Представниця НАТО відвідала Ірпінь (відео) — ITV

image
27 Липня 2023, 08:32
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Це — дуже емоційний і проникаючий в серце візит. Саме так голова Представництва НАТО в Україні Карен Мактір назвала свій приїзд на Київщину і, зокрема, в Ірпінь. Уже з перших хвилин знайомства з містом, що пережило страшний період боротьби з російськими загарбниками, гостя була вражена трагічними наслідками, які залишила після себе російська армія.

Карен Мактір, голова Представництва НАТО в Україні:

«Я багато бачила фотографій і читала книжок, але просто фізично побувати у цих місцях, побачити це все на власні очі… Це значить, що так багато залишається у моєму серці».

Ірпінський міський голова Олександр Маркушин та голова КОВА Руслан Кравченко розповіли представниці НАТО про воєнні злочини росіян на території Київщини. Показали розбомблені житлові комплекси, розповіли і про евакуацію ірпінців через зруйнований Романівський міст та про сотні мирних мешканців, які загинули від куль окупантів.

Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації:

«Ми показали сьогодні Бородянку, Бучу й Ірпінь. Наслідки повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Представник НАТО побачив це на власні очі і зрозумів, які масштаби цих наслідків».

Карен Мактір, голова Представництва НАТО в Україні:

«Як людина, яка очолює представництво НАТО в Україні, все, що я тут бачу, знаю і чую, відіграє дуже велику роль для того, аби розуміти, як НАТО має поводитися в Україні. Як ви знаєте, і сама присутність, і допомога, яку НАТО надає Україні, дуже збільшилася від початку війни. І ця підтримка буде продовжуватися доти, доки це буде необхідно».

Представниці НАТО розповіли також і про відбудову громади.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Показали, що на «Ірпінських Липках», по вулицях Гостомельське шосе, Багірова, вже почалася відбудова спільно з Київською обласною військовою адміністрацією. Підійшли і до найвідомішого будинку, це — Ірпінські Липки, 1, біля якого були усі президенти, усі прем’єр-міністри. Розповіли, що по цьому будинку вже обласна військова адміністрація проводить тендер і в цьому році почнеться відбудова найбільшого і найбільш зруйнованого будинку в Ірпені».

А ще голова КОВА та мер Ірпеня проговорили з пані Карен Мактір про можливу співпрацю у створенні на території Ірпеня реабілітаційного центру для військовослужбовців. Щоб це був спільний проєкт Київської обласної військової адміністрації, Ірпінської міськради та представництва НАТО.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Вони зацікавилися. Ми пообіцяли на наступному тижні передати документи по ділянці, яка територія, яке цільове призначення. Вони будуть розглядати можливість реабілітаційного центру для наших військових саме в Ірпені».



Джерело: ITV