Про схвалення  проекту Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на території  Фастівської міської територіальної громади   на 2024 – 2026 роки

image
10 Листопада 2023, 18:22
Поділитися:

 

 

ФАСТІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Київської області

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

Р І Ш Е Н Н Я

 

 ____________________                     м. Фастів                                   № _________

 

 

 

 

Про схвалення  проекту Програми

поліпшення стану безпеки,

гігієни праці та виробничого середовища на

території  Фастівської міської територіальної громади  

на 2024 – 2026 роки

З метою дотримання та виконання суб’єктами господарювання, що здійснюють свою господарську діяльність на території Фастівської міської територіальної громади норм Закону України « Про охорону праці» та забезпечення реалізації державної політики в галузі охорони праці, профілактики травматизму виробничого характеру, керуючись пп. 1 п. б ч. 1 ст. 34,   п.1 ч. 2 ст. 52  Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради вирішив:

Схвалити проект Програми  поліпшення стану безпеки,  гігієни праці та виробничого середовища на території  Фастівської міської територіальної громади  на 2024 – 2026 роки, згідно додатку.
Доручити управлінню соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради винести проект Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на території Фастівської міської територіальної громади на 2024 – 2026 роки на затвердження сесії Фастівської міської ради.
Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника

міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

 

 

Міський голова                                                             Михайло НЕТЯЖУК                

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення виконкому

№______ від 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

 

поліпшення стану безпеки,  гігієни праці та виробничого середовища на території Фастівської міської територіальної громади  на 2024 – 2026 роки

 

2023 рік

ЗМІСТ

 

   

Паспорт Програми

 

4
1  

Загальні положення

 

6
2  

Мета Програми

 

7
3  

Завдання Програми

 

7
4  

Фінансове забезпечення

 

8
5  

Очікувані результати Програми

 

8
6  

Координація та контроль за виконанням Програми

 

9
7  

Заходи Програми  поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на території  Фастівської міської територіальної громади  на 2024 – 2026 роки

 

10

 

ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

 

Ініціатор розроблення Програми Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради.
Розробник Програми Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради.
Відповідальний виконавець Програми Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради.
Учасники Програми Виконавчий комітет Фастівської міської ради, Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради, управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради  ГУ ПФУ у Київській області  ( за згодою), Центральне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці ( за згодою), підприємства, установи, організації  Фастівської міської територіальної громади, ФОП, що використовують найману працю, виконавчий комітет Фастівської міської ради.
Заходи Програми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Термін реалізації Програми

 

Заходи Програми здійснюють: Виконавчий комітет Фастівської міської ради, Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради, управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради  ГУ ПФУ у Київській області  ( за згодою), Центральне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці ( за згодою), підприємства, установи, організації  Фастівської міської територіальної громади, ФОП, що використовують найману працю, виконавчий комітет Фастівської міської ради.

2024 – 2026 роки.

Координація Координацію  за виконанням Програми здійснює управління  соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради.
Джерела фінансування Програми Кошти державного, обласного бюджетів, бюджету Фастівської міської територіальної громади, а також, інших джерел фінансування, що не заборонені чинним законодавством України.

 

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на території  Фастівської міської територіальної громади  на 2024 – 2026 роки (далі – Програма),  розроблена у відповідності із Законами України: «Про охорону праці», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», Кодексу законів про працю України, «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших чинних нормативно – правових актів України.

Головною метою Програми є реалізація комплексу заходів щодо зниження рівня виробничого травматизму і професійної захворюваності працівників, створення належних, безпечних і здорових умов праці на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності.

Виконання конкретних завдань організаційного, матеріально-технічного, наукового та нормативно-правового характеру у сфері охорони праці, подальше вдосконалення системи управління охороною праці, передусім, покладається на суб’єктів господарювання.

 

Фактори, які негативно впливають на стан охорони праці суб’єктів господарювання та виробничий травматизм:

недостатнє фінансування заходів з охорони праці;
зношеність основних засобів виробництва;
незадовільні умови праці;
недостатнє забезпечення працюючих засобами індивідуального та колективного захисту;
недостатній рівень фахової підготовки працівників робітничих професій та фахівців з питань охорони праці;
недостатня організація роботи з інформаційного забезпечення охорони праці;
низький рівень контролю за станом охорони праці на підприємствах, установах та організаціях службами з охорони праці цих підприємств;
відсутність служб охорони праці на деяких підприємствах, установах та організаціях.

 

Формування заходів Програми здійснювалось із врахуванням ризиків промислової безпеки в окремих галузях. Реалізація заходів зорієнтована на такі основні напрями:

забезпечення дотримання суб’єктами господарювання нормативно – правових актів з питань охорони праці;
налагодження дієвого контролю за охороною праці на всіх організаційних рівнях;
забезпечення функціонування СУОП на кожному підприємстві, установі та організації;
удосконалення системи навчання з охорони праці;
формування та реалізація місцевої політики з охорони праці;
забезпечення реалізації прав робітників на пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах праці, удосконалення системи пільг та компенсацій, забезпечення їх профілактичного характеру;
становлення та розвиток соціального партнерства у діяльності щодо забезпечення умов та безпеки праці.

 

МЕТА ПРОГРАМИ

 

Метою прийняття Програми є комплексне розв’язання проблем у сфері охорони праці, формування сучасного безпечного та здорового  виробничого середовища, мінімізація ризиків виробничого травматизму, професійних захворювань та аварій на виробництві, що сприятиме сталому економічному розвитку та соціальній спрямованості, збереженню і розвитку трудового потенціалу Фастівської міської територіальної громади.

Ці проблемні питання розв’язуються шляхом виконання наступних завдань:

забезпечення реалізації на території Фастівської міської територіальної громади державної політики щодо забезпечення здорових і безпечних умов праці на виробництві, запобігання виробничого травматизму та професійних захворювань, збереження життя і здоров’я людини в процесі праці;
впровадження заходів, спрямованих на усунення шкідливих та небезпечних умов праці; забезпечення соціальної захищеності працюючого населення у разі виникнення професійного отруєння або професійного захворювання, а також отримання інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві;
організація співробітництва місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з профспілками, іншими об’єднаннями громадян та роботодавцями; забезпечення взаємодії усіх суб’єктів соціально-трудових відносин під час прийняття рішень з питань безпеки та гігієни праці.

 

ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ:

 

Основними завданнями Програми є:

забезпечення дотримання суб’єктами господарювання нормативно-правових актів з охорони праці;
налагодження дієвого контролю за охороною праці на всіх організаційних рівнях;
забезпечення функціонування систем управління охороною праці на кожному підприємстві, в установі та організації;
проведення аудиту охорони праці на виробництві;
приведення до нормативних (обмеження впливу) шкідливих і небезпечних факторів на робочих місцях шляхом упровадження новітніх безпечних технологій, нових видів засобів індивідуального та колективного захисту;
зниження рівня виробничих ризиків, безпека виробничих об’єктів, устаткування та запобігання аваріям на об’єктах підвищеної небезпеки;
удосконалення системи навчання з охорони праці.

Виконання зазначених завдань сприятиме поліпшенню стану охорони праці, його прогнозованості та контрольованості, зменшенню кількості нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві.

 

4.ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Джерела фінансування заходів програми передбачені статтею 19 Закону України «Про охорону праці».

Заходи Програми можуть фінансуватися за рахунок державного, обласного, районного  бюджету та бюджету Фастівської міської територіальної громади, а також, інших джерел фінансування, що не заборонені чинним законодавством України.

Фінансова складова Програми може бути змінена шляхом внесення змін до Програми або перерозподілу коштів у межах Програми за погодженням із виконавцями заходів.

 

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ:

 

Виконання заходів  Програми передбачає:

розв’язання існуючих проблем у сфері охорони праці;
формування сучасного безпечного та здорового виробничого середовища;
мінімізація професійних та промислових ризиків травмування та загибелі працівників, професійних захворювань та аварійності на виробництві;
зменшення видатків на ліквідацію наслідків промислових аварій, відшкодування шкоди потерпілим від нещасних випадків на виробництві;
збереження та розвиток трудового потенціалу Фастівської міської територіальної громади.

 

КООРДИНАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗАХОДІВ ПРОГРАМИ

 

Контроль за реалізацією заходів, передбачених Програмою, здійснюватиме у межах компетенції  управління  соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської  міської ради.

Виконавці заходів Програми щорічно до 1 січня інформують управління соціального захисту населення  виконавчого  комітету  Фастівської міської ради  про хід виконання Програми.

Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради, в межах компетенції управління, періодично проводить перевірку виконання заходів Програми.

 

 

 

ЗАХОДИ

ПРОГРАМИ ПОЛІПШЕННЯ СТАНУ БЕЗПЕКИ, ГІГІЄНИ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОГО СЕРЕДОВИЩА НА ТЕРИТОРІЇ  ФАСТІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ  НА  2024 – 2026 РОКИ

 

№ п.п. Найменування заходів Відповідальні виконавці Термін виконання  Очікуваний результат 
1. Інформування  виконавчого комітету , міської ради    про стан охорони праці на території громади. Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради. 2024 – 2026 роки. Покращення інформування населення з питань охорони праці. Привернення уваги до безпеки на виробництві.
2. Облік і аналіз обставин і причин нещасних випадків, які сталися на території Фастівської міської територіальної громади. ГУ ПФУ у Київській області ( за згодою), управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради. 2024 – 2026 роки. Здійснення Моніторингу за  станом  виробничого травматизму на території Фастівської міської територіальної громади, узагальнення обставин і причин травматизму.
3. Передбачення при укладанні колективних договорів і угод всіх рівнів врахування питання запобігання аварійності, виробничому травматизму, професійним захворюванням, пожежам та виділення коштів на охорону праці відповідно до норм ЗУ  « Про охорону праці» Керівники підприємств, установ та організацій. 2024 – 2026 роки. Поліпшення умов праці працівників, забезпечення планування і контролю за впровадженням заходів з охорони праці.
4. Реалізація заходів із забезпечення охорони праці жінок і неповнолітніх на території Фастівської міської територіальної громади. Керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, ФОП, які використовують найману працю.  2024 – 2026 роки.

 

Забезпечення прав та гарантій працівників визначених нормами чинного законодавства України.
5. Здійснення контролю за  забезпеченням  працівників засобами індивідуального і колективного захисту. Керівники підприємств, установ та організацій  незалежно від форми власності, ФОП, які використовують найману працю.  2024 – 2026 роки.

 

Зниження  рівня виробничого травматизму, попередження виникнення нещасних випадків на підприємствах, установах та організаціях.
6.

 

 

Забезпечувати реалізацію положень ЗУ « Про охорону праці»в частині проведення атестації робочих місць за умовами праці та наданням пільг і компенсацій за роботу в шкідливих та важких умовах праці. Керівники підприємств, установ та організацій  незалежно від форми власності, ФОП, які використовують найману працю. 2024 – 2026 роки.

 

Забезпечення прав та гарантій працівників визначених нормами чинного законодавства України.
7.

 

Сприяти організації навчання з підвищення рівня знань посадових осіб, які вирішують питання охорони праці на підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності. Центральне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці ( за згодою), ГУ ПФУ у Київській області ( за згодою), виконавчий комітет Фастівської міської ради, управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради, управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради, керівники підприємств, установ та організацій.  2024 – 2026 роки.

 

Зниження  рівня травматизму, попередження виникнення нещасних випадків на підприємствах.
8. Вивчати державні та міжнародні стандарти, нормативно – правові акти щодо дієвого застосування та впровадження системи управління охороною праці. Керівники підприємств, установ та організацій. 2024 – 2026 роки.

 

Зниження  рівня виробничого  травматизму, попередження виникнення нещасних випадків на підприємствах.
9.

 

 

Забезпечити проведення  на території Фастівської міської територіальної громади  заходів, які присвячені Всесвітньому Дню охорони праці                           ( щорічно). Виконавчий комітет Фастівської міської ради, управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради, управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради, керівники підприємств, установ та організацій, Центральне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці ( за згодою), ГУ ПФУ у Київській області ( за згодою). 2024 – 2026 роки. Покращення інформування населення з питань охорони праці. Привернення уваги до безпеки на виробництві.
10.

 

 

 

Організовувати проведення медичних оглядів працівників відповідно до ст. 17 ЗУ « Про охорону праці». Керівники підприємств, установ та організацій, КНП ФМР                          « Фастівська БЛІЛ». 2024 – 2026 роки. Зниження  рівня виробничого травматизму та профзахворювань , попередження виникнення нещасних випадків на підприємствах, установах та організаціях.
11.

 

 

Забезпечувати фінансування заходів з охорони праці щодо профілактики виробничого травматизму та профзахворювань, покращення умов праці, проведення навчання посадових осіб з питань охорони праці. Виконавчий комітет Фастівської міської ради, керівники підприємств, установ та організацій. 2024 – 2026 роки. Реалізація в повному обсязі на території Фастівської міської територіальної громади  політики в сфері охорони праці.
12.

 

Проведення вивчення виконання вимог ЗУ « Про охорону праці» на підприємствах, установах та організаціях, у ФОП, які використовують найману працю ( згідно рішення виконавчого комітету Фастівської міської ради). Управління соціального захисту населення  виконавчого комітету Фастівської міської ради. 2024 – 2026 роки. Забезпечення виконання ЗУ

« Про охорону праці».

13.

 

Збір інформації про пільги та компенсації працівникам за роботу зі шкідливими умовами праці та за особливий характер праці підприємств, установ та організацій, які розміщені на території Фастівської міської територіальної громади. Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фастівської міської ради 2024 – 2026 роки. Забезпечення соціального захисту працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, у тому числі зайнятих на роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці
14.

 

Забезпечення працюючих медичними масками та антисептиками на спиртовій основі, дезінфекторами,  а також, іншими засобами індивідуального засобами     ( рукавички, щитки, окуляри та ін.),  призначеними для запобіганню поширення коронавірусу. Керівники підприємств, установ та організацій  незалежно від форми власності, ФОП, які використовують найману працю. На час епідемії. Забезпечення захисту працюючих та протидія поширенню коронавірусу.

 

 

Керуючий справами ( секретар)                                                                                                           Леся ТХОРЖЕВСЬКА

виконавчого комітету Фастівської

міської ради 

 

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів