Понад 170 тис. кв.м житла, які ми втратили, потрібно буде відновити, – Олександр Насіковський

image
17 Серпня 2023, 17:41
Поділитися:

17 серпня 2023 г. 17:35

Росіяни продовжують щоденно завдавати збитків житловій інфраструктурі України. Станом на серпень, більше 170 тис. кв.м житлової забудови необхідно буде комплексно відновлювати, використовуючи абсолютно нові правила й підходи.

Про це KВ стало відомо з публікації співзасновника і керуючого партнера групи компаній DIM Олександра Насіковського для The Page.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Підрахувати зараз остаточну цифру прямих збитків та необхідну суму на відновлення, буду відвертий, практично неможливо. Однак вже зараз стає зрозумілим, що понад 170 тис. кв.м житла, які ми втратили, потрібно буде відновити”, – зазначив Насіковський.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За його словами, єдиний шлях для ефективного відновлення будується на принципах Smart відновлення та людиноцентризму. Саме комплексне відновлення, яке буде включати інфраструктуру і об’єкти соціального тяжіння, зможуть повернути понад 4,5 мільйонів українців до їх домівок.

Також, на думку експерта, важливу роль відіграє енергонезалежність житла. Для цього Насіковський пропонує використовувати геотермальні насоси для житла й сонячні панелі для місць загального використання та вуличного освітлення.

“Маючи досвід пропрацювання проєкту геотермальних насосів для багатоквартирних будинків, а також вивчаючи кейси шведів, можу засвідчити потенційну вигоду від подібних рішень. З одного боку, обсяги споживання опалення можна скоротити щонайменше на 40%, а енергоспоживання на приблизно 35 кВт‐год на квадратний метр. Нова система не створює суттєве фінансове навантаження на квадратний метр, а окупитись може (залежить від масштабу проєкта, звичайно) від 3 до 5 років”, – додає Олександр Насіковський.

Як раніше писала KВ, за перше півріччя 2023 року ціни на ліквідні формати житлових комплексів у столиці зросла від 15 до 23%. Найбільше підскочили ціни в комплексах квартальної забудови та активних багатофункціональних новобудовах. Основною причиною здорожчання є невпинне зростання собівартості будівництва, а отже – і вартості будматеріалів. До зростання цін на будматеріали ще щонайменше на 15% до кінця року можуть призвести і постійне знищення окупантами виробничих потужностей.

Читайте: У Києві ціна на квадратний метр зросла майже на чверть

Фото: Антикор

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона