Погреби першими на Броварщині перейшла до Православної церкви України

image
5 Лютого 2019, 19:38
Поділитися:

2 лютого 2019 року збори вірян погребської церкви Успіння Божої матері  проголосували за вихід з-під юрисдикції УПЦ Московського патріархату та перехід до Православної церкви України (ПЦУ). До актової зали Погребської сільської ради, де й проходило зібрання, зійшлися 390 жителів села вірян цієї релігійної громади. Саме таку кількість внесено в протокол. Учасників зборів реєстрували за паспортами.

Місце проведення  обрано невипадково, адже у Погребах іншого приміщення, котре могло б вмістити усіх бажаючих взяти участь, немає. Сільський голова  Віталій Крупенко сподівається, що вже цього року закінчиться  неоднорічна тяжба з приводу будинку культури, і він перейде  до власності громади. Тоді й буде можливість збиратися у зручнішому місці.

«Завдання місцевої влади, аби все пройшло спокійно та відповідало законодавчим нормам, –  говорить Віталій Крупенко.  –  Водночас хочу наголосити, що настрої погребців  відомі,  і відомі давно – понад 90% налаштовані на перехід до Православної Церкви України.  Люди Погребів налаштовані патріотично».

Активний рух вірян за  перехід під патронат православної церкви Київського патріархату в Погребах відбувся ще у 2017 році. Тоді група небайдужих членів релігійної громади провела серед погребців анкетування. Їхні результати й дають підстави  говорити про абсолютну  більшість підтримки ідеї  переходу від Московського патріархату.  Близько 1000 заповнених анкет говорили саме про це.

Наступна активізація процесу почалася вже в останні місяці. Особливо, коли було утворено ПЦУ та коли Константинополь надав  українській помісній церкві Томос. 11 січня у приміщенні  місцевої церкви Успіння Божої матері відбулися перші збори вірян. Тоді понад 170 його учасників висловилися за перехід до ПЦУ, 11 було проти.

Цікаво, що на цих же зборах піднімалося питання довіри до настоятеля церкви  – отця Ігоря (у миру – Ігор Баглей).  Священник служить релігійній громаді  Погребів уже 25 років, і справді користувався у погребців повагою. Це й було підтверджено голосуванням 11 січня: ліс рук на його підтримку.

Отець Ігор у розмовах із прихожанами обіцяв бути з громадою. Однак далі почав вагатися і буквально за два-три дні до дати вже других зборів вірян остаточно визначився: він залишається з Московським патріархатом. На запрошення взяти участь у зібранні 2 лютого отець Ігор не відреагував.

Протоколи  голосування погребських вірян 11 січня було оформлено не належним чином, тож і виникла потреба провести повторне  зібрання.

Приміщення, де зібралися погребські віряни у суботу, 2 лютого, було заповнене людьми вщерть. Оскільки кількість місць для сидінь обмежена, переважна більшість прибулих, які чекали на голосування, стояли упродовж  майже двох годин.

Головуючим на зборах обрали Павла Ганнущенка. Свого часу він був церковним старостою та одним із ініціаторів побудови нової церкви. До речі, стару церкву у Погребах вже за радянської епохи переобладнали під школу – було це у передвоєнні часи . Під часу війни з німецькими загарбниками там сушили тютюн, після її закінчення  –  приміщення розібрали для подальшого будівництва навчального закладу.

Павло Ганнущенко

Довгі роки віряни Погребів збиралися  і відправляли служби, здійснювали молебні тощо у хатині комірника. І тільки наприкінці 80-х років минулого століття група небайдужих поставила за мету збудувати церкву. До її будівництва долучилася і громада села, яка також жертвувала кошти. Церква Успіння Божої матері розпочала діяльність у Погребах  24 серпня 1994 року.

На зібранні 2 лютого була спроба і бажання окремих вірян  внести до порядку денного  ще один пункт – питання довіри релігійної громади до отця Ігоря. Але пропозиція не знайшла підтримки в більшості присутніх, котрі погодилася з тезою секретарки зборів Надії Загури, що це питання піднімати не варто. Пані Надія неодноразово вела розмови з отцем Ігорем на предмет його визначеності, і яка, зрештою, назвала його вчинок негарним. На переконання Надії Загури, не варто розглядати питання довіри  чи не довіри, адже «ми, громада, перегортаємо сторінку, пов’язану з отцем Ігорем, і розпочинаємо писати абсолютно нову сторінку, без нього. Ми розпочинаємо вже як громада Православної церкви України».

Загалом  віряни на зборах голосували тричі. Окремо  –  за вихід із Московського патріархату, окремо  – за перехід під юрисдикцію Православної церкви України. І всі рази голосування  закінчувалося одним і тим же результатом:  усі 390 осіб  –  «за». Секретаріат не зареєстрував  жодної людини «проти» чи «утримався». Сталося це о 13.20. Таку одностайність присутні зустріли  оплесками та схвальними вигуками.

Так само  пройшло голосування  стосовно звернення до секретаріату ПЦУ, аби релігійній парафії церкви Успіння Божої матері у с.Погреби  порекомендували  нового священика.

Уже коли відбувалося голосування, до Погребів для підтримки спокою та порядку  прибули представники броварської організації «Національний корпус» до 20-ти осіб, переважно молодь. Рішення зборів про перехід релігійної громади до ПЦУ вони зустріли оплесками. Варто зауважити, що у Погребах за дотриманням законності протягом дня спостерігав досить численний загін  броварської  поліції.

А тим часом у хвилини, коли проходили збори вірян та вирішувалися історичні рішення, на порозі церкви у Погребах  священики Московського патріархату в кількості до 10 осіб на чолі з настоятелем храму Петра і Павла, керівником  Першого броварського благочиння отцем Олександром  завершували суботню службу. Отець Ігор Баглей  також перебував там.  На службі було близько 20 вірян, серед яких місцеві жителі помітили лише кількох  погребців.

Під час проведення зборів вірян, священники Московського патріархату проводили суботню службу

Відповідно оформлені протоколи зборів вірян погребської церкви Успіння Божої матері від 2 лютого 2019 року ініціативна група доставить у три інстанції: Михайлівський Собор, тобто у Секретаріат ПЦУ, благочинному Антонію (УПЦ Московського патріархату) та до Броварської райдержадміністрації.

Павло Ганнущенко упевнено говорить, що ніяких спірних питань стосовно використання приміщення  церкви  у подальшому не повинно виникати, оскільки згідно із затвердженим у 2012 році статутом релігійної громади «…власником церкви є релігійна парафія вірян церкви Успіння Божої матері села Погреби».

Анатолій Гаркуша

Фото автора

Джерело: Трибуна Бровари