Проєкт «Доступне кіно»: онлайн-фільмів для незрячих людей стало більше | Трибуна

image
22 Квітня 2021, 10:17
Поділитися:

Співпрацю з агенцією «Доступне Кіно», що працює в межах громадської організації «Боротьба за права», розпочав і Національний онлайн-кінотеатр SWEET.TV.  Мета співпраці – щоб якісних, легальних, доступних для незрячих людей фільмів українською мовою ставало більше.

Тепер в онлайн-кінотеатрі SWEET.TV незрячі люди та люди з порушенням зору можуть переглянути кіно зі звукоописом: «Ціна правди», «Мої думки тихі», «Донбас», «Пригоди S Миколая», «Міф», «Забуті». Ці та інші фільми стали доступними за підтримки Українського культурного фонду, Дому Європи та фонду «Здоров’я майбутнього».

За приблизними підрахунками, близько мільйона українців та українок мають порушення зору або слуху та потребують доступні формати для перегляду кіно. Відтепер SWEET.TV стає платформою, на якій незрячі глядачі й глядачки можуть легально дивитися якісне та доступне кіно українською мовою, не покидаючи при цьому комфорт власних домівок.

«Важливим фактором, який вплинув на початок співпраці, стало те, що SWEET.TV має прямі контракти з правовласниками голлівудських фільмів. А також надає можливість працювати з якісним україномовним контентом, що надзвичайно цікаво та актуально для незрячих глядачів», — каже співзасновниця агенції «Доступне кіно» Вікторія Лучка.

Для того, щоб незряча людина могла переглядати фільми, необхідно створити звукоопис. Звукоопис (аудіодискрипція) – це доступний формат, що передбачає закадрову, спеціально створену звукову доріжку з описом візуальної частини фільму для людей із порушенням зору, незрячих люде, та людей із іншими видами інвалідності. В сумі з оригінальною аудіодоріжкою фільму, незряча людина може повністю сприймати інформацію.

У межах проєкту було організовано безкоштовний перегляд доступних фільмів у спеціалізованих бібліотеках і школах для всіх охочих незрячих людей. Зокрема було запрошено дітей із інтернатів і дитячих будинків, які мають порушення зору.

Повний перелік фільмів, доступних для людей із порушенням зору, можна дізнатись ТУТ.

 Читайте також

У Броварах відкрився перший в Україні масажний кабінет, де працюватимуть майстри з порушенням зору (Відео)
Як у міськраді розділили 2,5 млн грн між громадськими організаціями
Про «сигнал» незрячих білою тростиною

Джерело: Трибуна – Бровари