Про затвердження Програми «Поліцейський офіцер громади» на 2023-2025 роки, в новій редакції

image
17 Серпня 2023, 13:57
Поділитися:

ФАСТІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Київської області

Р І Ш Е Н Н Я

__________________                         м. Фастів                    № _________________

 

 

Про затвердження Програми «Поліцейський офіцер громади» на 2023-2025 роки, в новій редакції

З метою виконання завдань по здійсненню заходів з охорони прав, свобод і законних інтересів жителів Фастівської міської територіальної громади, підтримання безпеки та порядку, а також здійснення заходів по захисту власності від злочинних посягань, враховуючи рішення виконавчого комітету міської ради №362 від 16.08.2023 року «Про схвалення проєкту Програми «Поліцейський офіцер громади на 2023-2025 роки», в новій редакції», відповідно до Закону України «Про Національну поліцію», постанови Кабінету міністрів України від 11.03.2022 №252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану», керуючись п.22 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

міська рада

В И Р І Ш И Л А

Затвердити Програму «Поліцейський офіцер громади на 2023 – 2025 роки (далі – Програма), в новій редакції (додаток).
Фінансовому управлінню виконавчого комітету Фастівської міської ради передбачити кошти на витрати, пов’язані з реалізацією цієї Програми.
Рішення Фастівської міської ради №293-XLIV-VIII від 20.06.2023 року «Про затвердження Програми «Поліцейський офіцер громади на 2023 – 2025 роки» визнати таким, що втратило чинність.
Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, з питань розвитку територій.

 

 

Міський голова                                                           Михайло НЕТЯЖУК

 

 

 

Додаток

до рішення міської  ради

 

Програма «Поліцейський офіцер громади на 2023-2025 роки»

(нова редакція)

Загальні положення та визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Програма «Поліцейський офіцер громади» на 2023-2025 роки (надалі – Програма) розроблена відповідно до Законів України «Про Національну поліцію», «Про місцеве самоврядування в Україні», Указу Президента «Про заходи щодо забезпечення особистої безпеки громадян та протидії злочинності» та покликана сприяти реалізації Всеукраїнського проекту «Поліцейський офіцер громади».

Програмою передбачено комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні з метою підтримки діяльності поліцейських офіцерів громади.

Головне завдання поліцейського офіцера громади – орієнтуватися на потреби населення, підтримувати постійний контакт із мешканцями, щодня забезпечувати громадський порядок, своєчасно реагувати на проблеми громади та запобігати вчиненню правопорушень.

Поліцейський офіцер громади – це співробітник Національної поліції, який отримує заробітну плату, має право на соціальні гарантії та пільги, як і решта поліцейських. Крім того, Національна поліція України забезпечує його одностроєм, табельною зброєю, спеціальними засобами, нагрудною камерою та планшетом.

Поліцейський офіцер громади має бути орієнтований на оперативне вирішення проблем щодо забезпечення належної безпеки саме своєї територіальної громади. Поліцейський офіцер громади не муніципальний поліцейський, він залишається у штаті місцевого органу поліції, який контролює законність прийнятих ним рішень. Водночас він підзвітний громаді щодо забезпечення її безпеки. Для постійної присутності поліцейського офіцера громади на території громади облаштовується службове приміщення, що належить громаді. У рамках проекту також можливе забезпечення поліцейського офіцера громади обладнаним автомобілем (залежно від фінансування).

За основу реалізації Програми покладено принцип об’єднання зусиль органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, підприємств, організацій та установ різних форм власності, громадськості для забезпечення охорони громадського порядку та профілактики злочинності.

2. Мета Програми

Метою Програми є запобігання та припинення правопорушень і злочинів, захист життя та здоров’я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань шляхом забезпечення співпраці Фастівської міської ради та Фастівського РУП ГУ НП в Київській області на засадах партнерства, спрямованої на підвищення рівня публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини та протидії злочинності на території громади, а також координація зусиль та діяльність для досягнення загальної мети, що здійснюється шляхом підготовки та реалізації спільних заходів на умовах та в межах, установлених цією Програмою та законодавством.

Метою роботи поліцейських офіцерів громади буде, в першу чергу, попередження правопорушень в інтересах громади. Офіцери поліції будуть більш самостійними у своїй діяльності та виконувати основні завдання поліції у партнерстві з керівництвом територіальної громади.

Поліцейський офіцер громади – частина громади:

– мешкає на території громади;

– знає мешканців на території обслуговування;

– доступний для населення;

– знає проблеми мешканців;

– чуйний у питаннях вирішення потреб громади;

– вирішує питання публічної безпеки із залученням мешканців;

– звітує перед громадою.

Забезпечення ефективної підтримки органом місцевого  самоврядування та населенням діяльності органів внутрішніх справ на території Фастівської міської ради спрямоване на підвищення загального рівня правопорядку в населених пунктах громади, захист життя, здоров’я, честі і гідності населення, профілактичну роботу по попередженню злочинності та забезпечення комплексного підходу до розв’язання проблем, пов’язаних з  питаннями безпеки.

 

3. Завдання Програми

Завданнями Програми є спільна діяльність Фастівської міської ради та Фастівського РУП ГУ НП в Київській області за  напрямами:

– узгодження позиції щодо розв’язання у межах компетенції найбільш гострих та актуальних проблем, що виникають в територіальній громаді та людей, що проживають на її території;

– проведення практичної підготовки та навчання поліцейських із залученням представників місцевого самоврядування та інших заінтересованих і компетентних сторін з питань, що відповідають меті цієї Програми;

– узгодження спільних дій щодо покращення взаємодії з органами місцевого самоврядування та підвищення якості надання поліцейських послуг на відповідних територіях громади;

– організація і проведення спільних заходів (тематичних зустрічей, круглих столів, тематичних програм і проектів), залучення інших заінтересованих сторін, створення спільних планів роботи тощо;

– обмін позитивним досвідом та запровадження нових форм і методів щодо забезпечення безпеки людей, які проживають на її території, та створення захищеного комфортного життєвого простору;

– сприяння інтеграції поліції в суспільство;

– задоволення безпекових потреб громадян;

– ефективне та консолідоване  вирішення локальних проблем громади.

 

Громада повідомляє поліцейських офіцерів громади про проблеми у  сфері безпеки та сприяє:

– попередженню правопорушень шляхом створення таких умов, які є некомфортними та небезпечними для правопорушників;

– застосуванню сучасних технологій для зниження кількості правопорушень;

– створенню безпечного дорожнього середовища в громаді та протидії порушенням правил дорожнього руху;

– допомозі людям похилого віку та попередженню правопорушень щодо них;

– створенню маршрутів патрулювання з урахуванням думки громади;

– протидії негативним соціальним явищам (алкоголізм, наркоманія);

– популяризації здорового способу життя;

– профілактиці правопорушень у сфері благоустрою;

– правовій освіті дітей та дорослих;

– протидії жорстокому поводженню з тваринами;

– розшуку зниклих дітей, дорослих, які заблукали.

– будь-які інші види співпраці в межах чинного законодавства України.

 

Територіальна громада в рамках Програми забезпечує:

Виділення приміщення, виконання ремонтних робіт; забезпечення обладнаним автомобілем; облаштування приміщення технічними засобами, меблями, доступ до мережі Інтернет, оргтехнікою тощо.

 

4. Фінансування Програми

Фінансування заходів Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету Фастівської міської територіальної громади, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

 

5. Очікувані результати

Виконання Програми призведе до:

–  істотного зниження рівня злочинності,

–  ослаблення суспільної напруги викликаної її впливом,

– посилення взаємодії правоохоронних органів та органу місцевого самоврядування щодо питань охорони громадського порядку та боротьби зі злочинністю на території Фастівської міської територіальної громади;

– зменшення корупційних проявів, створення прозорої системи прийняття і виконання управлінських рішень,

– істотне підвищення рівня участі широких верств населення у правоохоронній діяльності;

– захисту економічних відносин від злочинних посягань, витіснення з економічної сфери кримінального елементу, скорочення обсягів «тіньової» економіки,

– поліпшення захисту правоохоронними органами прав, свобод і власності громадян,

– створення безпечних умов життя на території міської ради,

– мінімізація злочинного впливу на молодь та підлітків, усунення причин і умов, що сприяють втягненню їх у протиправну діяльність,

– поліпшення стану матеріально-технічного та соціально-побутового забезпечення працівників поліції, які працюють для громади;

– підтримання правопорядку та безпеки громадян на максимально високому рівні.

 

Секретар ради                                                                  Людмила РУДЯК

 

Додаток 1

до Програми

 

ПАСПОРТ

Програми «Поліцейський офіцер громади» на 2023-2025 роки

 

1. Ініціатор розроблення програми Фастівська міська рада
2. Розробник програми Фастівська міська рада
3. Співрозробники програми Фастівське РУП ГУ НП в Київській області
4. Відповідальний виконавець програми Фастівська міська рада,
ГУ НП в Київській області
5. Учасники програми Фастівська міська рада,

ГУ НП в Київській області,

Фастівське РУП ГУ НП в Київській області

6. Термін реалізації програми 2023 – 2025 роки
 

7.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми (для комплексних програм) Бюджет Фастівської міської територіальної громади
8. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для

реалізації програми, всього,

 

 

у тому числі:  
8.1. коштів місцевого бюджету (тис. грн.) В межах бюджетних призначень
8.2. коштів інших джерел

 

Додаток 2

до Програми

 

 

Ресурсне забезпечення

програми «Поліцейський офіцер громади» на 2023-2025 роки

 

тис. грн.

 

За напрямами Всього
Бюджет  міської територіальної громади В межах бюджетних призначень
Інші джерела, не заборонені чинним законодавством України.
РАЗОМ  

 

 

 

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів