Президентські перегони-2019: окружна виборча комісія розпочала свою роботу

image
26 Лютого 2019, 17:51
Поділитися:

31 березня 2019 року відбудеться перший тур голосування за майбутнього президента країни. На високий пост глави держави нині претендує 44 кандидати. Офіційні результати першого туру мають повідомити до 10 квітня. Якщо буде прийнято рішення про проведення другого туру, то він, швидше за все,  відбудеться 21 квітня. Територіальний виборчий округ (ТВО – ред.) №97 із центром у м. Бровари, включає в себе міста Березань, Бровари, Баришівський район, частина Броварського району. Орієнтовна кількість виборців   175896, які голосуватимуть на 135 дільницях.

Відповідно до Постанови № 331 від 18 лютого 2019 року,  Центральна виборча комісія утворила 199 окружних виборчих комісій у 24 областях України та місті Києві (своєю Постановою № 331 від 18 лютого 2019 року). З огляду на факт тимчасової  окупації частини території України Російською Федерацією, 26 окружних виборчих комісій так і не було утворено (12 ОВК – в Автономній Республіці Крим та Севастополі, 9 ОВК – в Донецькій області, 5 ОВК – в Луганській області). Об’єктивна причина – відсутність у межах цих територій умов для вільного волевиявлення громадян та гарантування їхньої безпеки.

Утворення ОВК є одним із найважливіших етапів виборчого процесу, адже до основних функцій окружної виборчої комісії  належить:

формування дільничних виборчих комісій (135 ДВК має бути утворено окружною виборчою комісією у термін до 12 березня включно – ред.)
встановлення підсумків голосування в межах територіальних округів.

На президентських виборах діє трирівнева ієрархічна система виборчих комісій, де Центральна виборча комісія, яка є комісією вищого рівня щодо ОВК та ДВК. У свою чергу окружна виборча комісія є комісією вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій у межах відповідного округу.

20 лютого 2019 року стартувала робота окружної виборчої комісії (ОВК – ред.) з виборів Президента України територіального виборчого округу №97. Діяльність ОВК вважається легітимною, коли на першому засіданні присутності та склали присягу більше двох третин членів від загального складу комісії. На першому засіданні присягу члена ОВК склали 29 осіб із 38 зареєстрованих у ЦВК.
За даними сайту центральної виборчої комісії, персональний склад ОВК на виборах Президента України ТВО №97 наступний:

Швець Олена Геннадіївна – голова комісії, від кандидата на пост Президента України Юрія Анатолійовича Кармазіна.
Ленчицька Людмила Анатоліївна – заступник голови комісії, від кандидата на пост Президента України Ляшка Олега Валерійовича.
Супрун Андрій Васильович – секретар комісії, від кандидата на пост Президента України           Наливайченка Валентина Олександровича.
Андрєєва Марина Миколаївна – член комісії, від кандидата на пост Президента України Литвиненко Юлії Леонідівни.
Андріїшена Анна Іванівна – член комісії, від кандидата на пост Президента України Соловйова Олександра Миколайовича.
Балабаєва Валентина Володимирівна – член комісії, від кандидата на пост Президента України Петрова Володимира Володимировича.
Бондаренко Борис Іванович – член комісії, від кандидата на пост Президента України  Шевченка Ігоря Анатолійовича.
Білоус Наталія Павлівна – член комісії, від кандидата на пост Президента України Дерев’янка Юрія Богдановича.
Галушко Олег Сергійович – член комісії, від кандидата на пост Президента України  Зеленського Володимира Олександровича.
Гармай Наталія Олександрівна – член комісії, від кандидата на пост Президента України           Киви Іллі Володимировича.
Гресько Олексій Олексійович – член комісії, від кандидата на пост Президента України Смешка Ігоря Петровича.
Гришко Анастасія Павлівна – член комісії, від кандидата на пост Президента України Носенка Сергія Михайловича.
Дворський Володимир Павлович – член комісії, від кандидата на пост Президента України Тарути Сергія Олексійовича.
Зеленюк Геннадій Леонідович – член комісії,  від кандидата на пост Президента України           Кривенка Віктора Миколайовича.
Калитчук Степан Романович – член комісії, від кандидата на пост Президента України Бондаря Віктора Васильовича.
Каратєєва Ірина Валентинівна – член комісії, від кандидата на пост Президента України  Капліна Сергія Миколайовича.
Коновалова Любов Леонідівна – член комісії, від кандидата на пост Президента України           Вілкула Олександра Юрійовича.
Кучер Володимир Іванович – член комісії, від кандидата на пост Президента України           Данилюка Олександра Володимировича.
Матвієнко Оксана Юріївна – член комісії,  від кандидата на пост Президента України Богословської Інни Германівни.
Мироненко Андрій Миколайович – член комісії,  від кандидата на пост Президента України           Безсмертного Романа Петровича.
Мороз Іван Анатолійович – член комісії, від кандидата на пост Президента України           Журавльова Василя Миколайовича.
Москаленко Анастасія Романівна – член комісії,  від кандидата на пост Президента України           Новака Андрія Яремовича.
Мотузка Ігор Володимирович – член комісії,  від кандидата на пост Президента України           Ригованова Руслана Олександровича.
Пасюта Наталія Олександрівна – член комісії,  від кандидата на пост Президента України           Садового Андрія Івановича.
Пінаєв Богдан Сергійович – член комісії, від кандидата на пост Президента України  Мураєва Євгена Володимировича.
Руденко Інна Василівна – член комісії, від кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни.
Сабала Василь Іванович – член комісії, від кандидата на пост Президента України Купрія Віталія Миколайовича.
Сарнавський Василь Вікторович – член комісії, від кандидата на пост Президента України Мороза Олександра Олександровича.
Скочко Олексій Олександрович – член комісії , від кандидата на пост Президента України           Порошенка Петра Олексійовича;
Слободяник Олена Анатоліївна – член комісії, від кандидата на пост Президента України           Тимошенка Юрія Володимировича.
Стадник Оксана Анатоліївна – член комісії, від кандидата на пост Президента України  Габера Миколи Олександровича.
Степанова Світлана Валеріївна – член комісії,  від кандидата на пост Президента України           Богомолець Ольги Вадимівни.
Столяр Ірина Василівна – член комісії,  від кандидата на пост Президента України           Кошулинського Руслана Володимировича.
Строкач Галина Миколаївна – член комісії, від кандидата на пост Президента України           Гриценка Анатолія Степановича.
Тертишник Олег Іванович – член комісії, від кандидата на пост Президента України  Скоцика Віталія Євстафійовича.
Хилько Ольга Іванівна – член комісії,  від кандидата на пост Президента України Бойка Юрія Анатолійовича.
Шарапа Тетяна Григорівна – член комісії,  від кандидата на пост Президента України  Шевченка Олександра Леонідовича.
Шкільнюк Ігор Святославович – член комісії,  від кандидата на пост Президента України           Насірова Романа Михайловича.

Особливістю президентських перегонів є те, що законом встановлено мінімальну кількість членів ОВК (не менше 12 осіб – ред.), утім верхня межа – фактично відсутня. Адже  кожен із кандидатів у Президенти України має право делегувати до ОВК одну особу. Втім, своїм правом подання кандидатур  скористалось 38 кандидатів на пост Президента.

Згідно з чинним законодавством, за роботою окружної виборчої комісії мають право спостерігати довірені особи кандидатів у Президенти, представники засобів масової інформації та офіційні спостерігачі. Відповідно, кількість бажаючих бути присутніми під час засідань ОВК може значно збільшитись.

Власне, тому перед нинішнім складом ОВК постало питання щодо пошуку приміщення для проведення засідань комісій, яке могло б вмістити всіх охочих слідкувати за роботою ОВК.

У результаті перемовин із керівництвом органів місцевого самоврядування, на час проведення виборів для ОВК було виділено приміщення сесійної зали Броварської районної ради, яке розташоване за адресою: м. Бровари, вул. Гагаріна, 15,  4-й поверх райдержадміністрації. Про реєстрацію ОВК округу №97 за новою адресою повідомила під час останнього засідання голова комісії Олена Швець.

Цікаві цифри про кандидатів у президенти (за даними громадянської мережі «ОПОРА»):

загальна кількість кандидатів: 44 (з них 40 чоловіків і 4 жінки). Загалом документи подавав 91 претендент.
Середній вік кандидатів: 50 років. У віковій категорії 35-45 років зареєстровано 15 кандидатів, 45-60 років – 22 кандидати, більше 60 – 7.
Приналежність до партії. 24 кандидати висуваються від партії, а 20 – самовисуванці. Водночас 26 із них є членами партій, 18 – не входять до складу будь-якої політичної сили.
Працюючі та безробітні кандидати. 16 кандидатів є народними депутатами. Одна кандидатка Юлія Литвиненко є безробітною, у одного – Романа Насірова – місце роботи не вказане.

Отже, підготовка до виборів триває. Наступне засідання ОВК заплановане на 01.03.2019 року о 18-00 годині за адресою м. Бровари, вул Гагаріна,15,  4-й поверх, сесійна зала районної ради.

 

Джерело: Трибуна Бровари