Попередити пневмонію: поради столичних медиків

image
12 Листопада 2019, 18:12
Поділитися:

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітня організація охорони здоров’я оголосили 12 листопада 2009 року днем початку масштабної кампанії з боротьби з дитячою пневмонією. З того часу щороку 12 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією (World Pneumonia Day). Мета цього дня – активізація боротьби з пневмонією за допомогою комплексу заходів щодо профілактики та лікування цього захворювання.

Пневмонія, або запалення легенів – це гостре захворювання інфекційної природи, що вражає легеневу тканину. У першу чергу від пневмонії страждають діти. Пневмонія є найважливішою окремо взятою інфекційної причиною смертності дітей – щорічно у всьому світі вмирають близько мільйона дітей у віці до п’яти років.

В Україні на пневмонію щороку хворіють в середньому майже 90 тисяч осіб. По Києву кількість таких хворих коливається у межах 9 – 10 тисяч. Діти серед хворих на пневмонію складають 25%, тобто кожний четвертий випадок. Про це повідомляє Міський науковий інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.

У середньому щорічно від хвороб органів дихання помирає понад 700 киян. 75 % цих смертей складає смертність від пневмоній – більше 500 випадків за рік, з них більше половини (55%) складають особи працездатного віку.

За останні 3 роки від пневмонії у місті Києві померло 11 дітей віком від 0 до 14 років, з них 5 дітей на першому році життя.

Небезпечно лікувати пневмонію самостійно! Симптоми різних захворювань органів дихання дуже подібні, а несвоєчасне звернення до спеціалістів нерідко призводить до ускладнень та стає фатальним для пацієнта. Самолікування, особливо із використанням антибіотиків, може значно ускладнити як діагностику пневмонії так і подальшу терапію захворювання.

Шляхи попередження пневмонії у дітей і дорослих:

– здоровий спосіб життя;
– грудне вигодовування протягом перших 6-ти місяців життя дитини та її адекватне і повноцінне харчування в подальшому;
– регулярна фізична активність на свіжому повітрі;
– зміцнення імунітету;
– адекватне лікування інших проблем зі здоров’ям;
– вакцинація проти Hib-інфекції, кору та кашлюку, грипу.

Найефективнішим засобом профілактики пневмонії вважається вакцинація та здоровий спосіб життя!

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Джерело: Вечірній Київ