Прообразом пам’ятника загиблим атовцям став колишній житель Переяславського Олександр Чебаненко

image
23 Березня 2019, 16:49
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Березень 23rd, 2019

.

Сьогодні, 23 березня, У Переяславі-Хмельницькому (Київська область) сталася подія, яку багато хто давно очікував. У затишному скверику в історичній частині міста на вул. Б. Хмельницького якраз напроти православного Воскресінського собору було відкрито памятний знак учасникам АТО з Переяславщини, які

.

загинули захищаючи батьківщину. На високій сірій гранітній плиті девять імен, викарбуваних золотом. Саме стільки наших земляків відділи свої життя в ході військових подій на сході.

.

Вшанувати їх память зібралося багато жителів та гостей міста. Серед них своїми військовими одностроями перш за все вирізнялися атовці Переяславщини, їх побратими, що приїхали з госпіталю, що у селі Циблі, де проходять реабілітацію, та навіть з сусідніх районів. Також поважними учасниками заходу були дружина Президента України Марина Порошенко, голова Київської ОДА Олександр Терещук, наш земляк народний депутат Верховної Ради 7-го скликання Віталій Ярема, який став головним натхненником та організатором встановлення памятника, представники влади

.

міста й району.

Ідея, як виглядати монументу, з самого початку обговорювалася з учасниками спілки атовців Переяславщини. Саме вони вирішили, щоб прообразом памятника була реальна людина — колишній житель села Переяславське нашого району 1986 р. н. Олександр Чебаненко, який загинув у 2015 році. Втілив його образ спочатку в ескізі, а потім і в остаточному варіанті в бронзі відомий київський скульптор, член спілки художників України Володимир Микитенко.

Марині Порошенко, Олександрові Терещуку, Віталієві Яремі та рідним загиблих атовців було надано почесне право відкрити памятник. Біле покривало зняли. І всі побачили молодого хлопця, розміром десь у натуральний зріст людини, який з автоматом на колінах сидів на двох ящиках від набоїв. Його трохи похилені плечі явно говорили, що він втомився від війни. Саме таким було перше враження від цього памятника.

В ході заходу державними відзнаками було нагороджено десять учасників АТО, Марина Порошенко від благодійного фонду вручила подарунки дітям загиблих атовців, Віталій Ярема, крім іншого, подякував всім, хто долучився до спорудження памятного знаку, а серед таких і фонд Марини Порошенко, і керівник “Ниви Переяславщини” Олександр Мостіпан, відомий на Переяславщині сільгоспвиробник Олександр Ярема, міська рада та інші.

Звісно, у виступах торкалися і теми військової агресії, потреби протистояння їй тощо. Більше про це у наших наступних публікаціях.

 

Джерело: Вісник Переяславщини