Порятунок озера Білого в Броварах: що роблять для цього комунальники? | Трибуна

Порятунок озера Білого в Броварах: що роблять для цього комунальники? | Трибуна
7 Червня 2024, 19:53
Поділитися:

Сьогодні відбулась зустріч громадських активістів із заступником начальника КП «Бровари-Благоустрій»  Костянтином Ліпським, щоб проконтролювати дії з порятунку озера Білого, що розташоване в парку Приозерному в Броварах.

На зустрічі також був присутній гідрогелог, гідротехнік  КП «Бровари-Благоустрій» Віктор Малофієнко.

Депутатка Броварської райради Олена Сіверська нагадала присутнім, що ще в лютому Костянтин Ліпський озвучив назагал інформацію про перші зроблені кроки з покращення ситуації на озері. А саме, провели низку зустрічей із науково-дослідницькимим організаціями з питання стабілізації рівня води. Також комунальник стверджував, що паспорт озера Білого вже виготовлено, його залишилось тільки затвердити.

То що ж зроблено на сьогоднішній день?

Ліпський повідомив наступне:

вже підписано договір із ТОВ «Укрводпроект» на розробку проєкту «Підвищення водозабезпечення водойми в парку «Приозерному» в місті Бровари»;
підписано договір на геодезичні роботи і топографічну зйомку. Його підписали наприкінці травня, а строк виконання – 45 днів;
направили лист до Міністерства інфраструктури із запитом на архівні документи по озеру;
системно моніториться рівень води у водоймі методом обстеження стану сусідніх колодязів.

Віктор Малофієнко нагадав, що зниження рівня води розпочалось після розчищення озера. За деякими припущеннями, під час робіт могли пошкодити водоупор, наразі це питання досліджується.

Перед початком повномасштабного вторгнення, поруч із озером проводились вишукувальні роботи – бурили свердловину глибиною 25 метрів і пошарово досліджували ґрунти. Тоді дослідження показали, що справжній водоупор ( «подушка озера») розташована глибше, ніж 26 метрів. Але Малофієнко нагадав, що водоносні шари дуже нестабільні і зараз комунальники досліджують їх стан раз на місяць – у районі озера відшукали 8 колодязів і по них орієнтуються. Якщо глибину озера взяти за 0, то у більшості довколишніх колодязів рівень води вищий на 0,5-0,8 метрів – це, за твердженням гідрогеолога, цілком нормально. За таких умов водоносні шари розвантажуються в озеро. Але є місце, де рівень води нижчий на 0,6 м, відтак перепад води складає у підземних шарах до 1 метра, і це вже насторожує.

Відтак дослідження показують, що рівень ґрунтових вод залишився на тому ж рівні, що і в 1992 році – 112,8 см. Це означає, що зменшення товщі води в озері пояснюється замуленням дна. Цю проблему можна вирішити його розчищенням і поглибленням. Проте Малофієнко пояснив, що поспішати з цим не можна – комунальники продовжують досліджувати ситуацію й архівні документи. В одному із них знайшли дослідження дна озера за 1992 рік, коли робили 40 свердловин у його дні – план буріння є, а звітів немає. Тож фахівці намагаються відновити повну картину, аби допомогти відновити водну товщу водойми професійно і відповідно його природних характеристик.

Про паспорт водойми

Щодо паспорта, то ситуація двояка. Віктор Малофієнко заявив, що його нібито передали до Агентства водних ресурсів, проте це зробили попередники, тож фактично цього паспорту комунальники в очі не бачили і підтвердити інформацію на 100% про його готовність не можуть. Проте обіцяли розібратися з питанням до наступної зустрічі з активістами, яку призначили вже за 2 місяці.

Нагадаємо, про нагальну потребу порятунку озера ще в січні 2024 р. було створено петицію. Враховуючи її важливість, до збору підписів долучились і відомі броварчани та громадські активісти. Відтак необхідну кількість голосів 357 (із 350) вдалося зібрати за 9 днів.

Тоді виконком підтримав електронну петицію «Врятувати озеро Біле!» і протокольно доручив КП «Бровари-Благоустрій» звернутися до науково-проєктних установ, що здійснюють відповідні геологічні та гідрогеологічні вишукування, аби визначити необхідність розробки проєкту гідротехнічного профілю та укласти договір на виконання робіт, визначених звітом проєктантів.

Читайте також:

Озера в Броварах на вул. Ольги Кобилянської зроблять декоративними водоймами

Озеро Біле в парку «Приозерний»: коли його рятуватимуть і чи буде тоді що рятувати

Порятунок озера Білого в Броварах: що планують робити

У Броварах вартість послуг асенізаторів здешевшала. Але це ненадовго

Джерело: Трибуна – Бровари