Понад 700 ВПО-дітей у Броварській громаді мають статус постраждалих через воєнні дії. Що дає статус? | Трибуна

image
27 Березня 2024, 20:29
Поділитися:

На засіданні виконавчого комітету, яке відбувається щовівторка, розглядають низку проєктів рішень «дитячих» питань. Серед них чи не найбільше – про надання статусу дитині, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, зокрема, через психологічне насильство. 26 березня виконком розглянув і підтримав 7 таких проєктів рішень. Що дає цей статус внутрішньо-переміщеним дітям?

У Броварах станом на 27 березня, 21 939 внутрішньо-переміщених осіб (ВПО, із 2014 р.). Чи не найбільше родин переїхали в нашу громаду з дітьми як дошкільного, так і шкільного віку.  Діток ВПО ( від 0 до 18 років) зареєстровано 4 600 ( проте не всі ВПО звертаються за отриманням статусу дитині).  Малеча на власні очі бачила всі жахіття війни: вибухи, руйнування і смерті. Нині і більшості дорослих складно справитися з пережитим, із емоціями під час повітряних тривог, ворожих атак, а дитяча психіка значно вразливіша. Від стресів через психологічне насильство страждає дитяче здоров’я. Тож дорослі мають максимально допомогти дітям адаптуватися у цей складний воєнний час.

За словами начальниці відділу опіки, піклування та сімейних форм піклування служби у справах дітей Євгенії Маліборської, статус постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, ВПО-дитині в нашій країні надають із 2017 р. Головна мета надання статусу – зібрати інформацію про внутрішньо-переміщених дітей із Луганщини та Донеччини. На початок повномасштабного вторгнення, в Броварській громаді було близько 400 таких дітей. У червні 2023 р. Кабмін вніс зміни у відповідну Постанову, тож нині надають статус постраждалої всім дітям, які мають статус ВПО. Лише з початку 2024 р. статус постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів надано 85 ВПО-дітям. Усього ж із 2017 р. такий статус у Броварській громаді має 756 дітей.

Євгенія Маліборська під час засідання виконавчого комітету 26 березня

Підстави надання такого статусу – психологічне насильство. Оцінку потреб визначають фахівці центу соціальних служб під час спілкування з батьками і дитиною. Із 756 ВПО-дітей із статусом, одній дитині надано статус через отримане каліцтво внаслідок воєнних дій.

У частині сімей, які звертаються за отриманням статусу для дитини, малеча вже пройшла психологічну реабілітацію, ще частина проходить. Наразі в нашій громаді працюють психологи в навчальних закладах, також надає послуги психолог у центрі соцслужб,  БО «Міцна родина» ( СОС-дитяче містечко).

Нині статус постраждалої особи надає право дитині на безкоштовне харчування в дитсадках та ліцеях. Проте в нашій громаді діти початкових класів, а також діти пільгових категорій, серед яких і ВПО, у рамках міської програми і так харчуються безкоштовно.

«Наразі, окрім безкоштовного харчування в навчальних закладах, інших пільг на державному рівні не передбачено. Нині готується проєкт закону, де детально мають прописати різні пільги для дітей ВПО, які зазнали як психологічного, так і фізичного насильства під час воєнних дій, у тому числі, і сексуального», – зазначає Євгенія Маліборська.

Нині фактично всі діти України через військову агресію росії є постраждалими. На законодавчому рівні поки що не прописано надання пільг дітям війни.

Головне фото – ілюстративне з відкритих джерел

Читайте також

Державна допомога для ВПО в Броварській громаді: хто не зможе отримати її автоматично
Важливо для ВПО: як знятися з обліку без помилок і затримок
Прихистили родичів із числа ВПО – компенсації за житлово – комунальні послуги не отримаєте
На необхідні ліки ВПО можуть отримати 500 грн компенсації
Виплати ВПО: народжені після початку війни діти переселенців зможуть отримувати держдопомогу
Переселенці в Броварах: як містяни допомагають ВПО з житлом та намагаються дурити соцзахист

Джерело: Трибуна – Бровари