Про підсумки роботи щодо розгляду звернень громадян у виконавчому комітеті Фастівської міської ради  за І півріччя 2023 р.

image
14 Серпня 2023, 19:45
Поділитися:

 

ФАСТІВСЬКА МІСЬКА РАДА
Київської області
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
Р І Ш Е Н Н Я

м. Фастів

 

 

Про підсумки роботи щодо

розгляду звернень громадян

у виконавчому комітеті

Фастівської міської ради 

за І півріччя 2023 р.

 

З метою забезпечення реалізації та гарантування закріплених Конституцією України права на звернення до органів місцевого самоврядування, у відповідності до Указу Президента №109/2008 від 07.02.2008 р. «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», заслухавши інформацію головного спеціаліста відділу по роботі із зверненнями громадян Парієнко І. В. «Про підсумки роботи щодо розгляду звернень громадян у виконавчому комітеті Фастівської міської ради за І півріччя 2023 р.», керуючись Законами України «Про звернення громадян», пп. 1 п. «б» ч. 1 ст. 38 «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет Фастівської міської ради вирішив:

Інформацію «Про підсумки роботи щодо розгляду звернень громадян у виконавчому комітеті Фастівської міської ради за І півріччя 2023 р.» та виконання Указу Президента України №109/2008 р. «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» взяти до відома (Додаток).
Продовжити проведення прямих телефонних зв’язків з населенням Фастівської міської територіальної громади.
Посилити увагу до вирішення проблем, з якими звертаються ветерани війни та праці, інваліди, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, військовослужбовці, члени родин військовослужбовців, ветерани АТО та ООС, громадяни України,                         які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення бойових дій і тимчасово мешкають у місті Фастів, одинокі матері, діти – сироти, діти, які знаходяться під опікою, багатодітні сім’ї та інші громадяни, які потребують соціального захисту населення та підтримки.
Продовжувати практику обов’язкового надання письмових роз’яснень мотивів відмови в задоволенні необґрунтованих вимог, викладених у зверненнях громадян та порядку оскарження прийнятих за ними рішень.
Вживати відповідних дисциплінарних заходів до посадових осіб, винних у несвоєчасному, формальному та упередженому розгляді звернень громадян.
Контроль за виконанням даного рішення покласти на керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету Фастівської міської ради.

 

 

Міський голова                                                             Михайло НЕТЯЖУК

 

 

 

 

Додаток

до рішення виконавчого комітету

Фастівської міської ради

№ ___  від «____» _____  2023 р.

 

І Н Ф О Р М А Ц І Я

 Про підсумки роботи щодо розгляду звернень громадян у виконавчому комітеті Фастівської міської ради за І півріччя 2023 р. та виконання Указу Президента України №109/2008 р. «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування»

Відповідно до Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України №109/2008 від 07.08.2008 р. «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» виконавчий комітет Фастівської міської ради проводить роботу по створенню умов для реалізації громадянами наданого їм права особисто звертатись до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, посадових осіб усіх органів.

Згідно з вимогами вищеназваного виконавчим комітетом Фастівської міської ради проведена конкретна робота щодо організації його виконання.

Видані розпорядження:

“Про організацію проведення прямого телефонного зв’язку з мешканцями Фастівської міської територіальної громади у 2023 році у виконавчому комітеті Фастівської міської ради» (розпорядження № 23 – од від 03.02.2023 р.);
«Про перевірку додержання законодавства про звернення громадян в Фастівській міській територіальній громаді, підприємствах, організаціях, установах у 2022 році» (розпорядження № 5 – од від 12.01.2022 р.).

Питання роботи із зверненнями громадян розглядаються на засіданнях виконавчого комітету Фастівської міської ради та сесії міської ради, а саме:

«Про підсумки роботи щодо розгляду звернень громадян у виконавчому комітеті Фастівської міської ради за 2022 рік» (рішення № 19 від 20.01.2023 р.);
«Про підсумки роботи щодо розгляду звернень громадян у виконавчому комітеті Фастівської міської ради за І квартал 2023 р.» (рішення № 177 від 17.04.2023 р.)

За І півріччя 2023 р. проведено 22 особистих прийомів громадян міським головою, на яких прийнято 108 громадян.

Ефективною формою роботи з громадянами є проведення «прямого телефонного зв’язку» з населенням міста. Відповідно до розпорядження № 23 – од від 03.02.2023 р. «Про організацію проведення прямого телефонного зв’язку з мешканцями Фастівської міської територіальної громади у 2023 році у виконавчому комітеті Фастівської міської ради».

Якщо вирішити питання безпосередньо під час  проведення телефонного зв’язку було неможливо, воно залишалось на контролі для подальшого вивчення та інформування заявника про прийняте рішення.

Відповідно до розпорядження міського голови № 5 – од від 12.01.2022 р. «Про перевірку додержання законодавства про звернення громадян в Фастівській міській територіальній громаді, підприємствах, організаціях, установах у 2022 році» проведені перевірки додержання законодавства про звернення громадян, а саме: в КП «Фастівська ЖЕК», в КП ФМР «Фастів – благоустрій». За підсумками проведення «Дня контролю», інформація щодо проведеної перевірки доповідається на апаратній нараді.

За І півріччя 2023 р. до відділу звернень громадян надійшло 1298 звернень, що на 484 звернень більше в порівнянні з 2022 р.

Вирішено позитивно – 556;

Дано роз’яснення – 650;

Звернення, що пересилаються за належністю – 4;

Звернення, що опрацьовуються виконавцями  – 88.

Аналіз звернень громадян показує, що найбільша кількість питань стосуються соціального захисту (щодо надання матеріальної допомоги, щодо виплати державної допомоги ВПО, щодо оформлення соціальних виплат тощо), листів такого змісту отримано 542, що на 185 звернень більше ніж у вказаний період 2022 року.

Авторами таких листів є переважно найменш соціально захищені категорії громадян: ветерани війни та праці, інваліди, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветерани АТО та ООС, громадяни України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення бойових дій і тимчасово мешкають у місті Фастові, одинокі матері, діти-сироти, діти, які знаходяться під опікою, багатодітні сім’ї та інші громадяни, які потребують соціального захисту населення та підтримки.

За І півріччя 2023 р. за матеріальною допомогою звернулось 289 мешканців м. Фастів та виплачено – 1099000,00 грн.

По Управлінню розвитку територій та благоустрою Бортниківського, Веприцького, Малоснітинського, Великоснітинського, Фастівецького старостинських округів Фастівської міської ради звернулось 45 мешканців та виплачено – 191000,00 грн.

По Управлінню регіонального розвитку і житлово – комунального господарства Борівського, Оленівського, Мотовилівського, Мотовилівсько-слобідського старостинських округів Фастівської міської ради звернулось 27 мешканців та виплачено – 109000,00 грн.

За І півріччя 2023 р. за матеріальною допомогою на поховання звернулось 19 мешканців м. Фастів та виплачено – 38000,00 грн.

 

 

1.

Кількість звернень, що надійшли

за І півріччя 2023 р.

1298
 2. Кількість питань порушених у зверненнях громадян 1298
  У тому числі питання:  
Аграрної політики і земельних відносин 69
Транспорту і зв’язку 27
Соціального захисту 542
Праці і заробітної плати 5
Охорони здоров’я 26
Комунального господарства 218
Житлової політики 57
Екологія  та природні ресурси 48
Забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку 4

 

Діяльність місцевих органів виконавчої влади 3
Сім’ї, дітей, молоді, гендерної рівності, фізичної культури і спорту 81
Культура та культурна спадщина, туризм 7
Освіта, наукова, науково – технічна, інноваційна діяльність та інтелектуальна власність 15
Діяльність органів місцевого самоврядування 21
Діяльність об’єднань громадян, релігій та міжконфесійні відносини 0
Обороноздатність, суверенітет, міждержавні і міжнаціональні відносини 4
Інше 171

 

За І півріччя 2023 р. на телефон гарячої лінії надійшло 108 звернень громадян.

Електронною поштою – 290 звернень.

Поштою – 33 звернень.

Колективних звернень за І півріччя 2023 р. надійшло 52 (1298 громадян).

До вищестоящих установ за звітний період від мешканців міста надійшло 442 звернень, а саме до:

«урядової гарячої лінії» – 227;
Департаментів – 20;
Фастівська РВА – 12.

Підсумки роботи зі зверненнями громадян підводяться щомісячно. Готуються довідки. Інформація про надходження звернень, їх розгляд озвучується на апаратних нарадах.

У виконавчому комітеті Фастівської міської ради існує система контролю заходів для виконання доручень щодо розгляду звернень громадян. Це розгляд стану роботи із зверненнями громадян на нарадах у міського голови, при порушенні термінів розгляду – доповідна записка керуючому справами для вжиття необхідних заходів, процедура усного нагадування виконавцям про порушення встановлених термінів розгляду.

За І півріччя 2023 р. відділом по роботі із зверненнями громадян опрацьовані 3558 заяв від громадян (ВПО – 2726, мешканців Фастівської міської громади – 832), які звернулися до гуманітарного центру в приміщенні палацу культури.

Підсумовуючи викладене, можна зробити висновок, що робота із зверненнями громадян ведеться відповідно до Закону України «Про звернення громадян» та дотримання Указу Президента України №109/2009 від 07.02.2008 року.

З метою поліпшення роботи по розгляду звернень громадян проводяться наступні заходи:

– виконавчий комітет Фастівської міської ради здійснює роботу за зверненнями громадян у відповідності до вимог Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року №348, Класифікатора звернень громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №858;

–  відділом по роботі із зверненнями громадян виконавчого комітету Фастівської міської ради щомісячно складаються статистичні звітності про стан організації роботи із зверненнями громадян та щоквартально готуються інформаційно – аналітичні довідки про вжиті заходи, спрямовані на гарантування громадянам реалізації їх конституційного права на звернення;

– відділ по роботі із зверненнями громадян виконавчого комітету Фастівської міської щотижнево інформує керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету Фастівської міської ради про надходження звернень та виконавчу дисципліну;

–  щомісячно надаються довідкові матеріали про звернення громадян до відділу роботи із зверненнями громадян Київської обласної адміністрації;

– розгляд питань про роботу із зверненнями громадян на засіданнях  сесії міської ради, виконавчого комітету, апаратних нарадах у міського голови;

– проведення «телефонних» ліній керівниками виконавчого комітету, міських служб, начальників управлінь та відділів з населенням міста;

– функціонування у виконавчому комітеті Фастівської міської ради «гарячої» телефонної лінії та «телефону довіри»;

– надання консультативної допомоги;

– проведення навчання з працівниками виконавчого комітету, управлінь, відділів, служб щодо виконання нормативних актів, що регламентують розгляд звернень громадян;

– щомісячно у засобах масової інформації та на офіційному сайті Фастівської міської ради висвітлюється інформація про надходження звернень громадян та вирішення порушених у них питань, постійно надається правова допомога громадянам.

 

 

Керуючий справами (секретар)

виконавчого комітету

Фастівської міської ради                                              Леся ТХОРЖЕВСЬКА

 

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів