Про премії працівникам виконкому, підтримку комунальників та підготовку бюджету на 2023 рік

image
9 Грудня 2022, 12:44
Поділитися:

Приводом для довивчення питання преміювання працівників головного управління житлово-комунального господарства стали претензії депутатів, висловлені на позачерговій сесії 30 листопада.

На це планували виділити 872 тис. грн. 2 грудня питання розглянули на черговій сесії Бориспільської міської ради. Цьому передувало засідання кількох бюджетних комісій, рішенням якого стала рекомендація дати премії людям, які зараз знаходяться на передовій комунального «фронту» та дбають про безперебійні водопостачання, каналізацію, світло, тепло та вивезення сміття, забезпечуючи життєдіяльність нашого міста.

Премія буде, але не всім

Про практику преміювання працівників виконавчого комітету детально розповів Бориспільський міський голова Володимир Борисенко.

Наскільки вдалося зрозуміти з його слів, питання премій стосується не тільки управління ЖКГ. «Преміювання всіх працівників було звичною практикою у Бориспільській міській раді. Так не має бути, адже премія — це, насамперед, рішення керівника задля стимуляції роботи того чи іншого працівника. Я вважаю, що премію мають отримати ті люди, які працювали понаднормово. Жду пропозицій від усіх заступників щодо тих, кого вважаєте за потрібне преміювати. Останнє слово залишаю за собою. Маю пропозицію зекономлені заробітну плату та премії спрямувати на допомогу ЗСУ та у фонд дітей та вдів воїнів, полеглих на війні.

Працівники ГУ ЖКГ, що працювали понаднормово, отримають премію, але, можливо, не в повному обсязі. Таких небагато. Коли почалася війна, із 168 штатних одиниць міськвиконкому працювало не більше 20. Саме за них я буду клопотати. Єдиний виняток — це не мають бути керівники. Їм я раджу від своєї премії відмовитися, як це зробив я. Після 24 лютого мені жодного разу не нараховували премію», — повідомив Володимир Борисенко.

Щоб комунальники не потребували дотацій

Мер Борисполя зазначив, що у протоколі засідання комісії було доручення фінансовому управлінню знайти механізм преміювання працівників комунальної сфери. Він додав, що абсолютно розділяє думку стосовно того, що люди, які працюють у комунальних установах і часто працюють понаднормово, повинні отримувати гідну нагороду.

Втім, виявляється, що зробити це не так просто. Дотація з міського бюджету комунальним підприємствам дозволена лише на придбання основних засобів. З міського бюджету не можна виділяти кошти на зарплати чи премії комунальникам. Щоб вчасно виплатити зарплати і не нести відповідальності за їх затримку, комунальні підприємства беруть кредити. Сьогодні це поширена практика, але вона не є правильною. Єдиним джерелом наповнення бюджету комунального підприємства є оплата за ті послуги, які вони надають. Тому міська влада планує піти шляхом укладення договорів між усіма установами, комунальними закладами, дитсадками, школами та комунальними підприємствами на їх обслуговування. Адже насправді комунальні підприємства і так виконують цю роботу: прибирають біля шкіл, дитсадків, управління освіти, управління соціального захисту, територію біля міської ради, але жодних договорів з ними немає.

«Подивіться, яка краса біля РАГСу! — звернув увагу Володимир Борисенко. — Я особисто просив їх укласти з ВУКГ договір на прибирання. Але вони не поспішають, хоч прибирають там постійно. Давайте зробимо так, щоб наші підприємства не потребували додаткових дотацій. Ми можемо їх утримувати, оплачуючи надані послуги. А вони мають робити все для того, щоб якомога більше споживачів замовляли їхні послуги. Це єдино правильний законний варіант».

Напередодні бюджетної сесії

Міський голова висловив пропозицію перед бюджетною сесією знову зібрати спільну комісію, щоб напрацювати стратегічний план на наступний рік. Він зазначив, що 590 постанову, яка забороняє капітальні видатки, ніхто не відмінить. Війна триває, тому будуть певні бюджетні обмеження. Депутатам необхідно працювати на округах, щоб люди відчували турботу і підтримку в рамках того, що дозволяє ситуація. Буде визначено варіант, яким чином можна допомагати на окрузі. Напрацьовуватимуться топові питання, зокрема, добудова садочка, амбулаторій та інших уже розпочатих об’єктів, які можна закінчити власними силами, без залучення додаткових коштів з держави чи з області. Також прозвучало прохання переглянути штат установ — починаючи з міської ради і закінчуючи комунальними підприємствами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама