Представники Міністерства освіти і науки перевірили роботу логопедичних пунктів у Борисполі

Представники Міністерства освіти і науки перевірили роботу логопедичних пунктів у Борисполі
2 Квітня 2024, 16:55
Поділитися:

У Бориспіль завітала делегація на чолі з заступницею Міністра освіти і науки Євгенією Смірновою та уповноваженою Президента України з безбар’єрності Тетяною Ломакіною. Делегація відвідала два міських ліцеї та інклюзивно-ресурсний центр. Мета — подивитися на місці, як надається допомога дітям з вадами розвитку. Основну увагу приділили роботі логопедичних пунктів.

«Зараз в рамках стратегії безбар’єрності, яка впроваджується дружиною Президента України Оленою Зеленською, ми разом з уповноваженою Президента з безбар’єрності Тетяною Ломакіною знайомимося з роботою логопедичних пунктів. Ми вивчаємо, як вони працюють на місцях та з якими проблемами стикаються. Адже ми не можемо розробляти якісь стратегії трансформацій, лише сидячи в кабінетах та не бачачи того, як це працює. Тому для нас надзвичайно важливо спілкуватися з фахівцями, з дітьми, з їхніми батьками», — зазначила заступниця Міністра освіти і науки Євгенія Смірнова.

«Те, що хтось погано говорить, не є вадою. Це особливість. І наше завдання — зробити так, щоб дитина не відчувала себе обмеженою», — зауважила уповноважена Президента України з безбар’єрності Тетяна Ломакіна.

Дитина з вадами мовлення потребує допомоги логопедів та психологів. За словами очільниці управління освіти і науки Бориспільської громади Катерини Шабан, в логопедичному пункті при управлінні працюють п’ять логопедів, і їх не вистачає на всі ліцеї міста, адже дітей із вадами мовлення зараз дуже багато. «Необхідно, щоб кожен ліцей мав свого логопеда, як це зроблено у дитячих садках. На жаль, такої можливості управління зараз не має, місцевий бюджет пустий», — пояснила Катерина Шабан.

Велику кількість дітей із мовленнєвими проблемами у школах пов’язують із тим, що не всі діти відвідують дитячі садочки. А ще далеко не всі батьки звертають увагу на нечітку розмову дитини.

«Дорослі часто не звертають не це уваги. На жаль, у нас ще діє стереотип — піде дитина в школу, там усьому навчать. Але якщо у дитини є проблеми, то чим раніше батьки звернуться до фахівців, тим швидше та легше їх можна буде вирішити», — зазначила заступник міського голови Людмила Бистра.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама