Позичити 15 млн, щоб вижити: КП «Броваритепловодоенергія» на межі

image
11 Жовтня 2019, 21:05
Поділитися:

Одним із проєктів рішення позачергової сесії, що відбулась 10 жовтня, стало питання надання дозволу на отримання КП «Броваритепловодоенергія» кредиту в розмірі 15 мільйонів гривень для проведення розрахунків із боргами.

За словами нової очільниці підприємства Оксани Краснощок, найбільш ймовірно, що підприємство залучить кошти через АБ «Укргзбанк» під 17,5% річних. З дозволу депутатів міської ради, під заставу кредиту потрапить адміністративний будинок комунального підприємства на вул. Грушевського, 3-А.

На такі радикальні кроки підприємству доводиться йти через величезні борги, що склались через господарську діяльність. Як кажуть у народі: «Закінчуй торгувати, бо вже немає чим решти давати».

У залі сесійних засідань депутати міськради чують про проблеми підприємства  не вперше.

Читайте також: Керівник «Броваритепловодоенергія» написав заяву на звільнення 

У 2017 році екс-керівник комунального підприємства Сергій Сафронов напередодні своєї відставки під час звітування про підсумки роботи за 2016 рік, доповідав:

дебіторська заборгованість підприємства за надані послуги населенню на 01.01.2017 року складає: теплопостачання 16653,8 тис грн; водопостачання і водовідведення – 3037,2 тис грн; ОВБС – 406,8 тис грн. Разом  –  20097,4тис грн
кредиторська заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» складала 24665,0 тис грн.

Читайте також: Колишній заступник Сапожка призначений на посаду керівника КП  «Броваритепловодоенергія»  

Наступний очільник підприємства – Василь Андрєєв – звітуючи за 2018 рік зазначив:

дебіторська заборгованість підприємству від споживачів на 01.01.2019 року складає 79090,0 тис грн
кредиторська заборгованість 138870,8 тис. грн, із яких більш ніж 127 мільйонів – борги за газ, а решта – борги за придбані матеріали, роботи та послуги.

Читайте також: КП «Броваритепловодоенергія» знову очолила Оксана Краснощок (Коршак) 

10 жовтня під час позачергової сесії нова директорка КП «Броваритепловодоенергія» пані Краснощок, отримуючи депутатське «добро» на кредит, також озвучила суми боргів підприємства:

дебіторська заборгованість підприємству за надані послуги зросла до 51 мільйона гривень;
кредиторська заборгованість – 131 мільйон.

Відтак, кошти отриманого кредиту будуть розподілені наступним чином: 7,2 млн підуть на погашення заборгованості за заробітну плату працівників підприємства, 3,3 млн складають борги за електроенергію, близько 1,9 млн – заборгованість за транспортування природного газу, решта коштів – для покриття касового розриву на початку опалювального сезону.

Для покращення ситуації з претензійною роботою, Оксана Краснощок пропонує вирішити проблему нестачі юристконсультів шляхом виходу довчасно деяких працівників із декретних відпусток, відновлення роботи груп збору платежів та інших дієвих практик, що застосовувались раніше, як  заключення договорів розходження або, в найгіршому випадку, підготовка позовних заяв.
Вирівняти ситуацію з фінансовим станом КП планують за рахунок майбутніх надходжень за надані послуги, а також за рахунок здорожчання тарифів. Так, незабаром планується збільшити тариф на водопостачання та водовідведення близько на 10%. Крім того, підприємство проходить процедуру затвердження нового тарифу за теплопостачання та очікує, що в кінці жовтня матиме право підвищити вартість тепла в середньому на 16-17%.

«Фактичне споживання має мати фактичну ціну і має відшкодовувати витрати підприємства», – зазначила пані Краснощок. Наразі навіть такі підвищення розцінок не дозволять підприємству вкладати кошти в розвиток та модернізацію, лише покрити поточні витрати.

Наявність лічильників тепла, тобто нарахування за фактично спожиті послуги,  та заходи з енергоефективності нададуть можливість зменшити навантаження на гаманці споживачів.

Свого часу керівництво міста дозволило ввійти на ринок теплопостачання компаніям, що поставляли теплову енергію за рахунок  альтернативного палива, позбавивши таким чином власне КП частини прибутків. Нова очільниця «Броваритепловодоенергії» повідомила про те, що вже направила листи до ТОВ «ФТРАНС» із повідомленням про розірвання договорів із теплопостачання в деяких бюджетних установах. Власне, ці установи мають повернути на обслуговування комунальним підприємством.

Читайте також: Монополію на постачання теплової енергії місту намагаються передати у приватні руки  

Піднімали питання депутати стосовно екологічності підприємств, що надають бюджетним установам послуги з теплопостачання та працюють на твердому паливі. А також важливості встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в усіх  бюджетних установах задля економного споживання енергоресурсів.

Читайте також: Як можна в броварських школах та ДНЗ економити на опаленні: підсумки пілотного проєкту та перспективи

Обговорюючи стан обслуговування внутрішнобудинкових систем (ВБС), на сесії наголошувалось, що для стабільної роботи необхідно мати в штаті близько 86 слюсарів ремонтних та аварійних бригад. Наразі з необхідних працює половина. Ситуацію з браком кадрів планують  покращити за рахунок збільшення заробітних плат.

Враховуючи ситуацію, що склалась, депутати підтримали пропозицію Оксани Краснощок та надали згоду на отримання кредиту комунального підприємства.

Замість постскриптуму

Не всім броварчанам відомо, що через збитковість пішло в небуття не одне комунальне підприємство у Броварах. Серед них були такі бюджетні гіганти, як КП «Служба замовника» та КП «Бровариводоканал». То ж чи повторить «Броваритепловодоенергія» долю своїх «покійних»  попередників – залежатиме від керівництва.

Лише 26 вересня 2019 року депутати списали  заборгованость КП «Броваритепловодоенергія», яке воно отримало у спадок від  «померлого» ще у 2011 році КП «Бровариводоканал». Крім того, із програми підтримки комунальних підприємств обсяги фінансування КП «Броваритепловодоенергія» до кінця року пропонувалось збільшити до 14231000 грн, адже за рахунками треба платити, а бюджет міста нині порожній.

У зв’язку зі складним фінансовим становищем, підприємство не вперше змушене перейти на роботу чотири дні на тиждень, почались затримки з виплати заробітної плати.

Втім, згідно даних НАЗК, скрута наступила не для всіх працівників комунального підприємства. Журналісти «Трибуни» переглянули фінансові статки тепер уже екс-директора КП «Броваритепловодоенегія» Василя Андрєєва:

2016 рік –  рік звільнення Андрєєва з виконкому БМР (із посади заступника міського голови) та перехід на роботу в КП «Броваритепловодоенергія»  заступником директора Сергія Сафронова – декларує 76199 грн доходу;
2017 рік –  Василя Олександровича призначають директором комунального підприємства. Сукупний річний дохід уже склав 208059 грн.

Ніби передчуваючи армагедон (масштабна аварія   колектора на бульв. Незалежності) з каналізаційними мережами, пан Андрєєв стає власником плавзасобу –  катера «Москва» вартістю 75 тис. грн.

2018 рік – директор КП «Броваритепловодоенергія» декларує вже 302373грн.
1 січень 2019 – 30 вересень 2019, вже подаючи декларацію перед звільненням, Василь Андрєєв декларує 269952 грн заробітку за вказаний період.

Якщо так «еволюціонує» зарплата директора, то й підприємство не має бути на межі, а працівники за межею. Чи не так?

Читайте також:

У Броварах теплолічильники ставили за підробними документами. Яке відношення до підрядника має депутат Здоровець? 
«Доки грім не вдарить»: на ремонти каналізації просять ще півтора мільйони гривень 
Депутати виділили півмільйона на «поховання» банкрутів
Аварія на вулиці Незалежності: центр міста залишився без води 
Чи чекати гарячих батарей? КП «Броваритепловодоенергія» заборгувало 105,8 млн грн НАК «Нафтогаз України»  

Джерело: Трибуна Бровари