Про «сигнал» незрячих білою тростиною

image
15 Жовтня 2019, 16:33
Поділитися:

Біла тростина – міжнародний символ незрячих та осіб із інвалідністю, встановлений за ініціативи Всесвітньої федерації сліпих. У 1964 році американський конгрес ухвалив рішення про оголошення 15 жовтня Днем білої тростини. А в 1969 році цей день визнали Міжнародним. Цей день – чергове нагадування водіям про право незрячих переходити дорогу в будь-якому місці, якщо їм «просигналили» білою тростиною.

Біла тростина, як символ незрячої людини, бере початок в 1921 році. У Брістолі (Великобританія) жив молодий професійний фотограф на ім’я Джеймс Біггс. Після нещасного випадку він втратив зір. Порада осліплого солдата розвивати свою самостійність допомогла Джеймсу розпочати нове життя. Він став частіше виходити на вулицю без супроводу, користуючись звичайною тростиною для прогулянок. Але незабаром він зрозумів, що на його чорну тростину не реагують ні перехожі, ні водії. Тоді він пофарбував тростину в білий колір, щоб вона більше привертала до себе увагу навіть за похмурої погоди. І вона стала помітна. Це нововведення підхопили всі незрячі не тільки Англії та Європи, а всього світу.

В Україні люди з вадами зору стикаються з багатьма проблемами, і найголовніша з них − інфраструктура українських міст, яка не дружня до таких людей.

За державними будівельними нормами, для комфорту і безпеки незрячих та слабозрячих людей важливим є обладнання пішохідних переходів спеціальною тактильною плиткою, озвученими світлофорами та пониженням бордюрного каменя.

Також загроза для сліпих людей є й від водіїв траспортних засобів. Відповідно до пункту 18 Правил дорожнього руху України, «У будь-якому місці водій повинен пропустити сліпих пішоходів, які подають сигнал тростиною білого кольору, спрямованою вперед».

15 жовтня союзи сліпих намагаються спільно зі зрячими проводити відповідні акції, спрямовані на посилення інтеграції незрячих у суспільство. Вони прагнуть, у першу чергу, зацікавити громадськість та ЗМІ, звернути увагу влади на проблеми людей із обмеженим або втраченим зором.

Кілька днів тому компанія Google повідомила про нові функції у мобільному додатку Google Maps для незрячих та людей з порушенням зору. Відтепер нова програма може супроводжувати людину під час піших прогулянок, постійно розповідаючи про її місцеперебування. Під час подорожі Google Maps повідомлятиме людині, чи не збилася вона з правильного шляху, скільки залишилося до наступного повороту і чи є попереду пішохідний перехід. Функція доступна для Android і iOS. Але наразі озвучка доступна лише англійською та японською мовами. Розробники планують найближчим часом додати й інші мови.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в усьому світі понад 285 мільйонів людей страждає від порушень зору, з них 45 мільйонів – незрячі. Приблизно 90% людей, які страждають від порушень зору, мешкають у країнах, що розвиваються. Найбільший відсоток сліпих – у Південній Азії та субекваторіальній Африці.

Зараз кількість людей з порушенням зору зменшується, але оскільки населення Землі неухильно зростає, а популяція старіє, науковці прогнозують, що кількість людей, які катастрофічно втрачають зір, зростатиме.

За приблизними даними, в Україні проживають близько 300 тисяч людей із серйозними вадами зору, з яких 40 тисяч – сліпі. Точної офіційної статистики в нашій країні, на жаль, не має.

Читайте також:

8-річного велосипедиста автівка збила просто на «зебрі». ФОТО
Поза «зеброю», насмерть: у Требухові загинули дві рідні сестри. ВІДЕО (18+)
Насмерть прямо на «зебрі»: на Порошинці таксист збив чоловіка. Винен світлофор і погана погода?
Насмерть: під Броварами на «зебрі» автівка збила велосипедиста

Джерело: Трибуна Бровари