Полковник Валерій Гудзь, позивний «79». Бориспіль попрощався з героєм

image
24 Березня 2022, 05:02
Поділитися:

«Прокладено шлях незворотній,

Життя — як примарний сон…

На зміну Небесній Сотні

Небесний летить батальйон»

Василь Ковтун

Ці рядки були опубліковані у червні 2014 року. Нині вже не злічити всіх батальйонів, якими за роки війни з Росією українські герої поповнили ряди Небесного воїнства. 13 березня 2022 року стало відомо, що ще одним Небесним лицарем став син Бориспільщини Валерій Гудзь. 

«Викладач Бориспільського професійно-технічного ліцею, тренер з боксу районної спортивної школи Валерій ГУДЗЬ на передовій з березня 2014 року. Близько року тому підполковника ЗСУ Валерія Федоровича призначили заступником командира 72 окремої механізованої бригади. За особисту мужність і героїзм під час російсько-української війни 2015 р. він нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. 2 квітня у Маріуполі Валерію Гудзю присвоїли почесне звання — Народний Герой України,» — так писали «Вісті» про Валерія Гудзя у 2017 році.

https://i-visti.com/news/boryspil/1274-narodniy-geroy-ukrayini-valery-gudz.html 

15 березня під гуркіт канонади Бориспіль попрощався з героїчним полковником Збройних Сил України, командиром легендарної 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила (2017—2020 рр.), учасником російсько-української війни, народним Героєм України, начальником управління контролю безпеки Центрального управління безпеки військової служби Збройних Сил України Валерієм Федоровичем Гудзем.

Усім, хто наважився вголос висловити свій біль під час церемонії прощання, слова давалися дуже нелегко. Але всі виступи поєднувала спільна нитка.

Це горе не тільки для родини. Це горе для Збройних сил, для всієї України. Валерій Гудзь був як батько спочатку для своїх вихованців у спорті, а потім для підопічних військових. Він пройшов шлях від командира взводу до командира бригади. Він завжди все перевіряв сам, ніколи не приймав рішення, не проконтролювавши всього. Його інтуїція, навченість та ретельна підготовка операцій неодноразово рятували життя бійцям.

У далекому 2017-му, у згаданій вище статті автор запитувала співрозмовника: 

— Про що ви мрієте? 

— Коли закінчиться війна, я буду ходити на рибалку, писатиму вірші і зареєструюся у Фейсбуці.

Першу частину мрії ми здійснимо всі разом: закінчимо війну перемогою України. На все інше Валерій Гудзь дивитиметься з Небес…

P.S. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №139/2022

Про присвоєння звання Герой України

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка»

ГУДЗЮ Валерію Федоровичу — полковнику (посмертно)

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

16 березня 2022 року

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама