Поцілована Богом у тім’ячко: цікаві факти з життя переможниці шоу «Х-фактор» 10 сезон Еліни Іващенко | Трибуна

image
2 Січня 2020, 21:05
Поділитися:

У переддень Нового 2020 року 17-річна броварчанка Еліна Іващенко у суперфіналі співочого шоу «Х-фактор» 10 сезон виграла вокальну битву. Це не перша вагома перемога на рахунку юної співачки, і, безперечно, не остання. Що відомо про талановиту броварчанку?

Ще в 2016 році  під час участі в 3-му сезоні «Голос.Діти» в багаточисленних коментарях до відео на Ютюбі глядачі назвали Еліну Іващенко «переможницею цього сезону», «голосом країни», «крутим виконавцем», «ангелом, що зійшов на землю», «у недалекому майбутньому – улюбленицею України».

Броварчанка Еліна Іващенко на «Голос. Діти»: «У мене є шанс бути у фіналі» 

Тоді своїм виконанням пісні «За лісами, горами» Еліна просто загіпнотизувала зал та змусила розвернутися до себе усіх трьох суддів. MОNАТІК назвав Елінин вокал «одним із найчистіших, які сьогодні були», Потап сказав, що йому не треба було повертатися, щоб її полюбити, а Тіна Кароль назвала юну співачку «знахідкою і відкриттям» 3-го сезону «Голос. Діти» та подякувала  за шанс, який надала талановита дівчинка, обравши її своїм тренером. Тоді Еліні було всього 14-ть.

Наша перша: броварчанка Еліна Іващенко перемогла у конкурсі «Голос. Діти»

Про сім’ю

Для 81-річних Олександри Степанівни та Івана Олексійовича Іващенків 15 років тому світ розділився на «до» і «після». У 65 років, з дворічною онукою Еліною на руках, вони почали своє життя спочатку…

Через не повних два роки після народження дівчинки, невістка Іващенків Сусанна, яка тільки закінчила театральний інститут, раптово померла. Лікарі констатували гостру ішемічну хворобу серця. Син Олександр не витримав психологічного навантаження і зламався. Потім спробував улаштувати своє життя далеко від рідних. Еліна залишилася на руках у його батьків.

Еліна (12 років) із бабусею та дідусем

Щоб оформити опікунство, подружжю Іващенків довелося пройти довгий шлях судової тяганини. Перший рік після смерті невістки просто стерся з пам’яті Олександри Степанівни. Згадує тільки, як під час прогулянок на дитячому майданчику дворічна Елінка  підходила до матусь із колясками, вдивлялася в обличчя чужих жінок і шепотіла: «Мама … мама». Олександра Степанівна залишила роботу на Броварському заводі пластмас і повністю віддала себе вихованню внучки. Так реалізовувалася її мрія стати вчителем початкових класів.

Перше професійне виконання пісень Еліна почула ще немовлям від мами, яка дуже гарно співала. Потім дівчинка засинала під «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні бабусі. До 5 років Еліна знала близько 10 українських народних і застільних пісень, які щодня співала з бабусею. Поруч  із самоучкою-баяністом дідусем, Еліна спочатку навчалася підбирати музику «на слух», а з тітонькою, яку називає «мама-Зіна», грали по нотах навіть у «чотири руки».

Коли в Броварах «золотий голос» України Володимир Гришко для своєї школи проводив відбір юних співочих талантів, бабуся повела на кастинг і 5-річну Еліну. Оперний співак був захоплений голосом маленької броварчанки: погладив її по голівці й подарував букет. Єдиній із усіх юних виконавців. Але Еліні потрібно було ще підрости.

Щоб знати в якому напрямку розвивати спів, Олександра Степанівна повезла внучку до фоніатра. Спеціаліст визначив: бути Еліні оперною співачкою! А щоб дівчинка розвивала свої вміння не тільки в академічному співі, батьки (так називає Еліна бабусю і дідуся) стяглися на фортепіано.

Навчання

Еліна навчалася у броварській СШ №7. Дівчинка пережила шкільне цькування через зайву вагу, переступала через приниження і крок за кроком наполегливо йшла до своєї мети – стати співачкою.  Її день був розписаний фактично по хвилинах: навчання в школі, потім – у музичній, ДЕНЦ «Камелія». Ввечері дідусь допомагав онуці «штурмувати» математику і географію, які давалися Еліні дещо важче. А от біологія була улюбленим предметом.

У 10 років Еліна була солісткою в студії «Акварелі», у 12 років спокійно брала «мі» малої октави, «до» і «ля» – другої октави. Це був її «робочий» діапазон. Але співала дівчинка і вище. Викладачка академічного вокалу Ганна Михненко, в якої навчалася Еліна, розповіла, що від інших вокалістів музичної школи дівчинка відрізнялася своєю незвичайною витонченістю, вокальним слухом, інтуїцією і харизмою, які набагато важливіші просто сильного голосу. «Діти з такими якостями – поціловані Богом у тім’ячко і з’являються на світ дуже рідко – раз на багато років», – каже Ганна Михненко.

Участь у пісенних конкурсах

Спочатку Еліна мріяла стати оперною співачкою і виступити на сцені відомого оперного театру в Мілані «Ла Скала». Але згодом змінила направлення в музиці й почала займатися естрадним вокалом. Уже у 12 років Еліна досягла немалих висот: на її рахунку було безліч перемог на міських, обласних та Всеукраїнських конкурсах із академічного вокалу. Але  дівчина продовжувала  мріяти  взяти участь у шоу «Україна має талант» та «Х-фактор».

Однак спочатку вирішила спробувала свої сили серед учасників свого віку, тож її продюсер Олег Здоровець подав заявку для участі в шоу «Голос. Діти» 3 сезон. «Коли я почув її спів, то був шокований вокалом і зрозумів, що треба, як у приказці, «допомогти талановитому, а бездарі проб’ються самі», каже Олег.

Еліна Іващенко

Олег Здоровець та Еліна Іващенко (14 років)

За підсумками смс-голосування українців, Еліна отримала не тільки звання кращого дитячого голосу-2016, а й змогу записати пісню у професійній студії, зняти кліп та здійснити подорож у Disneyland Paris.

Еліна Іаащенко

Еліна Іващенко і Тіна Кароль

У вокальному талант-шоу  «Голос. Діти 3» перемогла броварчанка Еліна Іващенко – ВІДЕО 

Тоді в інтерв’ю нашим журналістам Еліна зізналася, що під час етапів конкурсу співала для одного адресата: покійної  мами, хоча, як розповідала дівчинці бабуся, мама не хотіла, щоб донька обрала її шлях .«Мабуть тому, що на той час було складно бути солісткою, адже заробляти на прожиття їй доводилося, співаючи в кафе, ресторанах»,  розповіла журналістам «Трибуни» Еліна.

А потім була перемога на Всеукраїнському фестивалі «Чорноморські ігри-2018», що відбувалися у Скадовську.

На XVI Всеукраїнський благодійний дитячий фестиваль «Чорноморські Ігри» зареєструвалося 563 конкурсанти. Після 2-х відбіркових турів у півфінал пройшло 50 вокалістів і вокальних груп дітей у віці від 6 до 16 років. 28 липня у фіналі конкурсу 16-річна Еліна Іващенко здобула перемогу в номінації «Дівчата. Старша група», а вже наступного дня в нелегкій боротьбі отримала найвищу нагороду – гран-прі престижного вокального фестивалю.

А в останні дні минулого, 2019-го року, 17-літня талановита броварчанка остаточно підкорила серця тисяч українців на співочому шоу «Х-фактор» 10 сезон.

Елінин спів судді запам’ятали ще під час кастингу. Тоді Ольга Полякова  захоплено вигукнула: «Яка крутезна дитина, який тембр, яка подача…Якщо вона так співає в 17 років, що вона буде робити в 30-ть?!». А Настя Каменських резюмувала: «Ось так треба показати і проявити свій Х-фактор». 

«Я так просто не здамся», – учасниця шоу «Х-фактор» Еліна Іващенко

Сильна і голосиста Еліна з кожним виходом на сцену дивувала журі та глядачів проєкту. У першому прямому ефірі юна вокалістка заспівала безсмертну пісню групи Кіно – «Кукушка»:

На сцені Еліна виконувала найрізноманітніші хіти: від Тіни Кароль до Demi Lovato.

«Готуюся до другого прямого ефіру «Х-фактора» та участі в Нацвідборі на «Євробачення», – Еліна Іващенко 

За час участі в проєкті Еліна встигла заспівати в дуеті з Олегом Винником:

Еліна стала не тільки найкращою у категорії «Дівчата» команди Ігоря Кондратюка, а й обійшла всіх конкурентів із інших 3 категорій, де були значно старші та досвідченіші виконавці.

Еліна Іващенко: «Моя мрія – перемогти в “Х-факторі”»

28 грудня відбувся суперфінал ювілейного шоу «Х-фактор» 10 сезон, за перемогу в якому боролися Георгій Колдун та Еліна Іващенко. У вокальній битві виграла Еліна, яка отримала найбільше глядацьких голосів та принесла першу в історії українського проєкту перемогу команді  «Дівчата».

Еліна Іващенко

Ігор Кондратюк і Еліна Іващенко

Та «Х-фактор»  – не кінцева мета дівчини. Еліна  вже представила пісню, з якою вона побореться за право представляти Україну на Євробаченні-2020. Трек отримав назву Get up.

Колектив «Трибуни» пишається своєю талановитою землячкою, щиро вітає Еліну з черговою перемогою у співочому олімпі й зичить здоров’я та натхення в досягненні інших вершин.

Фото – авторки, Катерини Мамайсур-Негоди та з мережі Інтернет

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари