддень батьківської поминальної суботи. Депутати підтримали пропозицію свого сільського голови ще раз звернутися до очільника броварської поліції, аби він підтвердив намір і надалі охороняти храм і територію, та не допускати туди нікого. Підтвердження вони одразу отримали телефоном.

Субота та неділя, як і попередні дні, пройшли у Погребах загалом спокійно. Тим часом релігійна громада ПЦУ готується звернутися до суду.

Анатолій Гаркуша,

Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари