Про епідемічну ситуацію в місті Бровари за період з 07.03.2019р. по 14.03.2019 р.

image
18 Березня 2019, 10:46
Поділитися:

За минулий тиждень Броварським МРВЛД отримано 51, термінових повідомлень про виявлення в місті небезпечних інфекційних захворювань або підозри на них. Всі вони опрацьовані. Про це повідомляється на сайті Броварської міської ради.

Не було зафіксовано групових спалахів небезпечних інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Реєструвались  випадки гострих кишкових інфекцій у дітей та дорослих – 18  випадків,   окремі випадки  крапельних інфекцій – 27 випадків; в тому числі: туберкульоз – 2,  кір – 4 випадки,  скарлатина  – 1,  вітряної віспи – 20, мононуклеоз  1, та інші інфекції. Зареєстровано чотири покуси мешканців міста собаками. 

Грип та ГРВІ

За звітний тиждень на грип та ГРВІ  захворіли -690  осіб (за попередній тиждень 672), із них 70,1% діти (484 випадки, за попередній 492). Порівняно з минулим тижнем захворюваність  серед дорослих та дітей до 17 років зросла  на 2,8%.

Інтенсивний показник захворюваності   становить 517,3  на 100 тис. населення,  що нижче на 37.8% від епідемічного порогу.

Госпіталізовано 18 хворих  на грип та ГРВІ (попередній  – 6), в тому числі дітей до 17 років  – 17 осіб.

Гастроентероколіти – 18 випадків (попередній 12), дітей – 8,   неорганізованих – 2,  та 10 дорослих, на стаціонарному лікуванні знаходиться 16   хворих. Захворівші  епідеміологічно не пов’язані між собою.

Серед захворівших 6 організованих  дітей, що  відвідують  ЗОШ №2, №3, №10, НВК, БНВО та ДНЗ «Теремок» по одному випадку.  

Захворювання дітей не пов’язане з харчуванням у навчальних   закладах.

Вірусні гепатити, ротавірусні інфекції, шігельози, сальмонельоз та тифопаратифозні інфекції  – не реєструвались. 

 На інфекції з крапельним механізмом зараження захворіло 32 особи.  

Туберкульоз  – 2 випадки, всі хворі  з відкритою формою туберкульозу  легень, МБТ +, тобто заразні,  (дорослі 33 і 52 років, всі  не працюють),  виявлені при звернені за медичною допомогою. Лікуються  в обласному протитуберкульозному диспансері.

У  вогнищах туберкульозу  фахівцями лабораторного відділу проведена заключна дезінфекція та санітарно-освітня робота. Спільно з лікарем-фтизіатром складено плани оздоровлення вогнищ де проживають хворі з відкритою формою туберкульозу легень. Контактні по сім’ї  взяті на диспансерний облік, рентгенфлюрографічно і лабораторно обстежені, призначена профілактичне лікування.    

Кір – 4 випадки (попередній – 6), захворіли всі дорослі.  При проведені епідеміологічного розслідування встановлено, що захворівші  не щеплені проти кору і всі находяться на стаціонарному лікуванні інфекційному відділенні Броварської БКЛ.

У місті та районі  14.03. 019 року на кір захворіло уже 147  осіб, в тому числі дітей – 53, у місті 96 випадків із них 46 дітей. У медичних закладах міста знаходиться достатня кількість вакцини для проведення щеплень проти кору.

Вітряна віспа –  20  випадків(попередній тиждень – 17), всі діти, (ДНЗ «Джерельце» – 12 випадків, «Золота рибка» – 4, «Теремки»,   НВК, ЗОШ м.Києва по одному випадку і одна дитина неорганізована).  Всі хворі лікуються  амбулаторно. Так як щеплення проти вітряної віспи  в Україні не проводяться та висока контагіозність, спалах вітряної віспи закінчиться після того, як накопичиться імунний прошарок перехворілих.

Скарлатина –  1  випадок (ДНЗ «Теремки»). Хворий знаходяться на  амбулаторному.

Мононуклеоз –  2 випадки (ДНЗ «Катюша» та дорослий). Хворі находяться на стаціонарному лікуванні.

Завідувачкам ДНЗ, директорам шкіл надано рекомендації по проведенню протиепідемічних заходів у закладах, направлених на локалізацію і ліквідацію вогнищ інфекційних захворювань, а також проінформовано начальника управління освіти.        

Зооантропонозні   захворювання.

З приводу покусів тваринами: за останній тиждень у медичні заклади міста звернулося чотири  мешканці.  

Покуси нанесені відомими тваринами, тому  антирабічне лікування не призначалось до закінчення спостереження за відомими тваринами, яке проводиться працівниками управління ДПСС протягом 10 днів.

ІІ. Моніторингові дослідження.

1. Згідно Плану моніторингових досліджень на березень місяць 2019 року 

фахівцями відділу проведено візити до ДНЗ «Зірочка», «Золотий ключик», «Лісова казка» та ЗОШ №1 м.Бровари.

В ДНЗ «Золотий ключик» та «Лісова казка» проведено планове паразитологічне обстеження дітей на наявність гельмінтів та яєць гостриків. Всього обстежено 196 дітей, з них у 6 дітей виявлено гострики та у 2 аскариди. Рекомендовано проведення відповідного лікування.

Проведено моніторинг якості харчування та дотримання правил санітарно-гігієнічного режиму перевірено в ДНЗ «Зірочка» та ЗОШ №1, відібрано проби на виконання фактичної калорійності, гігієнічні змиви, змиви з овочів на ієрсінії та виконано інструментальні виміри температурного режиму. Порушення правил та миття посуду виявлено на харчоблоці ЗОШ №1 та порушення технології приготування страв, в результаті чого фактична калорійність  ІІІ страви  занижена (в кавовому напої на 15% за рахунок сухих речовин (цукру та кави)).

Проведено моніторинговий контроль за якістю та безпечністю питної води із громадських колодязів міста. Всього досліджено 9 зразків питної води із 9 джерел водопостачання за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. За останнім показником виявлено невідповідність проби води по колі-індексу (41 при допустимому не більше 3 та в 100см3 та виявлено бактерії групи кишкової палички, лактозопозитивні бактерії, що не допускається згідно ДСанПіН «Вода питна призначена для споживання людиною» в колодязі за адресою:вул.Я.Мудрого,8.

За санітарно-хімічними показниками виявлено невідповідність питної води із громадських колодязів за слідуючими адресами:

вул.Небесної Сотні – вміст нітратів складає 71,4 мг/дм3 (при нормі не більше 50 мг/дм3);
вул.Грушевського, 17/1 – вміст нітратів 55,7 мг/дм3 (при нормі не більше 50 мг/дм3); жорсткість – 13,1 ммоль/дм3 (при нормі не більше 10 ммоль/дм3);
вул.Онікієнка,8 – жорсткість – 11,05 ммоль/дм3;
вул.С.Петлюри,15 – вміст нітратів 53,5 мг/дм3 (при нормі не більше 50 мг/дм3); жорсткість – 13,31 ммоль/дм3 (при нормі не більше 10ммоль/дм3);
вул.Гагаріна,29 – вміст нітратів 67,8 мг/дм3 (при нормі не більше 50 мг/дм3);

За результатами аналізів для прийняття заходів реагування направлена інформація до управління Держпродспоживслужби району.

2. Потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінення в контрольній точці багаторічних спостережень (вул.Шевченка,12) становила 16 – 18 мкр/год, що не перевищує багаторічні показники та допустимі норми.

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed