Про дерева в Броварах: де, які, скільки та переїзд зеленого господарства | Трибуна

image
21 Січня 2020, 21:21
Поділитися:

Питання озеленення міста останні роки стоїть дуже гостро: містяни невдоволені великою кількістю зрізаних дерев та недостатньою кількістю висаджених. Про перспективи висадження дерев, найбільш затребувані сорти, технологію догляду, а також про те, як вплине на можливості озеленення переїзд зеленого господарства на нове місце – читайте у матеріалі.

 До питання озеленення міста в громадськості останні роки прикута особлива увага: мешканці масово обурюються знесенням дерев та вважають, що висаджується їх недостатньо. Для цього є об’єктивні та суб’єктивні причини. Основною причиною видалення дерев є те, що переважна їх більшість свій вік віджили: вони напівсухі та аварійні. Іншою причиною є бурхливе будівництво: у реконструйованих дворах будинків збільшуються площі для паркування автівок, містом розширюються вулиці та тротуари, будуються АЗС, СТО, мийки, і, звісно, ростуть житлові масиви.

Відтак зелені зони зменшуються, а там, де вони ще залишилися, висадження дерев проблематично через велику кількість мереж, розташованих під землею. Питання могла би вирішити масштабна інвентаризація зелених насаджень, яка передбачала визначення місць, де дерева б не заважали мережам. Та враховуючи вартість такої інвентаризації в 4,8 млн грн, малоймовірно, що вона відбудеться найближчим часом.

Тож протягом останніх років дерева висаджувалися переважно на території парків та скверів. Найбільше – на території парку «Перемога», скверу Шевченка, Пішохідному бульварі на вул. Короленка, Київській та у деяких дворах будинків на місці погребів. Кількість дерев, що фактично висаджені протягом останніх років, не перевищує 200 штук у рік. І це в рази менше, ніж кількість дерев, на які оформлено дозволи на знесення.

Дерева, висаджені на місці погребів, біля будинку на бульв. Незалежності, 4-А

Як зазначено у відповідях на інформаційні запити журналістів «Трибуни-Броварів» до КП «Бровари-Благоустрій» та Броварської міськради, у 2016 році висаджено 130 дерев (парк «Перемога», сквер Шевченка, територія ЖЕКів, вул. Київська біля зупинки СШ №5).

У 2017 році висаджено 233 дерева (парк «Перемога», сквер Шевченка, Пішохідний бульвар, бульв. Незалежності), натомість зрізано  229 дерев.

У 2018 році  висаджено 191 дерево (парк «Перемога», сквер Шевченка, вул. Грушевського, парк «Приозерний»), зрізано 161 дерево.

2019 рік став рекордним по кількості висаджених рослин: тільки дерев посаджено близько 400 штук, кущів та багаторічних квітів – тисячі, дворічних квітів – десятки тисяч. Найбільш помітною ділянкою озеленення стала частина вулиці Київської від «Сільпо» до «Епіцентру», а також Пішохідний бульвар та центральні вулиці міста. Увесь посадковий матеріал – власного виробництва, зазначено у офіційних відповідях. Щодо асортименту квітів та кущів, то він значно розширився. Зокрема, стали висаджувати рози, лаванду, самшит, туї, тощо.

У Броварах цієї осені комунальники обіцяють висадити понад 200 дерев та понад 1,5 тис кущів 

Які сорти дерев висаджують та чому

Як пояснила журналістам «Трибуни»  агроном КП «Бровари-Благоустрій» Тетяна Кохтенко, на вибір сортів дерев для висаджування впливають кліматичні зміни: температура повітря стала вищою, періоди засух – тривалішими. Тому зараз найпопулярнішою є катальпа або «вермишелеве дерево» (саме таких дерев багато на центральній площі міста). Також у КП вирощують та висаджують липи, клени, горобину, верби, акації, каштани – хоча останні вразливі для шкідників, пояснює Тетяна Кохтенко.

Агроном зеленого господарства Тетяна Кохтенко

За словами агронома, на вирощування дерев дуже впливає дотримання технології висадки та полив – він обов’язковий не лише на період після посадки, але й протягом наступного сезону. Також дереву потрібен постійний догляд: встановлення опор, внесення добрив, формування крони.

На пропозицію журналістів вирощувати новий сорт дерева павлонія, яке має унікальні властивості очищати повітря, до того ж гарно цвіте та є засухостійким, агроном запевнила, що нічого неможливого немає: спеціалістам зеленого господарства виростити такі саджанці з насіння – під силу.

Звідки саджанці дерев, висаджені в Броварах?

Практично всі дерева, висаджені в місті, вирощені власними силами КП «Бровари-Благоустрій» на території теплиці в районі вул. Металургів, запевняє Тетяна Кохтенко. І додає:  саджанці дерев не закуповуються, а черенкуються та вирощуються за 1-2 роки. Виключенням був 2018 рік, коли закупили 55 дерев на суму 101,4 тис.грн.

 20 кленів та 50 кущів: як біля стадіону в парку «Перемога» комунальники та діти озеленювали територію. Відео

Як пояснює Тетяна Кохтенко, в садових центрах закуповуються лише дерева «великоміри» яким уже декілька років, а також екзотичні види: магнолії, сакури. Але відсоток таких дерев щодо всіх висаджених – невеликий, запевняє агроном: «Зазвичай такі дерева висаджуються в рамках окремих проєктів реконструкцій скверів, зелених зон, зон відпочинку»,  пояснює Тетяна Кохтенко.

Як вплине на озеленення міста переїзд зеленого господарства на нове місце?

Під час екскурсії теплицями, головний агроном показує та називає види рослин, які вирощують: від насіння, посіяного у землю, до окремо зростаючих дерев та кущів. Порахувати їх важко, але кількість  точно рахується тисячами: рослини скрізь на вулиці, в напівзруйнованих теплицях та навіть у підвалі. У тепличному господарстві проводиться подрібнення зрізаного гілля, щепаз якого йде в компост. Також тут пересіюють ґрунт, отриманий з компосту минулорічного листя.

Зрізане гілля подрібнювач  переробляє на тріску, яку використовують як компост

«Зелене господарство – це безперервний замкнутий цикл виробництва, наша праця починається не весною, а триває весь рік,   пояснює агроном із досвідом. Враховуючи, що ми майже не купуємо рослини та саджанці, – економимо багато коштів».

Минулого року відбувся інвестиційний конкурс. Так, на ділянці, де наразі розташовані теплиці, збудують житловий масив. За конкурсною пропозицією, забудовник має на іншій ділянці площею 0,54 га на вул. Оникієнка, 2 збудувати теплицю на 1400 м. кв, а також технічне приміщення, адміністративно-побутовий корпус площею 150 м.кв та котельню.

Довгобуд на С. Петлюри, 21-Б добудує фірма «Атлант»: відбувся конкурс на відбір забудовника 

Чи забезпечить 0,5 га території потребу міста у вирощуванні саджанців та чи реально перенести всі рослини на нове місце? За словами начальниці УБЖКГІТ Світлани Решетової, за сучасними технологіями вже не будують «одноярусну теплицю», і на одній площі можна розмістити декілька поверхів саджанців. Також чиновниця зауважила, що зараз усе вирішують не площі, а технології: спеціальний ґрунт, добрива, тощо.

У свою чергу головний еколог міста Юрій Жимайлов стурбований зменшенням площі, позаяк процес озеленення включає в себе багато етапів – від підготовки ґрунту до вирощування рослин, і для кожної рослини мають бути створені умови.

Вирощують дерева не лише в теплиці, але й у відкритому ґрунті

Але рішення прийнято, і треба готуватися до переїзду. Найвірогідніше, для зменшення обсягів робіт із перевезення рослин, цього року висадять рекордну кількість квітів, кущів та дерев. Уже зараз відбувається погодження весняних робіт із озеленення, готуються декілька «цікавинок». Зокрема, в парку «Перемога» планують  висадити «острівок лавандового поля».

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари