Програма «Безпечне місто»: чи стали Бровари безпечними?

image
17 Липня 2019, 21:37
Поділитися:

Програма «Безпечне місто» функціонує в Броварах із початку 2017 року. Про здобутки програми та перспективи розвитку, про досягнення та труднощі, про стан безпеки в громадських місцях та на дорогах розповів журналістам «Трибуни» виконавець робіт за програмю, керівник та співзасновник групи компаній «Комкон» Олександр Попєлуха. 

Міська програма «Безпечне місто 2017-2019» прийнята у січні 2017 року за поданням депутата БМР Володимира Оксютенка. Програма передбачала фінансування у розмірі 4,5 млн грн – по 1,5 млн грн на кожен рік своєї дії. За задумом автора програми, у межах цього фінансування необхідно було встановити в Броварах мережу відеокамер високої якості, яка забезпечить контроль поліції та міськвикому за найбільш проблемними, в плані безпеки, місцями.

Згідно з текстом програми, функціями та особливостями системи відеоспостереження було:

1). «Створення єдиної локальної міської мережі системи «Безпечне місто», в яку будуть об’єднані всі міські камери зовнішнього відеонагляду та інші елементи системи безпеки об’єктів усіх форм власності».  Тобто, в мережу мають змогу підключатися камери будь-яких підприємств, магазинів, аптек, тощо, що мало б створити комплексну безпеку.

2). «Забезпечення доступу міської влади та правоохоронних органів до інформації з усіх камер відеонагляду системи «Безпечне місто». Тобто, доступ до матеріалів відеоспостереження має не лише поліція, а і служби та управління міської адміністрації.

3). «Підвищення безпеки дорожнього руху, посилення рівня дисципліни учасників дорожнього руху, оперативне реагування на дорожньо-транспортні події та небезпечні ситуації». Тобто, є інструмент впливу на покращення дисципліни учасників дорожнього руху в межах міста, але він фактично не використовується.

4).  «Профілактика і попередження злочинності, здійснення фіксації та збору доказової бази при скоєнні правопорушень». Ця функція використовується поліцією.

5).  «Здійснення моніторингу стану об’єктів благоустрою (прибирання, дотримання правил благоустрою тощо)». Можливість, яка фактично не використовується для роботи з порушниками правил благоустрою.

Камера на адміністративній будівлі на майдані Свободи

Станом на сьогодні, програма профінансована двома траншами по 1,5 млн грн (наприкінці 2017 та 2018 років), ще один транш виділений нещодавно рішенням БМР, але поки що не профінансований. За ці кошти в місті встановлено 60 відеокамер, які охопили, в першу чергу, в’їзди та виїзди з міста, перехрестя, а також центральну площу міста – Майдан Свободи. Зрозуміло, що цього не достатньо, особливо з урахуванням того, що в місті створюються нові об’єкти комунальної інфраструктури, на які витрачаються чималі кошти міського бюджету. Наразі ці об’єкти ніхто не охороняє, що призводить до актів вандалізму та несе прямі збитки міському бюджету. Про такі випадки, щонайменше, тричі за останній місяць, оприлюднено інформацію на офіційній сторінці міської ради: про пошкодження музичного атракціону, знищення комунального майна та банальне викидання сміття. Зовсім не зрозуміло, чому такі важливі об’єкти, які капітально відремонтували, наприклад, парк «Перемога» або Алея кохання, досі не охоплені відеоспостереженням.

На майдані Свободи пошкоджено плитку навколо фонтану

Музичний атракціон виведено з ладу вандалами

«Щодо ідеї встановлення якісних камер відеонагляду в місті, з 2010 року ми ведемо діалог  із міською адміністрацією, хоча сучасну безпеку неможливо навіть уявити без відеоспостереження, – каже директор групи компаній «Комкон»  Олександр Попєлуха.  – Врешті-решт, на певному етапі знайшли порозуміння і міська рада прийняла програму «Безпечне місто». Бажаючих на роль виконавця проекту було багато, але саме наша компанія надала найкращі пропозиції по ціні та якості, і нам досі не соромно за нашу роботу». У першу чергу відбулось декілька нарад та обстежень місць потенціального встановлення камер: працювала не лише поліція, але й ДСНС, СБУ, військкомат, служби міськвиконкому. Виготовлено проект, який пройшов експертизу. Слід розуміти, що мова йде про складну ліцензовану техніку: кожна камера має окрему ліцензію, окремий паспорт, кожна камера підбирається індивідуально під місце розташування та завдання. Якість зображення однаково чітка  при зйомці і вдень, і вночі. Сервер також має бути сертифікований. Але тільки дані з такої камери, які зберігаються на хмарному сервісі та не можуть бути змінені стороннім втручанням, можуть бути доказовою базою для слідчих дій, для судових процесів, розповідає Олександр Попєлуха. Дані зберігаються протягом 3-х місяців.

На жаль, створити комплексну міську систему безпеки не вдалося, каже директор «Комкону»: школи підключили автономне відеоспостереження, та жоден об’єкт бізнесу не приєднався до системи, хоча «ціна питання» невелика: 100 євро за ліцензію, 100 євро за паспорт камери та 300-400 євро – вартість самої камери.

«Щодо території парку «Перемога», то ми зробили проект на професійне охоплення цього об’єкту камерами спостереження, – розповідає керівник охоронної структури. – Позаяк парк став громадським місцем із великою кількістю відвідувань і вдень, і вночі, не кажучи вже про масові заходи, ми проводили консультації  з балансоутримувачем – КП «Бровари-Благоустрій». Але підсумок зусиль був сумний: на це немає фінансування. На жаль, все частіше наші пропозиції місту  впираються в цю фразу. Але не зрозуміло: чому на відновлення комунального майна після дій вандалів кошти є, на безпеку – немає?». Наразі парк не охороняється, але в ньому здійснюється цілодобове патрулювання як компроміс між відсутністю фінансування та необхідністю охороняти парк.

Особливою гордістю підрядника із виконання програми є те, що за два роки експлуатації жодну камеру на викрадено, хоча спроби були неодноразово, каже Олександр Попєлуха. Так, на кожну камеру встановлено сигналізацію. На жаль, декілька камер пошкоджено  іншими організаціями, які монтували своє обладнання на тих же стовпах, на яких розташовані камери. Цим організаціям виставлено претензії, але поки що безрезультатно, веде далі Попєлуха.  Камери працюють майже в безперервному режимі, профілактичні роботи узгоджуються з поліцією. Завдяки вже працюючим камерам було затримано крадіїв транспортних засобів, дані з камер використовувалися в якості доказу при розгляді справ із ДТП у суді. Також надається інформація управлінням поліції інших міст та областей – рівень спеціалістів охоронної структури дозволяє зробити це вкрай оперативно, хвалиться директор «Комкона».

Олександр Попєлуха зауважує, що можливості системи камер у програмі «Безпечне місто» наразі використовуються не повній мірі. Зокрема, камери можуть (при умові закупки програмного забезпечення) сортувати автомобілі  за кольором, призначенням, номерними знаками, швидкістю руху, тощо. Також можлива функція «розпізнавання обличчя» та відслідковування особи при пересуванні містом.

«Проектування систем охорони – складний у технічному плані та дорогий процес: вартість на це обладнання змінюється щодня, і в системі не використовуються однотипні камери – кожна камера підбирається індивідуально,  – каже директор «Комкона». –  За час функціонування програми ми зробили безліч проектів, у тому числі по Алеї кохання, по скверу Шевченка та інших об’єктах. Але ці проекти так і не були реалізовані, ми тільки понесли витрати на проектування. На останній транш за програмою буде встановлено ще 30 камер, але де саме – вирішить виключно поліція. По факту, у нас камерами непогано охоплені дороги і перехрестя, але майже не охоплені громадські простори, парки, сквери, зони відпочинку. Сподіваємось, що поліція це врахує», підсумовує Олександр Попєлуха.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки, головне фото – з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари