Поза часом: в Києві покажуть історичні фільми з України, Польщі та Литви

image
10 Квітня 2019, 10:09
Поділитися:

12-14 квітня в Київській фортеці відбудеться VІ Міжнародний фестиваль історичного кіно. Він познайомить глядачів з кращими зразками вітчизняного та зарубіжного історичного кіно. 

В програмі – 18 документальних та художній стрічок з України, Польщі та Литви, а також круглий стіл “Навіщо потрібно історичне кіно? Основні тенденції розвитку історичного кіно”. В центрі уваги кінематографістів – важливі історичні події, видатні постаті та звичайні громадяни, і навіть окремі будівлі, які мають особливу історію. 

Коли: 12-14 квітня
Де: Київська фортеця, вхід з бул. Лесі Українки 12-14, адміністративний корпус, 1-й поверх
Вхід вільний

Програма VI Міжнародного фестивалю історичного кіно «ПОЗА ЧАСОМ»

12 квітня
15.45 Відкриття
VI Міжнародного фестивалю історичного кіно «Поза часом»
16.00 Зелені мушкетери. Документальний. Литва. Розповідь про групу молодих людей, яка започаткувала наприкінці 1980-х рр. в Литві еколого-етнологічну організацію «Атгая». 
17.30 Пристрасті за Андріївською. Документальний. Україна, прем`єра. Історія Андріївської церкви.
17.40 Моро. Художній. Україна Біографічна драма мирного закарпатця, який стає розвідником, зафільмована в художньому стилі та викладена у віршах.

13 квітня
12.30 Суперфіцій.
Документальний. Україна. Майже детективна історія про те, як кандидат у судді нового Верховного Суду намагається подолати висновок громадськості про недоброчесніст.
13.00 Садгора. Документальний з циклу «Буковина». Україна
13.45 Сестри Ходаківські. Литовський випадок. Документальний, Литва. Дві надзвичайно хоробрі і сильні жінки – перша леді відновленої Литовської Республіки і перша жінка в дипломатичній службі Литви – сестри шляхетного походження, Софія Сметонієне і Ядвіга Тюбелієне, своїми розумом і мудрістю вплинули на внутрішню і зовнішню політику Литви. 
15.15 Pro Bono. Документальний. Україна. 2008 рік, коли невелика, але вмотивована група молодих юристів ініціює Всеукраїнський тиждень права, який стає новою правовою традицією. 
15.30 Назавжди льотчик Spitfire Документальний. Польща-Великобританія.  Це історія польського пілота Олександра Гербста (Alex Herbst), який був останнім живим пілотом польської ескадрильї № 303. Він здійснив 141 бойові місії на легендарному винищувачі Spitfire, включаючи місію під час вторгнення союзників до Нормандії.
17.30 Госпітальєри. Художній. Україна. Дія відбувається на сході України під час війни проти Росії. Молода дівчина їде на Схід, щоб знайти коханого, який пішов на війну добровольцем. Під час одного з боїв вона потрапляє в аварію та стає інвалідом. Але, незважаючи на це, вона створює і очолює медичний батальйон під назвою “Госпітальєри”, який рятує сотні людей на полі бою. Фільм створено за мотивами реальної історії Яни Зінкевич. 
18.00 Захисники. Монодрама з аудіовізуальним супроводом про події Української революції 1917-1921 років. На основі оповідання та кіносценарію Івана Канівця. Україна.
18.30 Іван Мазепа. Призначаю тебе зрадником Документальний. Україна. Історичний документальний детектив про героїв та антигероїв, друзів і зрадників нам межі 17- 18 століть.  
20.00 – 21.00 Круглий стіл Навіщо потрібно історичне кіно? Основні тенденції розвитку історичного кіно

14 квітня
11. 45 Литва. Моя свобода.
Документальний. Литва.  Це вражаюча імпресіоністична історія, яка об’єднує історичні факти, поезію, кадри за кадром і віру в ідеали, молодих чоловіків у Парижі, які боролися 100 років тому за незалежність Литви, і молодих жінок, які допомогли почати хвилю #MeToo? 
13.15 Повстанське танго. Документальний. Україна. Друга частина документального циклу «Жива УПА». Це реальна історія Людмили Фої – подвійної агентки ОУН-НКДБ, створена на основі матеріалів обох спецслужб.
14.00 100 років разом. Документальний. Литва. Кінематографічний портрет литовських довгожителів, який демонструє глядачам 100 позитивних емоцій. Герої фільму зачаровують своїм оптимізмом і надихають бажанням жити.
15.30 Verdict 19. Документальний. Україна. Персональна історія створення Вищого антикорупційного суду. Мотиваційна драма першого кандидата до антикорупційного суду – відомого правознавця, професора Олександра Мережка, який повертається до України з-за кордону, аби випробувати себе і систему участю в створенні незалежного суду в найбільш корумпованій континентальній державі Європи.
16.30 Обсерваторія. Документальний. Польща-Україна. Це історія створення Астрономічно-метеорологічної обсерваторії Варшавського університету ім. маршала Юзефа Пілсудського, яку було збудовано 1938 року на горі Піп Іван. Зараз обсерваторія знаходиться у процесі відбудови, а у момент свого створення вона була найсучаснішим об’єктом такого типу у Польщі та однією з двох найсучасніших високогірних обсерваторій у Європі.
17.10 Чернівці. Документальний з циклу «Буковина». Україна
17.30 Чорний козак. Художній. Україна. Події відбуваються у ХVII ст. Козацька вдова Ганна помічає, що вночі хтось почав допомагати по господарству. Підстерегла козака, вбраного в чорне. Закохується в нього, але дізнається, що він проклятий сотником, бо заснув на чатах.Сценарій базований на казці Сашка Лірника «Про вдову Ганну Шулячку, Чорного Козака і страшне закляття».
19.30 Підведення підсумків фестивалю. Нагородження. Закриття фестивалю

Нагадаємо, в київських кінотеатрах покажуть литовське кіно: вхід вільний

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ