Про затвердження  Положення про оплату праці працівників комунального некомерційного підприємства Фастівської міської ради «Європейський простір»

image
11 Жовтня 2022, 14:26
Поділитися:

 ФАСТІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Київської області

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

Р І Ш Е Н Н Я

_______________                       м.Фастів                                                   №_____

 

 

Про затвердження  Положення

про оплату праці працівників

комунального некомерційного

підприємства Фастівської

міської ради «Європейський простір»

 

З метою впорядкування умов та розміру оплати праці працівників комунального некомерційного підприємства Фастівської  міської ради «Європейський простір», відповідно до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про оплату праці», Закону України «Про відпустки», керуючись ст. 17, 29, 40, 52  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет вирішив:

 

Затвердити Положення  про оплату праці працівників комунального некомерційногопідприємства Фастівської міської ради «Європейський простір»(додається).
Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів  ради, з гуманітарних питань.

 

 

Міський голова                                                                Михайло НЕТЯЖУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення виконавчого комітету від _______ №______

 

 

ПОЛОЖЕННЯ
про оплату праці працівників

комунального некомерційного підприємства

Фастівської міської ради «Європейський простір»

І. Загальні положення

1.1. Положення про оплату праці визначає організаційні, правові та економічні засади оплати праці всіх працівників КНП ФМР «Європейський простір» – (далі Підприємство): керівників, спеціалістів, робітників.

1.2. Це Положення розроблено з метою отримання гарантованої оплати за виконану роботу, забезпечення мотивації працівників на ефективну працю, спрямовану на задоволення потреб працівників і досягнення цілей Підприємства в умовах наявної економічної ситуації в Україні.

1.3. Положення про оплату праці розроблено  відповідно до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про оплату праці», Закону України «Про відпустки», рішення прийняті органом управління або засновником, інші законодавчі та нормативні акти.

1.4. Цим Положенням визначається система оплати праці на Підприємстві, структура заробітної плати, строки та періодичність  виплати заробітної плати, склад і джерела витрат на оплату праці, інші питання оплати праці працівників підприємства.

1.5. Джерелом коштів на оплату праці є бюджет Фастівської міської територіальної громади, частина доходу та інші кошти, отримані внаслідок господарської некомерційної діяльності підприємства, спрямованої на досягнення соціальних результатів, без мети отримання прибутку відповідно до чинного законодавства і Статуту підприємства та інші джерела, не заборонені законодавством.

1.6.Цим положеннямвизначається шестиденний робочий тиждень для працівників підприємства   з навантаженням роботи 40 годин на тиждень.

 

ІІ. Система оплати праці

2.1. З урахуванням специфіки,змісту і напрямків  діяльності, на підприємстві  застосовується окладна система праці. Для окремих робітників (сторож) застосовується погодинна система оплати праці.

2.2. Основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів.

2.3. Формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) провадиться на основі тарифного розряду робітника першого розряду та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень їх розмірів.

2.4.  Для визначення розмірів тарифних розрядів для працівників Підприємства використовується сітка міжрозрядних коефіцієнтів (додаток 1).

2.5.Цим положенням установлено мінімальний тарифний розряд робітника 1-го розряду в розмірі прожиткового мінімуму працездатних осіб, встановленого законом.

2.6. Посадовий оклад установлюється працівникам Підприємства відповідно до затвердженого штатного розпису, що діє у звітному періоді, який розробляється на підставі схеми тарифних розрядів посад працівників  Підприємства (додаток 2)

2.7. У разі підвищення законодавчо встановленого розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб роботодавець Підприємства встановлює розмір посадових окладів працівників Підприємства відповідно до чинного законодавства України.

2.8. Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, нижча законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, керівник проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати. Доплату виплачують щомісяця одночасно із заробітною платою.

У разі роботи на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальну заробітну плату виплачують пропорційно до виконаної норми праці.

2.8. Посадовий оклад директора Підприємства визначається на умовах контракту та відповідно до Постанову КМУ  №589 від 19.05.1999 р. «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств». Порядок  преміювання директора Підприємства  визначається органом управління та виконавчим комітетом Фастівської міської ради.

 

ІІІ. Структура заробітної плати

3.1. Заробітна плата працівників Підприємства складається з посадового окладу, доплат та інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

3.2.  Оплата праці здійснюється як нарахування й виплата працівникам заробітної плати та інших додаткових виплат, передбачених законодавством і цим Положенням.

3.3. Основна заробітна плата включаєпосадові оклади (тарифні ставки) – для адміністрації  Підприємства та  кваліфікованих робітників,  погодинна оплата – для робітників (сторожів).

3.4. Додаткова заробітна плата містить доплати, надбавки і компенсаційні виплати, що передбачає чинне законодавство та це Положення.

3.4.1. Працівникам Підприємства можуть встановлюватися доплати:

за суміщення професій (посад) до 100 % посадового окладу (тарифної ставки) за основним місцем роботи;
за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників до 50% посадового окладу (тарифної ставки) відсутнього працівника;
за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт до 50% посадового окладу(тарифної ставки);

Зазначені види доплат не встановлюються керівному складу Підприємства.

за роботу працівникам, які використовують в роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, у розмірі 10 % посадового окладу (тарифної ставки);
за роботу працівникам, які залучаються до роботи в нічний час, встановлюється доплата у розмірі 20% годинної посадового окладу (тарифної ставки).

3.4.2. Працівникам Підприємства можуть встановлюватися надбавки:

1)  у розмірі до 100 % посадового окладу (тарифної ставки):

за високі досягнення в роботі;
за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);
за складність, напруженість у роботі.

Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 100 % посадового окладу

У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються або зменшуються;

2) за знання та використання в роботі іноземної мови: однієї європейської – 10%, однієї східної, угро-фінської або африканської – 15%, двох і більше мов – 25 % посадового окладу (тарифної ставки).

3.5. До інших заохочувальних і компенсаційних виплат відносяться премії, інші грошові та матеріальні виплати, передбачені цим Положенням.

3.5.1. Преміювання працівників Підприємства може проводитись за підсумками роботи трудового колективу за місяць (квартал, рік тощо), до державних і професійних свят, ювілейних дат, та в інших випадках за умови виконання основних показників діяльності Підприємства залежності від особистого внеску кожного працівника та фінансової спроможності Підприємства. Преміюванню підлягають співробітники, які займають посади згідно штатного розпису Підприємства, а також працівники по роботі за сумісництвом. Для цілей цього Положення, встановлюються наступні ювілейні дати: 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80, 85, 90 років.

3.5.2. Преміювання може бути персональним за особистий внесок у виконання важливого завдання чи термінової роботи, до знаменної дати тощо.

3.5.3. Розмір премії конкретного працівника залежить від особистого внеску в результати роботи Підприємства, не обмежується граничними розмірами та встановлюється керівником Підприємства.

3.5.4. Розмір преміїпрацівнику може встановлюватись як у відсотках до посадового окладу, так і в фіксованій грошовій сумі.

3.5.5. Головними критеріями оцінки праці працівників при преміюванні є:

своєчасне і якісне виконання планової або оперативної роботи, доручень, наказів, розпоряджень;
якісне і сумлінне виконання робіт, пов’язаних з організацією процедур закупівель;
своєчасне та якісне подання фінансової, податкової та статистичної звітності;
значні досягнення в роботі, високі показники діяльності;
розроблення і впровадження заходів, спрямованих на економію енергоресурсів, водопостачання, матеріалів, палива, і енергозберігаючих технологій;
інші критерії та показники діяльності, що не суперечать законодавству та цьому Положенню.

3.5.6. Розмір премії працівника може бути зменшено за такими підставами:

невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків та недотримання вимог посадової інструкції;
порушення виконавчої дисципліни (запізнення на роботу чи передчасне залишення свого робочого місця, порушення термінів виконання доручень та завдань, отриманих у тому числі на нарадах та оперативних нарадах, неякісного їх виконання);
порушення Правил внутрішнього трудового розпорядкуПідприємства;
порушення правил техніки безпеки і охорони праці, виробничої санітарії, недотримання вимог санітарно-епідеміологічного режиму;

Працівник позбавляється премії за:

повторні або систематичні порушення, передбачені п. 4.1. Положення;
недотримання антикорупційного законодавства;
недотримання трудової дисципліни (прогул, поява на робочому місці в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, порушення встановленого режиму роботи) та інші грубі порушення Правил внутрішнього трудового розпорядку;
подачу недостовірних первинних статистичних, бухгалтерських та інших даних, що призвели до викривлення бухгалтерських та фінансових звітів, порушень щодо визначення та нарахування заробітної плати, вартості платних послуг тощо;
у випадку притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Працівник, якому винесено догану, позбавляється премії строком на дванадцять місяців від дати реєстрації наказу про накладення дисциплінарного стягнення.

Якщо протягомвизначеного терміну з дня винесення догани до нього не буде застосовано нове дисциплінарне стягнення, він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.

Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни, проявив себе як сумлінний працівник і стягнення з нього зняте наказом керівника достроково, він преміюється на загальних підставах відповідно до норм цього Положення.

3.6. Один раз у рік працівникам Підприємства може бути надана матеріальна допомога на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань, в розмірі одного посадового окладу з урахуванням фінансової спроможності Підприємства.

3.7. Робота у святковий день оплачується в подвійному розмірі працівникам, які отримують місячний оклад, – у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий день проводилася в межах місячної норми робочого часу, і розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота проводилася понад місячну норму. Оплата в зазначеному розмірі проводиться за години, фактично відпрацьовані у святковий день. Також працівнику за роботу у вихідні та святкові дні протягом місяця за його згодою може надаватися вихідний день у зручний для нього час.

На період дії воєнного стану ст. 73 КЗпП не застосовується.

3.8. Тривалість щорічної основної відпустки для працівників Підприємства  становить 24 календарні дні відповідно до Закону України «Про відпустки». Також працівникам можуть надаватися інші види відпусток відповідно до чинного законодавства.

 

ІV. Соціальні пільги та гарантії

 

4.1. Адміністрація зобов’язується:

Перераховувати своєчасно та у повному обсязі внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням.
Забезпечити збереження архівних документів, згідно з якими здійснюється оформлення пенсії, інвалідності, отримання пільг та компенсацій, визначених чинним законодавством.
Перераховувати своєчасно та у повному обсязі єдиний соціальний внесок.
НадаватиПрацівникамдодатковий один вихідний день зізбереженнямсередньогозаробіткувідповідно до Правил внутрішньоготрудовогорозпорядку:

уденьнародження (абонапередодні, абонаступного дня – за виборомПрацівника);
з приводу поминальнихднів на кладовищах.

НадаватиПрацівникамдодатковувідпустку на 3 календарнихдні увипадках:

Проводів на військову службу (батькам);
Шлюбупрацівникаабойогодітей;
Смертіподружжя, дітейабоблизьких;

У разі наявності кошторисних призначень, виплачувати Працівникам матеріальну допомогу у розмірі не більше одного посадового окладу на рік:

при довготривалій хворобі Працівника (більше місяця), або члена його сім’ї (більше півроку), що знаходиться на утриманні працівника в розмірі; у зв’язку із смертю близьких родичів (мати, батько, дружина, чоловік, діти); матері в зв’язку з народженням дитини, опікуну (піклувальнику) в зв’язку із влаштуванням дитини під опіку (піклування);

По можливості надавати членам трудового колективу, у сім’ях яких є діти віком до 14 років, відпустку у весняно-літній період (травень-серпень).

 

V. Строки та періодичність виплати заробітної плати

 

5.1.Підставою нарахування заробітної плати працівникам Підприємства за підсумком роботи за місяць є:

штатний розпис Підприємства;
табель обліку робочого часу;
накази з установлення доплат та надбавок, інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

5.2. Заробітна плата виплачується працівникам Підприємства регулярно в робочі дні двічі на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів (ч. 1 ст. 115 КЗпП).

5.3. У разі якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні (ч. 2 ст. 115 КЗпП).

5.4. Заробітна плата працівникам Підприємства за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ч. 3 ст. 115 КЗпП).

.

VІ. Відповідальність

 

6.1. Директор Підприємства несе відповідальність за:

забезпечення нарахування та виплати заробітної плати відповідно до законодавства України, Колективного договору та цього Положення;
своєчасне затвердження та підписання документів, що є підставою для нарахування заробітної плати (штатний розпис, накази).

6.2. Бухгалтер Підприємства несе відповідальність за:

своєчасне та правильне нарахування і виплату заробітної плати;
своєчасне надання працівникові інформації щодо його заробітної плати.

 

VІІ. Обмеження розміру утримань із заробітної плати

7.1. Утримання із заробітної плати працівників здійснюється лише у випадках, передбачених законодавством.

VІІІ. Розв’язання трудових спорів із питань оплати праці

8.1. Трудові спори з питань оплати праці розглядаються та вирішуються згідно із законодавством про трудові спори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Положенняпро оплату праці працівників

комунального некомерційного підприємства

Фастівської міської ради «Європейський простір»

 

 

Коефіцієнти тарифних розрядів

 

Тарифні розряди Тарифні коефіцієнти, що застосовуються
1 1
2 1,09
3 1,18
4 1,27
5 1,36
6 1,45
7 1,54
8 1,64
9 1,73
10 1,82
11 1,97
12 2,12
13 2,27
14 2,42
15 2,58
16 2,79
17 3
18 3,21
19 3,42
20 3,64
21 3,85
22 4,06
23 4,27
24 4,36
25 4,51

 

Примітки:

Посадові оклади розраховуються виходячи з розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду, установленого в розмірі прожиткового мінімуму, установленої законом. Заробітна плата працівників, визначена з урахуванням зазначених посадових окладів, індексується відповідно до Закону України від 03.07.1991 № 1282-XII «Про індексацію грошових доходів населення».
Посадові оклади за розрядами тарифної сітки визначаються шляхом множення окладу працівника 1-го тарифного розряду на відповідний тарифний коефіцієнт згідно з табл. 1. У разі якщо посадовий оклад визначено у гривнях із копійками, цифри до 0,5 відкидаються, від 0,5 і вище – заокруглюються до однієї гривні.

 

 

Керуючий справами (секретар)

виконавчого комітету                                               Леся ТХОРЖЕВСЬКА

 

 

 

 

Додаток 2

до Положенняпро оплату праці працівників

комунального некомерційного підприємства

Фастівської міської ради «Європейський простір»

 

Схеми тарифних розрядів посад працівників

КНП ФМР «Європейський простір»

 

Посада Тарифні розряди
1 2
Директор контракт
Бухгалтер 14
Робітник з комплексного обслуговування будівель 8
Робітник зеленого будівництва 7
Садівник 8
Робітник з благоустрою території 7
Сторож 3

 

Керуючий справами (секретар)

виконавчого комітету                                               Леся ТХОРЖЕВСЬКА

 

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів