Про епідемічну ситуацію в місті Бровари за період з 31.05.2019 р. по 06.06.2019 р.

image
10 Червня 2019, 10:13
Поділитися:

За минулий тиждень Броварським РВЛД отримано 53 термінових повідомлень про виявлення в місті небезпечних інфекційних захворювань або підозри на них. Всі вони опрацьовані. 

Не було зафіксовано групових спалахів небезпечних кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Реєструвались  випадки гострих кишкових інфекцій у дітей та дорослих – 9  випадків, сальмонельозу – 1, туберкульоз – 1, окремі випадки  крапельних інфекцій; в тому числі:   кір – 21 випаддок, скарлатини – 6, вітряної віспи – 6, хвороба Лайма – 3 та інші інфекції. Зареєстровано 7 покусів мешканців міста тваринами. 

Гастроентероколіти – 9 випадків, дітей – 4,  всі неорганізовані,  та 5 дорослих, всі знаходиться на стаціонарному лікуванні. Захворілі  епідеміологічно не пов’язані між собою.

Сальмонельоз – 1 випадок,  дитина 13 років, діагноз підтверджений лабораторно, хворий знаходиться на амбулаторному лікуванні.

У вогнищах в  необхідних випадках  проводились епідеміологічні обстеження, відбирались продукти на дослідження, та проводилась заключна дезінфекція. Спостереження за контактними по сім’ї  проводиться сімейним лікарем за нашою рекомендацією.

Туберкульоз  – 1 випадок,  хворий  з відкритою формою туберкульозу  легень, МБТ +, тобто заразний,  (дорослий 42 роки, не працює),  виявлені при звернені за медичною допомогою. Лікуються  в обласному протитуберкульозному диспансері.

У  вогнищі туберкульозу  фахівцями лабораторного відділу проведена заключна дезінфекція та проведено санітарно-освітню роботу. Спільно з лікарем-фтизіатром складено плани оздоровлення вогнища де проживає хворий з відкритою формою туберкульозу легень. Контактні по сім’ї  взяті на диспансерний облік, рентгенфлюрографічно і лабораторно обстежені, призначена профілактичне лікування.    

Кір  21 випадок(попередній тиждень – 25 )  дорослих – 10 випадків, дітей – 11, неорганізованих – 10, організованих – 1(ДНЗ «Теремок»). 

При проведені епідеміологічного розслідування встановлено, що захворілі дорослі не щеплені проти кору,  хворіють діти не щеплені, або не повністю щеплені проти коруРеєструються хворі  на кір у віці від 8 місяців до 48 років. На стаціонарному лікуванні в інфекційних відділеннях Броварської БКЛ знаходяться  17 хворих,  4 лікуються амбулаторно. 

У місті та районі  на 06.06.2019 року захворіло на кір  674 особи, в тому числі дітей – 296, у  місті  зареєстровано 430 випадків із них 201 дитина, що становить 46,7% від захворілих, дорослих – 229. Це самий високий рівень захворюваності на кір у місті та районі за останніх 20 років, по даним моніторингу, який проводить Броварський МРВЛД. 

В зв’язку з неблагополучною епідемічною ситуацією у місті Бровари по захворюваності на кір, та керуючись ст.15 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» Броварський МРВЛД наполегливо рекомендує  керівникам освітніх закладів не дозволять відвідування дитячих закладів дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень. 

Вітряна віспа –  6 випадків (минулий тиждень 13), всі  діти, неорганізованих – 4, організованих – 2(ДНЗ «Теремки», БНВО по одному випадку).  Всі хворі лікуються  амбулаторно. Так як щеплення проти вітряної віспи  в Україні не проводяться та висока контагіозність, спалах вітряної віспи закінчитьсяпісля того, як накопичиться імунний прошарок перехворілих.

Скарлатина –  4 випадки,  всі  діти, неорганізованих – 2, організованих також двоє (ДНЗ «Червоні вітрила», «Золотий ключик»), лікується амбулаторно.

Інфекційний мононуклеоз –  1  випадок (ДНЗ «Джерельце»). Хворий знаходиться на  амбулаторному лікуванні.

Завідувачкам ДНЗ, надано рекомендації по проведенню протиепідемічних заходів у закладах, направлених на локалізацію і ліквідацію вогнищ інфекційних захворювань, а також проінформовано начальника управління освіти.        

Зооантропонозні та паразитарні   захворювання.

Хвороба Лайма  – 3 випадки, захворіли дорослі, укиси кліщів сталися у Броварському лісі – 2, та в Чернігівські області. Хворі знаходяться на амбулаторному лікуванні, діагноз підтвердився лабораторно.

За звітний тиждень зареєстровано Аскаридозу – 1 випадок, та ентеробіозу -1 випадок. Хворим,  та батькам надані рекомендації по лікуванню, та обстеженню контактних і членів сім’ї.

З приводу покусів тваринами: за останній тиждень у медичні заклади міста звернулося  7  мешканців.  

Покуси нанесені відомими тваринами,  тому антирабічне лікування не призначалось до закінчення спостереження за  тваринами, яке проводиться працівниками управління ДПСС протягом 10 днів. В Броварській БКЛ відсутня антирабічна вакцина для проведення лікування проти сказу покусаних.

ІІ. Моніторингові дослідження.

1. За звітний тиждень фахівцями лабораторного відділу проведено моніторинговий візит в табір відпочинку денного перебування дітей при ЗОШ І-ІІІст. №10.

Відібрано зразки сніданку для лабораторних досліджень на виконання фактичної калорійності, на мікробіологічні показники, гігієнічні змиви та якість миття та дезінфекції. Відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено.

За результатами лабораторних досліджень змивів відібраних 30.05.2019р. в ТВДП ЗОШ №6 в змивах з рук кухаря виявлено бактерії групи кишкової палички, що свідчить про недотримання правил особистої гігієни персоналом їдальні, про що інформовано управління освіти, керівника табору, а також управління Держпродспоживслужби для вжиття заходів реагування.

На минулому тижні відібрані проби води з озер парків відпочинку «Приозерний» та «Перемога» на мікробіологічні, санітарно-хімічні показники та форму 30. Доставлені проби  води знаходяться в роботі.

За дорученням в.о.міського голови, щодо проведення замірів атмосферного повітря в житловій забудові міста. За зверненнями громадян фахівцями лабораторного відділу в нічний час в складі робочої групи проведено виміри повітря на вміст шкідливих речовин. Лабораторні дослідження зразків повітря знаходяться в роботі, про їх результати буде повідомлено додатково.

2. Потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінення в контрольній точці багаторічних спостережень (вул.Шевченка,12) становила 16 – 18 мкр/год, що не перевищує багаторічні показники та допустимі норми.

Броварська міська рада

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed