Про епідемічну ситуацію в місті Бровари за період з 25-31.10.2019

image
4 Листопада 2019, 18:01
Поділитися:

За минулий тиждень Броварським МРВЛД отримано 23 термінових повідомлень про виявлення в місті небезпечних інфекційних захворювань або підозри на них. Всі вони опрацьовані. 

Не було зафіксовано групових спалахів небезпечних кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Реєструвались  випадки гострих кишкових інфекцій у дітей та дорослих – 12  випадків, сальмонельоз – 2,   окремі випадки повітряно – крапельних інфекцій; в тому числі: туберкульоз – 1, скарлатина – 1, та інші інфекції. Зареєстровано 4 покуси мешканців міста тваринами. 

У всіх вогнищах, при необхідності, фахівцями лабораторного відділу проводиться епідеміологічні розслідування та комплекс  протиепідемічних заходів, направлених на профілактику інфекційних захворювань та запобігання поширенню інфекційних  хвороб в місті.

Грип та ГРВІ.

За звітний тиждень на грип та ГРВІ у місті захворіли – 731 особа(попередній 751  особа), в тому числі дітей до 17 років – 547(531 випадок), що складає 74,8% від всіх хворих, відмічається високий процент захворілих дітей. Інтенсивний показник захворюваності   становить 548,1 на 100 тисяч населення,  що на 34,6% менше епідемічного порогу по Київські області (837,5 на 100 тисяч населення).

Госпіталізовано 12 осіб, що становить 1,6% від загальної кількості захворілих, із них 100% становлять діти  віком до 17 років.

Кишкова група інфекцій.

Гастроентероколіти – 12 випадків (попередній тиждень 6) дітей – 8,  неорганізованих – 3 та 4 дорослих, на стаціонарному лікуванні знаходиться 11 хворих.   

Серед захворілих 5 організованих  дітей, що  відвідують   ЗОШ №7 – 2 випадки, ЗДО «Золота рибка», «Катюша», «Теремки» по одному випадку. 

В інших вогнищах, проводились епідеміологічні розслідування та лабораторні обстеження продуктів, води,  заключна дезінфекція. Спостереження за контактними по сім’ї  проводяться сімейними лікарями за рекомендацією фахівців відділу.

Сальмонельоз – 2 випадки діти (2 і 3 років, неорганізовані),  діагноз підтверджений лабораторно, хворі знаходяться на стаціонарному  лікуванні.

При проведенні епідеміологічного розслідування фахівцями Броварського МРВЛД установлено, що захворілі  на гастроентероколіти діти епідеміологічно не пов’язані між собою та з харчуванням  в освітніх закладах.

Керівникам освітніх закладів надано рекомендації щодо проведення протиепідемічних заходів  на час карантину, проінформовано начальника управління освіти.

Повітряно-крапельні інфекції.

Туберкульоз  – 1 випадок,  хворий  з відкритою формою туберкульозу  легень, МБТ +, тобто заразний  (дорослий 41 рік, не працює),  виявлений при звернені за медичною допомогою. Лікується  в обласному  протитуберкульозному диспансері.

У  вогнищі туберкульозу  фахівцями лабораторного відділу проведена заключна дезінфекція та санітарно-освітня робота. Спільно з лікарем-фтизіатром складено план оздоровлення вогнища, де проживає хворий з відкритою формою туберкульозу легень. Контактні по сім’ї  взяті на диспансерний облік, рентгенфлюрографічно і лабораторно обстежені, призначене профілактичне лікування.    

Скарлатина    – 1  випадок, дитина, неорганізована, хворий знаходяться на амбулаторному лікуванні.

 За звітний тиждень зареєстровано: мікроспорія – 1 випадок (ЗОШ№5); ентеробіоз – 1 випадок, дитина (неорганізована), аскаридоз – 1(дорослий). 

Зооантропонозні  захворювання.

З приводу покусів тваринами: за останній тиждень у медичні заклади міста звернулося  4 особи (попередній тиждень – 7). 

Один покус  нанесений невідомою собакою, тому потерпілий був госпіталізований у травматологічне відділення Броварської БКЛ та призначене  лікування проти сказу, решта покусів  нанесені  відомими  тваринами,  тому антирабічне лікування не призначалось до закінчення спостереження за  тваринами, яке проводиться працівниками управління ДПСС протягом 10 днів.

ІІ. Моніторингові дослідження. 

1. Враховуючи епідситуацію по дифтерії в Україні  фахівцями відділу

розроблені пам’ятки по її профілактиці, підготовлена та надіслана стаття в районну газету «Нове життя», надіслано матеріал для розміщення на сайті.

Фахівці відділу взяли участь в обласній нараді з питань профілактики поліомієліту та дифтерії.

Крім цього організовано проведення щеплення проти дифтерії фахівцям відділу.

2. Потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінення в контрольній

точці багаторічних спостережень (вул.Шевченка,12) становила 15 – 19 мкр/год, що не перевищує багаторічні показники та допустимі норми.
 

За матеріалами сайту Броварської міської ради

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed