Про наслідки зарплати в «конвертах», ремонт у дитячій лікарні та відмову в створенні КП «ТепЛиця» – підсумки бюджетної комісії

image
23 Серпня 2019, 16:30
Поділитися:

Депутати бюджетної комісії зібрали кворум лише з другої спроби, але плідно попрацювали. Зокрема, заслухали звіт місцевого Пенсійного фонду із стану сплати ЄСВ, «додали» коштів на ремонт 4-го поверху дитячої лікарні, погодили численні «перекидання» коштів із будівництва та ремонту об’єктів міста, але при цьому не погодилися із необхідністю створення міського комунального закладу «ТепЛиця». Про те, як саме відбувалося засідання однієї з найважливіших комісій  – читайте у матеріалі. 

Першим депутати розглядали традиційне, найбільш об’ємне питання – зміни у Програмі будівництва, капітального ремонту, утримання об’єктів житлового фонду, благоустрою. Заступниця начальниці УБЖКГІТ Оксана Семеник пояснила депутатам зміни у кошторисі та їх причини.

170 тис.грн знято із заходу «Будівництво і капремонт парків та скверів» та спрямовано на відновлення 3-х пошкоджених відеокамер, які працюють у системі «Безпечне місто» (камери пошкоджені різними підрядними організаціями, які проводили роботи біля камер, претензійні листи направлено).
100,0 тис.грн знято із заходу «Придбання та встановлення урн і лавок» та спрямовані на облаштування пандусів, позаяк на даний вид робіт є багато заявок від мешканців міста.
300,0 тис.грн знято з поточного благоустрою міста та направлено КП «Бровари-Благоустрій» в якості поповнення статутного фонду (підприємство досі ще розраховується за «бобкет» – спецтехніку, яка підмітає доріжки на вулицях міста та в парках).
150,0 тис. грн знято з озеленення вул. Київської та направлено на дератизацію та дезінсекцію під’їздів і підвалів житлових будинків.
85,0 тис.грн знято із заходу Програми із збереження зелених зон «облаштування тематичних алей в парку «Перемога»» та спрямовано на знесення підрядними організаціями особливо небезпечних дерев.
добудову стадіону дофінансують на 3,6 млн грн, капремонт «Світлотехніка» – на 4,0 млн грн.

Також важливою новиною є те, що на капітальний ремонт ДНЗ «Зірочка» виділено 201,6 тис.грн, тому що ремонт цього закладу потрапив у програму Мінрегіонбуду. Капремонт профінансує державний бюджет на умовах співфінансування з міським бюджетом. Наразі з бюджету вищого рівня виділено 1 007,0 тис.грн, і цей об’єкт поки що єдиний у місті, який спромігся у цьому році потрапити в програму Мінрегіонбуду.

ДНЗ «Зірочка» капітально відремонтують. Але поступово

Майже без вагань депутати зняли 1,2 млн.грн із будівництва притулку для тварин, позаяк на даний момент немає навіть готового проекту. При цьому висловили думки про те, що притулок можна збудувати за кошти приватних інвесторів.

У рамках програми підтримки комунальних підприємств, депутати погодили виділення 300 тис.грн на роботи з облаштування доріжок (входів у під’їзди) трьох п’ятиповерхівок, які обслуговує КП «ЖЕК-5»: на вул. Короленка, 61, 61-А і 63.

Представниця УБЖКГІІТ Оксана Семеник «з голосу» повідомила депутатів про зміни в програмі підтримки ОСББ та ЖБК: на капремонт конструктивних елементів житлових будинків потрібно збільшити фінансування на 1,3 млн грн. Трьом ОСББ: на бульв. Незалежності, 8, на вул. Олімпійській, 8-А та М.Лагунової, 3 проведуть капремонт дахів та м’яких покрівель, а в будинках на вул. В. Симоненка, 113 та Київська, 261 – ремонт систем електропостачання. Усі роботи проведуть у будинках, які відібрані на конкурсах. Депутати цей захід підтримали.

У будинку ОСББ «Будівельник-2» на бульв. Незалежності, 8 відремонтують м’яку покрівлю

Також «з голосу» чиновниця наголосила, що потрібно внести зміни у міську програму боротьби з підтопленням: залишок невикористаних коштів із облаштування відводу вод на вул. Стельмаха у розмірі 200,0 тис.грн терміново перекинуть на облаштування зливової каналізації на території приватних садиб від вул. С.Разіна, 2 до вул. Дмитра Янченка, 128.

За цим парканом на вул. С. Разіна, 2 ділянка зливової каналізації, яку реконструюють

Наступним питанням було внесення змін у Програму підтримки вторинної медицини. Присутня представниця лікарні Тетяна Щербак повідомила, що ремонт на 4-му поверсі дитячої лікарні на вул. Я. Мудрого, 47 триває. Та позаяк проєкт  і кошторис розроблені тоді, коли в проєктно-кошторисній документації застосовувалась зарплата в 7,0 тис.грн, а наразі вже офіційно встановлений рівень в 10,6 тис. грн, то підрядник відмовляється працювати, поки не переглянуть кошторис. Все це збільшує суму, потрібну на закінчення ремонту, на 914,4 тис.грн. Депутати схвалили рішення.

Проєкт рішення міської ради про створення комунального закладу клубного типу «Культурно-інноваційна платформа «ТепЛиця»» та її  філії «Культурно-просвітницький центр «СвітЛиця» представляла начальниця відділу культури Катерина Мелікова. З’ясувалося, що  депутати не мали уяви про створення цього закладу, тому чиновниця роз’яснила і про функції «вільного простору» в приміщенні МКЦ «Прометей», і про відкриття унікального інтерактивного музею Тараса Шевченка на Розвилці.  Позаяк проєкт рішення розглядала саме бюджетна комісія, депутатів зацікавила цифра штатного розкладу закладу в кількості 21 одиниць та сума фінансування на його утримання. Катерина Мелікова пояснила, що наразі мова йде про найм поки що 3-х співробітників музею, а про усіх інших говорити поки що зарано. Також вона нагадала, що в місті лише 2 заклади клубного типу – сам МКЦ «Прометей» та приміщення музею та міського клубу на  вул. Гагаріна, 6, що для міста вкрай недостатньо: сучасні форми культури та дозвілля гостро потребують таких просторів – для реалізації культурних, мистецьких та освітніх проектів. Але депутатів це не переконало і комісія не погодила створення комунального закладу «ТепЛиця», хоча його ремонт уже триває.

Ремонт приміщення майбутнього закладу «ТепЛиця» триває

Наступним питанням, яке депутати вже заслуховували на сесії, було про виділення матеріальної допомоги у розмірі 215,0 тис.грн на проведення перепоховання нашої землячки, яка мешкала та похована у Великій Британії. Міжнародна агенція репатріації надала рахунок за послуги ексгумації в Британії та перепоховання в Україні і саме ця сума була винесена на розгляд депутатів. Але рішення цей      проект депутати бюджетної комісії не підтримали, як і гуманітарна комісія. Аргумент простий: сума коштів велика, у той час як у міську раду за допомогою звертається велика кількість людей. Остаточне рішення депутати  мають прийняти на сесії.

Ще одним дискусійним питанням була інформація Броварського відділу Пенсійного фонду України про стан заборгованості з ЄСВ. Представниця фонду Лілія Кушнір повідомила, що великою проблемою для соціального, у т.ч. пенсійного забезпечення, є тіньова зайнятість населення, яка неминуче призведе до недостачі страхового стажу на отриманні пенсії та навантаження на місцевий бюджет у майбутньому, тому що місцева влада буде змушена шукати кошти на надання матеріальної допомоги таким громадянам.  Зараз у місті проживає 28,5 тис. пенсіонерів, 61,9 тис. – працездатного населення, а працює офіційно лише 42,2 тис. осіб. Тобто, на 100 працюючих припадає 68 пенсіонерів.

Для виплати пенсій в 2018 році місту було направлено 873,2 млн грн, а коштів від сплати ЄСВ  із міста за цей же період надійшло 574,7 млн.грн. Тобто, на виплату пенсій ми забезпечені власними надходженнями лише на 65%.

По-друге, зазначила Лілія Кушнір, є велика проблема із заборгованістю сплати ЄСВ, яка постійно зростає. Станом на 01.05.2019р. заборгованість ЄСВ досягла 64,0 млн грн, у т.ч. борг фізичних осіб-підприємців – 44,0 млн грн. Усього в місті нараховується 3381 фізична особа-підприємець. Про причини виникнення боргів із ЄСВ у ФОПів можна прочитати ТУТ. 

Чиновниця Пенсійного фонду повідомила, що наразі в середньому в місті в день виплачується 3,5 млн.грн пенсій, і затримок із виплатою немає. Та поскаржилася, що у той час, коли адмініструванням єдиного соціального внеску займалися працівники Пенсійного фонду, ситуація із зборами та платежами була значно кращою, аніж тоді, коли цю функцію передали в органи державної фіскальної служби.

Пенсійний фонд працює як і раніше, але функцій адміністрування ЄСВ позбавлений

Депутати уважно вислухали представницю Пенсійного фонду та запевнили, що про проблему із сплатою ЄСВ ФОПами знають, але ця проблема не може вирішитися на місцевому рівні, позаяк вона є загальною для України: таких боргів вже мільярди гривень і навряд чи їх погасять найближчим часом. У якості допомоги депутати запропонували виділити незначні кошти на листування Пенсійного фонду із підприємцями, але чиновниця запевнила, що фінансова допомога не потрібна, лише інформаційна. Зійшлися на тому, що це питання обговорять на сесії.

Завершила засідання комісії доповідь фінансового управління. Цього разу представниця фінуправління лише повідомила, що зміни в бюджеті відобразять ті зміни, за які депутати проголосували,та що місто найближчим часом чекає на субвенції з придбання житла для трьох категорій пільговиків: учасників бойових дій, учасників АТО та переселенців із зони бойових дій.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари