Поточні ремонти доріг під час повномасштабної війни: у Броварах ШБУ-50 наремонтувало на понад 15 млн грн | Трибуна

Поточні ремонти доріг під час повномасштабної війни: у Броварах ШБУ-50 наремонтувало на понад 15 млн грн | Трибуна
24 Травня 2024, 19:07
Поділитися:

Навесні 2022-го, коли лише вигнали ворога з Броварщини, у Броварах влада вирішила, що війна вже закінчилася і почала максимально освоювали кошти – такої активності не пам’ятаємо до повномасштабного вторгнення. Позаяк капітальні роботи під час воєнного стану заборонені, нині проводять «поточні ремонти». Того ж самого дорожнього покриття. Здійснює їх незмінний багаторічний парнер нашого міста ПАТ «Броварське ШБУ-50». За 2,3 роки повномасштабної війни підрядник зробив поточних ремонтів на 15,2 млн грн.

Роботи ділили на «шматки» (щоб не було перевищення суми) і оформляли актами  виконаних робіт кількома в один день. Мабуть поточний ремонт доріг – це найголовніше, що потрібно нашій громаді під час повномасштабної війни, хоча активісти зокрема в 2023 році неодноразово проводили акції щодо необхідності якнайбільше коштів спрямувати на ЗСУ. Але їх спрямовували дещо в інший бік.

Найбільше підрядів щодо поточних ремонтів дісталося багаторічному незмінному партнеру місцевої влади – ПАТ «Броварське ШБУ-50», яке й отримує найбільше бюджетних коштів. На ринку підприємство діє 30 років. Незмінний власник  фірми із самого її заснування – Віктор Гавриленко. «ШБУ-50» займається будівництвом і реконструкцією доріг як в Україні, так і за кордоном. Загалом, як вказують фахівці з публічних закупівель на майданчику Дозорро, за всі роки найбільша сума договорів у підприємства зі Службою автомобільних доріг у Київській області –  842 млн грн, Департаментом регіонального розвитку Київської ОДА – 579 млн грн та КК «Київавтодор» – 557 млн грн.

Видання «Наші гроші» у власних розслідуваннях зазначає, що підприємство за часів Януковича було задіяно у схемах. Розслідування проводилися і не лише за часів Януковича.

Складається таке враження, що в нашому місті за 2,5 р. повномасштабного вторгнення не залишилося жодної вулиці, де б не здійснило поточного ремонту доріг ШБУ-50. Хоча в транзакціях на Є-дата – платформі відкритих даних у сфері публічних фінансів, КП «Бровари-Благоустрій» часто не конкретизує, на якій саме ділянці тієї чи іншої вулиці відбувалися роботи.

А тепер мовою цифр по роках повномасштабної війни.

Де саме відбувалися аварійно-відновлювальні роботи з ремонту дорожнього покриття в 2022 році, у переважній більшості транзакцій не вказано. Але сумарно за такі роботи в 2022 році КП «Бровари-Благоустрій» перерахувало ШБУ-50 6 млн 340 тис.390 грн та ще майже 69, 5 тис.грн – віддало за послуги оператора, тягача, котка, асфальтоукладчика.

Так, поточний ремонт дорожнього покриття відбувався в Броварах по вул. Олімпійська,  8-А, 8-Б, 10-А; Героїв України, 1, 9, 12;  Лагунової, 4-Б; поточний ремонт пішохідної доріжки на вул. Київська, 92;

Чи не більша частина робіт – понад 20, відбулася в листопаді- грудні 2022 р. У цей час ремонтували дорожнє покриття по вул. Лагунової, Підприємницька, 9; Онікієнка, 6, 8-А; Калнишевського, 1; Героїв України, 8-А, 10-А, 12-А; Героїв УПА, 17-А, 17-Б; Савченка, 23, 25, 27,29, 31,  33-35; Шолом-Алейхема, 93; бульв. Незалежності, перехресті Незалежності -Чорних Запорожців.

Наступного воєнного 2023 року, КП «Бровари-Благоустрій» перерахувало ШБУ-50 за поточні ремонти на мільйон більше –  7 млн 368 тис. 781 грн та ще майже 79 тис.грн віддало за послуги тягача, бульдозера, котка, асфальтоукладчика, автогрейдера.

Згідно з даними Є-дата, поточні ремонти дорожнього покриття проїзної частини ШБУ-50 здійснювало на вул. Київській, Грушевського, 15-А; Козацька на ділянці від вул. Василя Симоненка до вул. Павла Чубинського; на вул. Павла Чубинського на ділянці від вул. Козацька до вул. Пантелеймона Куліша; Кобилянської Ольги на ділянці від буд. 16 до буд. 24 та проводило ремонтно-відновлювальні роботи на території військової частини.

Лише за 5 місяців 2024 р. ПАТ «Броварське ШБУ-50» уже зробило поточних ремонтів у Броварах на 1 млн 389 тис 330 грн. Згідно з транзакціями на Є-дата, КП «Бровари-Благоустрій» заплатило за поточні ремонти дорожнього покриття на вул. Онікієнка Олега, Ярослава Мудрого, перехресті Гоголя – Ярослава Мудрого; поточний ремонт міжбудинкових проїздів до ліцею № 11, по вул. Чорних Запорожців, 51, 53-А.

З огляду на вказані вище цифри і адреси, у Броварах під час повномасштабного вторгнення відбуваються просто масштабні «поточні ремонтні роботи». Чи вони і справді зроблені, наскільки зроблені якісно та чи є нині великою необхідністю – судити Вам, шановні читачі. Лише уточнимо цифру «закатаних в асфальт» коштів за 2,3 роки повномасштабної війни – 15,2 млн грн.

Читайте також

Хто у Броварах будує  бізнес на бюджетних коштах. Частина 1
Хто у Броварах будує  бізнес на бюджетних коштах. Частина 2
Хто і коли добудує в Броварах довгобуд ЖК «А-12»: нові подробиці
Будівництво в Броварах на вул. Москаленка, 2-В: непрості стосунки забудовника і людей
У Броварах суд повернув громаді ділянку для побудови дитячого садочка замість «висотки»

Джерело: Трибуна – Бровари