Поза «поза конкурсом»: окрім 12 ОСББ та ЖБК місто фінансово підтримає ще один будинок

image
22 Лютого 2019, 19:04
Поділитися:

До переліку будинків, яких відібрано для участі в Програмі підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на 2019 рік, додалася ще одна багатоповерхівка. Кому і чому пощастить цього разу?

Відповідно до рішення виконавчого комітету від 19.02.2019 р., внесено зміни до рішення виконавчого комітету від 27.11.2018 № 864 «Про затвердження переліку об’єктів, фінансування яких буде здійснюватися у 2019 році за рахунок коштів Міської програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово – будівельних кооперативів у місті Бровари на 2016-2020 роки». До переліку об’єктів фінансування додався ще один будинок, де заплановано зробити капітальний ремонт покрівлі. Це – будинок № 17 по бульв. Незалежності, ОСББ «Незалежності, 17».

Нагадаємо, у січні 2016 року рішенням Броварської міської ради було затверджено міську Програму підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово – будівельних кооперативів у місті Бровари на 2016-2020 роки (далі за текстом – Програма). Майже одночасно з прийняттям Програми виконком  прийняв  рішення від 05.04.2016 №216 «Про затвердження положення про порядок проведення конкурсного відбору проектів для участі у програмі підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово – будівельних кооперативів», в яке минулого року внесено несуттєві зміни.

Таким чином, міська адміністрація заклала законні підстави для реалізації Програми підтримки ОСББ. У 2017 році Програма не користувалась особливим попитом серед ОСББ та ЖБК, але в 2018 відбувся повноцінний конкурс (із термінами реалізації проектів на 2019 рік), в якому визначено 12 переможців. Їх перелік можна знайти ТУТ. Результати конкурсу затверджено рішенням виконкому. 

Згідно з інформацією УЖКГБІТ, ОСББ «Незалежності, 17» також приймало участь у  цьому конкурсі.

Але отримало відмову в зв’язку з обмеженістю фінансування.

Однак ОСББ усе ж потрапило в Програму пізніше і  поза «поза конкурсом». Це стало поки що єдиним таким випадком, що стосується цієї Програми.

Відповідно до змісту Програми, відбір проектів покладено на конкурсну комісію, а поза конкурсом іде (виключно) переможець міського конкурсу «Найкращий будинок та благоустрій території» у номінації «Найкращий багатоквартирний будинок об’єднання співвласників», а також ОСББ та ЖБК, які потребують встановлення загальнобудинкових приладів обліку тепла.  Таким чином ОСББ «Незалежності, 17» не пройшов конкурс та не підпадає під умови «поза конкурсом».

Зі слів начальниці УЖКГБТ Світлани Решетової,  терміновість включення цього ОСББ в Програму обумовлена дуже аварійною ситуацією з протіканням даху та підтопленням електропроводки будинку. Щодо суми кошторису на ремонт даху в сумі 878,0 тис. грн (що є рекордною сумою для цієї міської Програми  – авт.), то Світлана Решетова повідомила, що це лише частина вартості робіт, яку ОСББ просить у міста, а іншу частину ОСББ готове профінансувати власним коштом. Представники ОСББ відмовились від коментарів щодо  наявності та суми кошторису з ремонту даху.

Ця ситуація показала неузгодженість між Програмою та Положенням про конкурс, а також їх невідповідність поточній ситуації. Враховуючи велику кількість проблем із житловим фондом ЖБК та ОСББ як у нових, так і старих будинках, можна сміливо прогнозувати, що кількість звернень за допомогою буде різко зростати. Але якщо суворо дотримуватись норм Положення про конкурс, то там передбачено проведення конкурсу один раз на рік. Заявки разом із пакетом документів подаються до 1 жовтня на наступний рік (п. 2.3. Положення про конкурс). Ситуацій, коли в терміновому порядку, без конкурсу, тільки враховуючи «аварійність», будинок уносять у Програму, Положенням не передбачено.

Нагадуємо критерії та методику визначення переможців конкурсного відбору, за якими будинок ОСББ або ЖБК може бути відібрано для участі в Програмі.

4.1 Оцінювання проектів для участі у програмі конкурсного відбору проводиться присвоєнням балів за наступними критеріями:

4.1.1 Стан оплати внесків із утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за останні 12 місяців (середній відсоток), 1% оплати послуг у цілому по будинку відповідає 0,5 бала. Максимальна кількість балів – 50.

4.1.2. Участь у співфінансуванні робіт визначається у відсотковому відношенні коштів учасника до загальної суми витрат по кошторису на капітальний ремонт (за кожний відсоток – 1 бал).

4.2 Переможців конкурсу визначають за сумою балів показників, зазначених у п. 3.1 порядку. У випадку рівної кількості балів, перевага надається ОСББ та ЖБК, проекти яких передбачають упровадження заходів із енергозбереження (термомодернізацію).

Враховуючи, що Програма підтримки ОСББ на 2016-2020 рр. узагалі  не  передбачає співфінансування проектів, то практично єдиним критерієм є стан оплати внесків із утримання будинків і прибудинкових територій. А цього явно недостатньо, і цей критерій, по суті, різко протирічить Програмі.  Також Положенням зовсім не окреслено, чи мають можливість звертатися ОСББ і ЖБК, які вже отримували допомогу за цією Програмою, і з якою періодичністю.  Тож Положення про проведення конкурсу на даний час потребує навіть не удосконалення, а повного перероблення з урахуванням поточної ситуації. Особливо тих випадків, які потрапляють під категорію «аварійні» та «форс-мажорні».

Остаточне рішення саме з цього будинку приймуть депутати на найближчій сесії.

Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари