Про воду з-під крана

image
7 Червня 2019, 15:28
Поділитися:

У спекотний період року споживачі ставлять під сумнів якість питної води із вопровідних мереж Борисполя через скарги на її коричневий відтінок, іржаві домішки чи навіть наявність черв’яків. Чому такі факти мають місце? І наскільки якісною є питна вода із крана?

Якість води у Борисполі

КП «Бориспільводоканал» добуває воду із підземних горизонтів Юрського (300 м) та Сеноманського (150 м) альвіальних періодів.

У Борисполі 22 свердловини, з них шість — найглибших. «Із водозабору водоканал подає ідеальну воду, адже Бориспіль має величезне родовище підземних вод», — говорить Олександр Гануш.

Чим глибше вода, тим більше у ній сірководню та вуглекислоти — це не впливає на якість води, але створює специфічний запах. Щоб позбутися його, комунальне підприємство має станцію знезалізнення, де отримана вода падає з висоти на поле часткового знезалізнення й запах вивітрюється.

Вона різна — кип’ятіння бажане

Забруднюється вода шляхом до споживача — через старі водопровідні мережі. «Вода не ідеальна через старі трубопроводи, серед яких азбестові, металеві, бетонні, яких у Борисполі 108 км, — говорить Олександр Миколайович». Наприклад, у мікрорайні Соцмістечко є водопровідні мережі, збудовані у 1936 р.

Завдяки реконструкції комунального підприємства, проведеній за кошти Світового банку, вдалося ліквідувати, але не остаточно, такі явища, як гідравлічні удари, які піднімали і спрямовували до споживачів води осад зі стінок труб.

Одна з причин забруднення — аварії трубопроводів. Коли трапляється прорив труби, бруд може потрапити у водопровід, а після відновлення водопостачання без гідравлічного удару не обходиться.

Забруднення питної води у водопроводах виникає у новобудовах, коли половина квартир заселена, а частина — стоять порожні. Вода у водопровідних мережах зачинених квартир застоюється, там розмножуються бактерії. Коли відкрити кран, застояна вода розповсюджується усією будівлею, і вона не найкращої якості.

Така реальність

Спеціалісти КП визнають: щоб оновити усю стару мережу водопостачання міста, потрібні десятки мільйонів гривень, а найскладніше – доведеться порушити тротуари і дороги, бо часто комунікації знаходяться під ними. Тож така ідея наразі є нездійсненною для Борисполя.

Фільтри — розплідник бактерій і черв’яків

Олександр Гануш наголошує, що особливо уважно слід користуватися фільтрами для очищення води у квартирах. Адже на стінках фільтра створюються ідеальні умови для розвитку мікроорганізмів і, зокрема, личинки комара, що згодом саме у фільтрі перетворюється на тоненького черв’ячка і потрапляє у воду.

Чому так відбувається? Виявляється, яйця комара дуже дрібні і їх не здатен затримати жоден фільтр. Мережею вода, можливо із личинками, подається при температурі 9-11 0С, і є абсолютно нешкідливою для організму людини. Але коли вода проходить через домашній фільтр, де стабільна кімнатна температура, личинки закріплюються на ньому і розвиваються. Загалом фільтр — ідеальний інкубатор для комара (розвиток личинки починається при 16 0С) та інших мікроорганізмів. Тому саме забруднений фільтр може стати «постачальником» черв’яків як для його господаря, так і для сусідів, бо вони здатні розповсюдитися водопровідною мережею багатоквартирного будинку.

Міняйте раз на добу. За словами Олександра Гануша, фільтром для очищення води користуватися можна. Але система фільтрування потребує постійного обслуговування, фільтр необхідно замінювати не рідше, ніж раз на добу. Краще мати два змінних картриджі: один промити і залишити до висихання, бажано на сонці, для додаткової дезінфекції, а другий, сухий, поставити. Наступного дня знову замінити використаний на сухий.

Найбільш небезпечний той фільтр, що стоїть у порожній квартирі. Кожне включення води після такого простою фільтру поширює бруд і мікроорганізми, які накопичилися в ньому, по мережі будинку.

Варто знати. Відповідальність КП «Бориспільводоканал» щодо якості води у водопровідних мережах закінчується на межі фундаменту багатоквартирного будинку. За всі проблеми із якістю води, які виникають у внутрішньо будинкових мережах, відповідає організація, яка обслуговує багатоповерхівку. Кожен мешканець будинку повинен усвідомлювати, що його неправильні дії щодо експлуатації комунікаційних мереж можуть зіпсувати воду у сьому будинку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама