Поліція вимагає розблокувати телефон. Законно?

image
5 Травня 2023, 21:09
Поділитися:

Броварський адвокат Роман Сімутін          Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Що робити, якщо поліціянт вимагає розблокувати телефон і показати ваші фото, а там – ВАЙ-ВАЙ-ВАЙ! Ви з коханкою в ліжку в гімнастичній позі та в шкарпетках. Шукаємо відповідь разом.

Парадок

Це питання й досі не врегульовано: законних підстав переглядати ваш телефон НЕ ІСНУЄ. Тож рішення – показувати чи ні – приймайте, виходячи з обставин та презумпції недоторканості вашого особистого життя.

Дехто мені скаже, що у нас воєнний стан і тому ти ПОВИНЕН. Нічого я не повинен. Якщо хтось фотографує інфраструктурні об’єкти, то це дійсно викликає підозри. Та якщо показати вміст телефону вимагають на звичайній вулиці або блокпосту – то чим аргументується така підозра?

Водночас трапляється й інше: коли фільмуєш незаконні дії поліції, то вони всіма правдами чи неправдами намагаються розблокувати твій телефон і видалити необхідне їм фото чи відео.

Як діяти?

Якщо погрожують «забрати у відділок» – не панікуйте, погоджуйтеся. Проте лише за умови складання протоколу про затримання. Єдина надумана підстава для його складання – це злісна непокора законному розпорядженню поліціянта. А тепер запитайте себе: а хіба розпорядження поліціянта про розблокування телефону – ЗАКОННЕ?

Відповідальність

А якщо ви не подумали та сфотографували ТЕЦ на фоні заходу сонця – то ви одразу шпигун? Для цього потрібні докази вашого зв’язку з агресором, а це вже робота СБУ, яка повністю контролює інформаційне поле і має оперативні дані про роботу агентурної сітки.

Але це не означає, що красиве небо на фоні ГЕС або місця прильотів потрібно публікувати, бо так ненароком і загриміти на 5 років можна.

1Фейсбук-сторінка 

2. Телеграм-канал

3. Сайт

Читайте також інші матеріали автора

Як водію зберегти 17 тис. грн. ПАМ’ЯТКА
Опір і зла непокора: коли і як можна чинити опір поліції
Що варто знати водію, щоб не «розвели» на блокпостах
Фатальна помилка водія – вірити «доброму» слідчому: що варто знати на випадок ДТП
Перевірка документів поліцією: законна підстава чи розвод?

Читати далі: Поліція вимагає розблокувати телефон. Законно? , автор Трибуна Бровари

Джерело: Трибуна – Бровари