Право стати опікуном можна отримати лише через ТЦК

image
29 Червня 2024, 14:30
Поділитися:

Сьогодні багато чоловіків хочуть стати опікунами своїх рідних, яким потрібен догляд. Чому — зрозуміло без додаткових пояснень. Законодавством передбачено механізм отримання чоловіками такої можливості.

Враховуючи це, на засіданні виконавчого комітету Бориспільської міської ради 13 червня 2024 року було прийнято рішення «Про комісію із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду)». Питання прокоментувала заступниця Бориспільського міського голови Тамара Матяш. Вона зазначила, що призначати опікуна – повноваження управління соціального захисту. Але документи до соцзахисту потрапляють через ТЦК.

Після того, як у міськвиконком надійдуть документи з ТЦК про те, що заявника можна розглядати як особу, яка буде доглядати за особою з інвалідністю чи просто літньою людиною, комісія робить обстеження родини і складає акт. Очолює комісію начальник управління соціальної та ветеранської політики Надія Семчик.

Вона зазначила, що звернень багато, але жодні документи з ТЦК до міськвиконкому ще не повернулись. 

У той же час на наступному засіданні виконавчого комітету, 24 червня, розглядалося чотири питання, які стосувалися опікунства: «Про направлення до Бориспільського міськрайонного суду подання виконавчого комітету міської ради, як органу опіки та піклування, про визнання опікуном громадянина…» і далі — над батьком, дядьком, тещею… Після засідання виконкому «Вісті» звернулися до заступниці Бориспільського міського голови Людмили Бистрої, доповідача з цього питання. Вона пояснила, що подібні заяви надходять, якщо інші родичі жіночої статі перебувають за кордоном. Тоді суд може призначити опікуном зятя. «До нас надходить багато таких заяв, і багатьом ми відмовляємо», – зауважила Людмила Бистра.

Вивчаючи тему, «Вісті» з’ясували, що навіть маючи рішення суду, заявник повинен спочатку звернутися до ТЦК. Тільки після їхнього схвалення комісія прийме до розгляду заяву та рішення суду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама