Про затвердження  Програми взаємодії та підтримки регіональних  засобів масової інформації на території Фастівської міської територіальної громади на 2022-2023 роки

image
3 Грудня 2021, 15:53
Поділитися:

проект

 

 

 

ФАСТІВСЬКА  МІСЬКА  РАДА 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

Про затвердження  Програми взаємодії та підтримки регіональних  засобів масової інформації на території Фастівської міської територіальної громади на 2022-2023 роки

З метою задоволення конституційних прав мешканців Фастівської міської територіальної громади на інформацію, забезпечення доступу громадян до інформації, зміцнення матеріально-технічних, фінансових, організаційних основ функціонування засобів масової інформації, поліпшення їх інформаційної діяльності, на виконання положень Конституції України, законів України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, враховуючи  рішення виконавчого комітету  Фастівської міської ради № ____  від 22.11.2021р. «Про погодження Програми взаємодії та підтримки регіональних  засобів масової інформації на території Фастівської міської територіальної громади на 2022-2023 роки», керуючись п.22, ч.1. ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,

міська рада

В И Р І Ш И Л А:

Затвердити Програму взаємодії та підтримки регіональних засобів масової інформації на території Фастівської міської територіальної громади на 2022-2023 роки (Додаток).
Контроль за виконанням Програми покласти на секретаря міської ради та постійну комісію з питань регламенту, депутатської етики, забезпечення діяльності депутатів, законності і правопорядку, боротьби з корупцією, зв’язків із ЗМІ, громадськістю та політичними партіями.

 

 

Міський голова                                                                   М. В. Нетяжук

 

 

 

Додаток

  до рішення міської ради

 

 

 

 

 

Програма взаємодії та підтримки

регіональних  засобів масової інформації на території

Фастівської міської територіальної громади

на 2022-2023 роки

 

 

 

 

 

 

Фастів 2021

 

 

Паспорт

Програми взаємодії та підтримки регіональних  засобів масової інформації на території Фастівської міської територіальної громади

на 2022-2023 роки

1 Ініціатор розроблення Програми Виконавчий комітет Фастівської міської ради
2 Розробник Програми Відділ з питань інформаційного забезпечення та по роботі зі ЗМІ виконавчого комітету Фастівської міської ради
3 Відповідальні виконавці Програми Виконавчий комітет Фастівської міської ради

Відділ з питань інформаційного забезпечення та по роботі зі ЗМІ виконавчого комітету Фастівської міської ради

Засоби масової інформації, які функціонують на території громади

4 Термін реалізації Програми 2022-2023 роки
5 Джерела фінансування Програми Кошти бюджету Фастівської міської територіальної громади, кошти обласного та державного бюджетів, інші джерела, не заборонені законодавством
6 Загальний орієнтовний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

 

У межах затверджених бюджетних призначень

 

 

Загальні положення

В інформаційному просторі Фастівської міської територіальної громади діють приватне підприємство «Редакція Фастівської газети «Перемога» та рекламно-інформаційний журнал «Наш городок».

З приватним підприємством «Редакція Фастівської газети «Перемога» та рекламно-інформаційним журналом «Наш городок» укладаються угоди на висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Вищезазначені ЗМІ співпрацюють з відділом з питань інформаційного забезпечення та по роботі зі ЗМІ, отримують необхідну для висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування інформацію.

Засоби масової інформації, які висвітлюють діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, розповсюджуються на території Фастівської міської територіальної громади. Повноваження засобів масової інформації визначені Конституцією України, Законами України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, “Про телебачення і радіомовлення”, “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, “Про інформацію”, “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” іншими законами.

Програма взаємодії та підтримки регіональних засобів масової інформації на 2022 – 2023 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до Конституції України, Законів України “Про інформацію”, “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”, та з врахуванням Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Мета та основні завдання Програми

Основними завданнями Програми є поліпшення якості інформації, що подається регіональними ЗМІ з метою задоволення конституційних прав мешканців Фастівської міської територіальної громади на інформацію, забезпечення доступу громадян до інформації, зміцнення організаційних основ функціонування засобів масової інформації, поліпшення їх інформаційної діяльності.

Організаційні заходи

2.1. Удосконалювати системи надання засобам масової інформації об’єктивної та неупередженої інформації про діяльність Фастівської міської ради та її виконавчих органів з питань політичного, соціально-економічного, культурного життя Фастівської міської територіальної громади.

відділ з питань інформаційного забезпечення та по роботі зі ЗМІ
на весь період дії Програми

2.2. Забезпечити систематичне проведення прес-конференцій, зустрічей, інших заходів за участю міського голови, секретаря міської ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, представників виконавчих органів Фастівської міської ради.

відділ з питань інформаційного забезпечення та по роботі зі ЗМІ
щомісячно

2.3. Включати  представників засобів масової інформації до складу дорадчих органів, комісій, комітетів, що утворюються міською радою та її виконавчим комітетом.

секретар міської ради
керуючий справами (секретар) виконавчого комітету
постійно

2.4. Забезпечувати реагування на пропозиції, критичні зауваження громадян, публікації засобів масової інформації, в яких порушуються важливі питання життєдіяльності громади та діяльності органів місцевого самоврядування.

Секретар міської ради, заступники міського голови, керуючий справами (секретар) виконавчого комітету, виконавчі органи Фастівської міської ради
Постійно

2.5. З метою активізації діяльності журналістів засобів масової інформації, що працюють на території Фастівської міської територіальної громади, розширення читацької аудиторії практикувати проведення конкурсів

відділ з питань інформаційного забезпечення та по роботі зі ЗМІ
керівники ЗМІ
щорічно

2.6. Забезпечувати участь засобів масової інформації, що працюють на території Фастівської міської територіальної громади, в конференціях, семінарах, конкурсах, фестивалях тощо.

відділ з питань інформаційного забезпечення та по роботі зі ЗМІ
постійно

2.7. Відзначати кращих журналістів, працівників засобів масової інформації з нагоди професійних свят відзнаками виконавчого комітету міської ради, подавати пропозиції щодо їх відзначення до облдержадміністрації, обласної ради, тощо.

секретар міської ради
постійно

Питання економічної підтримки засобів масової інформації

3.1. Передбачати в бюджеті Фастівської міської територіальної громади кошти для фінансування укладених зі ЗМІ угод про висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування.

Виконавчий комітет Фастівської міської ради, фінансове управління
щорічно

3.2. Забезпечувати підвищення професійного рівня працівників засобів масової інформації

керівники ЗМІ
постійно

Фінансування Програми

Джерелами фінансування Програми є кошти бюджету Фастівської міської територіальної громади в обсягах, передбачених рішеннями Фастівської міської ради «Про бюджет Фастівської міської територіальної громади» на відповідний рік та інші кошти згідно із чинним законодавством.

Очікування результатів виконання Програми

5.1. Забезпечення реалізації конституційного права громадян на вільний доступ до інформації.

5.2. Розвиток регіональної демократії на рівні місцевого самоврядування та інформаційної відкритості виконавчих органів місцевого самоврядування шляхом використання сучасних технологій.

5.3. Розвиток каналів спілкування між місцевою владою і територіальною громадою (розширення практики проведення прямих ефірів, брифінгів тощо).

5.4. Підтримка та поширення стійкого позитивного іміджу міської влади серед населення громади

5.5. Створення належних умов для діяльності засобів масової інформації.

Прикінцеві положення

До Програми можуть бути внесені зміни та доповнення з урахуванням прийняття нових нормативно-правових актів відповідно до чинного законодавства.

Контроль за ходом виконання програми

Контроль за ходом виконання Програми здійснюють Фастівська міська рада, виконавчий комітет Фастівської міської ради та відділ з питань інформаційного забезпечення та по роботі зі ЗМІ виконавчого комітету Фастівської міської ради.

 

 

 

 

Секретар міської ради                                                       Л.І.Рудяк

 

 

 

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів