Працівники культури Київщини обговорили нові умови функціонування клубних закладів в умовах децентралізації

image
12 Жовтня 2020, 11:38
Поділитися:

8 жовтня 2020 року КЗ КОР  «Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи» організував проведення  обласної zoom-конференції на тему «Клубні заклади і громада – взаємодія у новому форматі». До конференції було залучено майже сотню фахівців, які володіють ґрунтовними теоретичними знаннями й практичними навичками, а також  готові до ефективного застосування у процесі формування нової культурної політики в об’єднаних територіальних громадах Київської області. Серед них: керівники структурних підрозділів з питань культури РДА, виконавчих комітетів міських рад,  директори і методисти міських та районних будинків культури, завідувачі сільських клубних закладів.

Під час конференції учасники обговорили актуальні питання щодо розвитку галузі культури, моделювання базової мережі закладів культури в умовах децентралізації; законодавчої бази галузі культури, зокрема, мережі клубних закладів.

У формі дискусій відбулося обговорення щодо нормативів забезпечення населення клубними закладами, процедури переходу закладів культури у підпорядкування ОТГ; передачі майна у власність ОТГ; регулювання трудових відносин з працівниками клубних закладів; забезпечення соціальних гарантій працівників культури; умов оплати праці; фінансування культурних послуг; збереження приміщень; зміцнення матеріальної бази клубних закладів тощо. Також обговорили розробку нового Положення про клубний заклад.

У ході конференції учасники дізналися про заходи, які здійснює Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти щодо створення умов для розвитку усіх видів мистецтв та народних художніх промислів, мистецького аматорства, осередків традиційної культури та проводить в межах повноважень, передбачених законом, постійний державний моніторинг застосування та фінансового забезпечення державних соціальних нормативів у сфері обслуговування закладами культури.

Своїм досвідом існування культурної галузі в умовах об’єднаної територіальної громади поділилися представники перших громад Київщини – Калитянської ОТГ та  Студениківської ОТГ.

Підводячи підсумки конференції Олена Завальська, директор КЗ КОР «Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи», висловила сподівання, що зустріч  у новому форматі допоможе клубним закладам адаптуватися до нових умов. Напрацьовані матеріали конференції будуть застосовані в подальшій роботі клубних закладів.



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація