Посібник для початківців: домашній хліб з першої спроби

Посібник для початківців: домашній хліб з першої спроби
24 Січня 2025, 16:13
Поділитися:

Хочеш щось оригінальне замість традиційних «Молочний», «Батон», «Дарницький»? Тоді візьми справу у власні руки та спробуй приготувати вдома домашній хліб рецепт якого знайдеш на сайті «Львівських Дріжджів». А ми дамо інструкції, які допоможуть освоїти основи та посмакувати шматочком запашного хліба вже з першої спроби. 

Як почати випікати хліб?

Якщо у тебе вдома полюбляють їсти хліб, то домашній теплий буханець, щойно з печі не залишить нікого байдужим. На перший погляд, його приготування видається складним та викликає безліч запитань:

Який вид дріжджів найкращий та чи дійсно вони потрібні? 
Чи можна обійтися без хлібопічки та кухонної машини?
За якої температури випікати та як дізнатися, що хліб готовий?

Та маємо сказати, що час, терпіння та кілька перевірених рецептів допоможуть освоїти це ремесло. Тож, до справи. Незалежно від обраного рецепта, є загальні принципи, яких слід дотримуватися:

інгредієнти — запорука успіху, тому перевіряй дату виготовлення та шукай на полицях магазинів свіжі якісні складники;
обираючи борошно, віддавай перевагу продукту з вищим показником білка, щоб структура готового виробу була пухка та пориста;
для рецептів на заквасці бери тільки очищену воду, бо хлор у проточній перешкоджає бродінню.

Для смачного домашнього хліба достатньо глибокої миски, гладкої чистої поверхні для вимішування тіста, форми для випічки та трохи терпіння. Якщо маєш все це на кухні, то гайда втілювати в життя наші рецепти.

Домашній хліб — любов на все життя

Буханець домашнього хліба буде до смаку всій родині — до супу, до м’яса, до закусок, на бутерброди, до чаю. Тобі знадобиться:

опара — в 450 г теплої води розчини 4 г пресованих «Львівських дріжджів» та 400 г борошна, розмішай, накрий та залиш на 1,5-2 години;
тісто — в опару покришити ще 17 г дріжджів, додай 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. з верхом солі, 1 ст. л. кмину та замішай еластичне тісто, залиш його в теплому місці на 30 хвилин.

Всю масу розділи на рівні частини, сформуй кульки, залиш підійти на 40 хвилин. Розігрій духовку до 200°С, присип буханці борошном та зроби на них надрізи. Випікай хліб близько 30 хвилин до появи золотистої скоринки. А поки чекаєш, насолоджуйся неперевершеним ароматом свіжої випічки. 

Технології поспішають на допомогу

Якщо ж ти вже добре знаєш смак домашнього хліба та його переваги, то сміливо купуй хлібопіч — побутовий прилад, який візьме на себе всю брудну роботу. З ним легко забезпечити родину теплим хлібчиком до сніданку або аромат свіжої випічки, коли повертаєшся ввечері після роботи. 

Пропонуємо тобі спробувати рецепт для хлібопечі, що обов’язково вдасться. Знадобиться:

400 г пшеничного борошна;
4,5 г сухих «Львівських дріжджів»;
100 г картопляного пюре;
10 г солі;
10 г цукру;
10 г вершкового масла;
150 г молока;
50 г води;
15 г рослинної олії;
свіжий кріп, посічений дрібно.

Потрібно залити рідини в чашу хлібопечі, додати сухі складники, попередньо змішавши дріжджі з борошном. Використовуй програму, що триває близько 3 годин та розрахована на готовий виріб вагою 750 г. 

Приготування хліба — це мистецтво перетворювати борошно, воду, дріжджі й щіпку солі в теплий, м’який буханець, щоб додати особливого смаку їжі та затишку своєму дому.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама