Пограбували, розкурочили та випалили: скільки збитків російські окупанти завдали Чорнобильській зоні

image
19 Травня 2022, 16:39
Поділитися:

Російські окупанти завдали багато шкоди Чорнобильському заповіднику, який є вкрай важливим та цінним. Вони рили там окопи, випалювали землю снарядами, пограбували станцію, тримали в заручниках персонал ЧАЕС та ледь не вчинили ще одне лихо для всього світу. Попередні збитки перевищують 2,5 мільярди гривень.

Про це під час брифінгу заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі всіх важливих та актуальних новин Києва, області та України.

За словами Руслана Стрільця, російські загарбники вивели з ладу частину постів, які вимірюють контроль радіаційного стану, знищили новітню лабораторію, аналогів якої немає у Європі, вкрали частину комп’ютерної техніки.

Крім цього, вогнем випалено 12 тисяч гектарів Чорнобильського лісу – частину екосистеми втрачено назавжди.

Після себе окупанти лишили багато снарядів та мін, а також замінували територію. Співробітники ДСНС працюють над тим, щоб розмінувати територію.

Також міністр захисту довкілля та природних ресурсів України зазначив, що за останні 20 років це перший конфлікт у світі з такою масштабною шкодою довкіллю.

Ракети росіян влучають в нафтобази, підприємства з небезпечними речовинами. На сьогодні ми маємо 245 випадків екоциду на території України та в акваторії морів. 34 випадки зареєстровано на Київщині – це найвищий показник, – додав міністр.

Наразі фахівці всіх структур продовжують працювати над документуванням злочинів.

Раніше ми писали про те, що 17 травня поблизу села Страхолісся Вишгородського району на Київщині сталося загоряння лісової підстилки. Поблизу Чорнобильської зони відчуження пожежа спалахнула на площі 45 гектар. Крім цього, співробітники ДСНС врятували місцеву мешканку села Страхолісся.

Також ми повідомляли, що через військове вторгнення армії рф в Бучі під Києвом пошкоджено понад 1,2 тисячі житлових будинків. Попередньо експерти встановили, що сума збитків становить майже півмільярда доларів. Про це повідомив міський голова Бучі Анатолій Федорук.

Джерело: Новини Киева – головні і актуальні Киевские
новини сьогодні на 44.ua