Про епідемічну ситуацію в місті Бровари за період з 14.03.2019 р. по 21.03.2019 р.

image
25 Березня 2019, 16:27
Поділитися:

За минулий тиждень Броварським МРВЛД отримано 57, термінових повідомлень про виявлення в місті небезпечних інфекційних захворювань або підозри на них. Всі вони опрацьовані. 

Не було зафіксовано групових спалахів небезпечних інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Реєструвались  випадки гострих кишкових інфекцій у дітей та дорослих – 13  випадків,   окремі випадки  крапельних інфекцій –37 випадків; в тому числі: туберкульоз – 1,  кір – 8 випадків,  скарлатина  – 2,  вітряної віспи – 24, мононуклеоз  2, та інші інфекції. Зареєстровано сім покусів мешканців міста собаками. 

Грип та ГРВІ

За звітний тиждень на грип та ГРВІ  захворіли – 760 осіб (за попередній тиждень 690), із них 71,1% діти (541випадки, за попередній 484). Порівняно з минулим тижнем захворюваність  серед дорослих та дітей до 17 років зросла  на 10,18%.

Інтенсивний показник захворюваності   становить 569,8  на 100 тис. населення,  що нижче на 30,4% від епідемічного порогу.

Госпіталізовано 14 хворих  на грип та ГРВІ (попередній – 18), всі госпіталізовані – діти. 

Гастроентероколіти – 13 випадків (попередній 18), дітей – 9,   неорганізованих – 5,  та 4 дорослих, на стаціонарному лікуванні знаходиться 11   хворих. Захворівші  епідеміологічно не пов’язані між собою.

Серед захворівших 4 організованих  дітей, що  відвідують  ДНЗ «Калинка» «Червоні вітрила», «Катюша», «Сонечко» по одному випадку.  

Захворювання дітей не пов’язане з харчуванням у навчальних   закладах.

Керівникам дитячих закладів надано рекомендації щодо проведення протиепідемічних заходів  на час інкубаційного періоду (введення режиму дезінфекції при вологому прибиранні  приміщень, митті столового посуду, іграшок, обладнання, та спостереження за контактними),  проінформовано начальника управління освіти.

У вогнищах в  необхідних випадках  проводились епідеміологічні обстеження, заключна дезінфекція. Спостереження за контактними по сім’ї  проводиться сімейним лікарем за нашою рекомендацією.

На інфекції з крапельним механізмом зараження захворіло 32 особи.  

Туберкульоз  – 1 випадок,  хворий  з відкритою формою туберкульозу  легень, МБТ +, тобто заразний,  (дорослий 34 роки,  не працює),  виявлений при звернені за медичною допомогою. Лікуються  в обласному протитуберкульозному диспансері.

У  вогнищі туберкульозу  фахівцями лабораторного відділу проведена заключна дезінфекція та роздані пам’ятки «Профілактика туберкульозу». Спільно з лікарем-фтизіатром складено плани оздоровлення вогнищ де проживають хворі з відкритою формою туберкульозу легень. Контактні по сім’ї  взяті на диспансерний облік, рентгенфлюрографічно і лабораторно обстежені, призначена профілактичне лікування.    

Кір – 8 випадків (попередній – 6), захворіли всі дорослі.  При проведені епідеміологічного розслідування встановлено, що захворілі  не щеплені проти кору і всі находяться на стаціонарному лікуванні інфекційному відділенні для дорослих Броварської БКЛ.

У місті та районі  22.03.2019 року на кір захворіло уже 166  осіб, в тому числі дітей – 68, у місті 106 випадків із них 48 дітей. У медичних закладах міста знаходиться достатня кількість вакцини для проведення щеплень проти кору.

Вітряна віспа –  20  випадків (попередній тиждень – 20), дорослий – 1 випадок, дітей 19, неорганізованих – 1, решта організовані (ЗОШ №9 – 6 випадків, ДНЗ «Червоні вітрила», «Перлина» по 3 випадки, ЗОШ №2 – 2, ДНЗ «Віночок», «Джерельце», «Барвінок», НВК по одному випадку).  Всі хворі лікуються  амбулаторно. Так, як щеплення проти вітряної віспи  в Україні не проводяться та висока контагіозність,спалах вітряної віспи закінчиться після того, як накопичиться імунний прошарок перехворілих.

Скарлатина –  2  випадки ( ДНЗ «Барвінок, ЗОШ №2). Хворі знаходяться на  амбулаторному лікуванні.

Мононуклеоз   2 випадки ( ДНЗ «Червоні вітрила», ЗОШ №9). Хворі знаходяться на стаціонарному лікуванні.

Завідувачкам ДНЗ, директорам шкіл надано рекомендації по проведенню протиепідемічних заходів у закладах, направлених на локалізацію і ліквідацію вогнищ інфекційних захворювань, а також проінформовано начальника управління освіти.        

Зооантропонозні   захворювання.

Згідно моніторингових візитів, з метою раннього виявлення хворих на гельмінти, були обстеженні діти ДНЗ «Лісова казка» та «Ластівка», всього обстежено 110 дітей і виявлено одного хворого на аскаридоз і двох хворих на ентеробіоз.

Медпрацівникам ДНЗ та батькам  надано рекомендації щодо лікування,  проведення  протиепідемічних заходів у вогнищах гельмінтозів, та обстеження членів сім’ї.

З приводу покусів тваринами: за останній тиждень у медичні заклади міста звернулося сім  мешканців.  

Один  покус, який стався  по вул. Ш.Алейхема невідомою, бродячою собакою, тому  потерпілому,   призначене стаціонарне антрабічне лікування проти сказу. Решта покусаним тваринами   антирабічне лікування не призначалось до закінчення спостереження за тваринами, яке проводиться працівниками управління ДПСС протягом 10 днів

ІІ. Моніторингові дослідження.

1. Згідно Плану моніторингових досліджень на 2019 рік фахівцями відділу було здійснено моніторингові візити до ДНЗ «Віночок» (ясельна та садова групи) та ЗОШ №1. Відібрано на лабораторне дослідження зразки обідів харчових продуктів, гігієнічних змивів та змивів з овочів на ієрсінії, відібрано овочі на наявність гельмінтів, проведено інструментальні виміри мікроклімату в класних кімнатах та кабінетах школи і групових та спальних приміщеннях ДНЗ.

За результатами лабораторних досліджень виявлено грубе порушення санітарно-гігієнічних умов миття та дезінфекції столового посуду та інвентарю, бактерії групи кишкової палички виявлено у 2-х з 10 відібраних змивів з чистих ложок та стаканів з харчоблоку ЗОШ №1.

Відхилень в фактичній калорійності досліджених страв та за мікробіологічним показниками в харчових продуктах не виявлено.

Температурний режим по обстеженим об’єктам дотримується.

2. Потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінення в контрольній точці багаторічних спостережень (вул.Шевченка,12) становила 12 – 15 мкр/год, що не перевищує багаторічні показники та допустимі норми.

Броварська міська рада

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed