Попередити дифтерію

image
1 Листопада 2019, 14:16
Поділитися:

«Вісті» побували на обласній нараді щодо шляхів боротьби зі спалахом дифтерії.

28 жовтня в Київській облраді відбулася нарада з обласними медфахівцями, зокрема був присутній позаштатний спеціаліст з епідеміології та імунопрофілактики Департаменту охорони здоров’я КОДА Сергій  Мартинчук. Фахівець наголосив, що причинами спалахів дифтерії є антивакцинальні настрої населення.

«Вакцинації проти кашлюку, дифтерії та правцю в Київській області підлягає 61 тисяча 218 дітей до 6 років, з них щеплено лише 39 тисяч 456, це лише 64%. Це при тому, що дана вакцина є в достатній кількості, на відміну від вакцини для дітей 6 років», — доповів на нараді у голови Київської обласної ради головний імунолог області Сергій Мартинчук. Із його слів стало відомо, що при потребі в 25 тисяч доз у вересні цього року, завдяки перерозподілу з двох інших областей України, Київщина отримала лише 3 тисячі 400 доз вакцини проти дифтерії для дітей 6 років. Відтак дітей цього віку в області щеплено 5150 при потребі 22747 осіб. У зв’язку з цим днями керівництво Департаменту охорони здоров’я Київської ОДА вчергове направило відповідний лист до МОЗ України.

Мартинчук зауважив, що діти 16 років також підлягають щепленню, таких на території Київщини за підрахунками Департаменту 17 тисяч 015 осіб. Із них уже щеплено 80,5%, старше 16 років вакциновано понад 87%.

«Існує небезпека для дорослого населення, адже проводити щеплення після 16 років необхідно кожні 10 років. Це завдання сімейних лікарів, які повинні працювати із пацієнтами», — заявив імунолог. Він виділив райони області, які мають серйозні недоопрацювання серед населення. Серед них Бориспільський, Броварський, Обухівський, Сквирський, Баришівський та Ставищенський райони.

Відтак, головних лікарів ЦПМСД цих районів вирішено запросити до Київської обласної ради, аби дізнатися про хід роз’яснювальної роботи серед невакцинованого населення.

Хворіти небезпечно

Радник міністра охорони здоров’я України Ольга Голубовська повідомила, що в Україні сироватки проти дифтерії замало. За її словами, протидифтерійного імуноглобуліну, який постачається в Україну періодично, станом на 24 жовтня було 140 флаконів на всю країну. Цього, каже Голубовська, недостатньо і для 20 хворих на дифтерію, оскільки для лікування одного дорослого пацієнта необхідно понад 50 доз.

Вакцини та імуноглобулін у Борисполі і районі

У міській амбулаторії первинної медико-санітарної допомоги нагадують правила проведення щеплень проти дифтерії: дорослим достатньо однієї дози АДП-м за умови, якщо в дитинстві вони отримали три дози відповідно до календаря щеплень. У випадку, коли дані про вакцинацію невідомі, дорослому робиться три щеплення АДП-м (перші два з різницею в один місяць, третє через півроку після другого, далі один раз на кожні 10 років).

Якщо людина хворіла на дифтерію, то щеплення все одно треба робити. В один день дозволяється проводити щеплення проти дифтерії та інших недуг.

 

На офіційній сторінці КНП «БМЦПМСД» Бориспільської міської ради наявна інформація про кількість вакцин проти дифтерії відповідно до календаря щеплень:

 

Вакцина АКДП для профілактики дифтерії, правця, кашлюку (виробник СЕРУМ ІНТСТИТУТ ІНДІЇ ПВТ ЛТД) наявна у кількості 1040 доз.
Вакцина абсорбована для профілактики дифтерії та правця Болгарського виробництва(АДП) — 30 доз.
АДП-м (вакцина абсорбована для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигену, Індія) — 2140 доз.
Вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку, гепатиту В та захворювань, спричинених Haemophilus influenza типу В, кон’югована абсорбована (виробник Індія) — 347 доз.

Пункт щеплення в міській амбулаторії № 2 на вулиці Київський шлях, 24 працює щодня із 9.00 до 14.00. Щеплення проводиться лише після огляду сімейним лікарем.

У районному центрі первинної допомоги повідомили, що усі необхідні вакцини проти дифтерії відповідно до віку пацієнта також є в наявності.

Ситуація на Бориспільщині

За словами директора КНП «ББЛІЛ» Олександра Щура, протидифтерійного імуноглобуліну у бориспільській лікарні немає. Також Щур повідомив, що усі медики його закладу підлягають негайній 100% вакцинації проти дифтерії та додав, що минулого тижня серед медперсоналу були проведені додаткові навчання щодо забору бакматеріалу у пацієнтів із підозрою на дифтерію; план заходів боротьби з епідемією лишився з минулого року і є незмінним. Також директор повідомив, що працівникам ДП МА «Бориспіль» проведено вакцинацію проти дифтерії.

«Я пропонував офіційному Борисполю провести спільне міськрайонне засідання комісії ТЕП ТНС щодо заходів боротьби зі спалахом дифтерії, проте відповіді поки немає», — повідомив Олександр Щур.

Такої відповіді не отримали у виконкомі Бориспільської міської ради і журналісти «Вістей».

Дифтерія — інфекційне захворювання, яке супроводжується гострим запаленням верхніх дихальних шляхів: страждає гортань, ніс та очі, інфекція вражає нервову та серцево-судинну системи. Головна небезпека дифтерії в тому, що людина може отруїтися токсинами, які виділяють хвороботворні бактерії. Якщо раніше дифтерією хворіли діти, то останнім часом збільшилася кількість інфікованих дорослих. Все через халатне відношення до вакцинації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама