Поетка з Гоголева дебютувала з сольним музичним проектом «Форта». ВІДЕО

image
2 Серпня 2019, 21:04
Поділитися:

29 липня синглом «Рано» дебютував сольний музичний проект під назвою «Форта» – робота гоголівської  поетки Юлії Шевель, співробітниці Національного музею літератури України й мами двох дітей, яка прагне зламати власні рамки.

Юля тривалий час заявляла про себе як поетка. В її арсеналі – інтимна, філософська та урбаністична  лірика, а творча біографія пронизана різноманітними поетичними вечорами, фестивалями, мистецькими заходами. Один із останніх масштабних проектів, у якому Юля взяла участь, має назву «Почути». Це проект, що об’єднав навколо себе поетів із усіх куточків України під гаслом «Мистецтво, доступне кожному», в якому автори декламують власні твори жестовою мовою.

За фахом Юля видавець, за записом у трудовій – науковиця, за покликанням – поетка. Але, як виявилося, не лише. Днями під творчим псевдонімом Форта Юля презентувала кліп на свій перший музичний трек «Рано».

Юлія Шевель

«Ще зі школи я була учасницею різних конкурсів співаної поезії, займала призові місця, але завжди був цей довбаний страх… Внутрішній перфекціоніст і гора комплексів заважали мені розвиватися в цій сфері. Тільки зараз я можу дозволити собі робити те, що мені близьке», – каже Юля.

Юля народилася і проживає в Гоголеві, виховує двох доньок. На питання, як вона встигає все це поєднувати, зізнається: «Уявлення не маю».

«Чому Форта? Якщо буквально, Форта – це титульний аркуш книги. Тобто, це початок. Початок себе, в першу чергу. Людина – це сукупність граней, і часто буває, що за все життя сміливості вистачає лише на показ однієї-двох. Причин, чому люди замикають себе в собі, багато: суспільні норми, невпевненість у собі, нелояльне оточення, побут, фінансова скрута та багато інших. Але, якщо подолати страх, всі ці обмеження лускаються самі собою, вивільняючи те, що роками трималося всередині. Так було і зі мною. Варто було подолати страх комунікувати з людьми – і я почала виставляти свої вірші на загал. Варто було подолати страх публічних виступів – і почалося насичене сценічне життя. Варто було перенести свій спів із власної кімнати в студію звукозапису – і з’явилася перша в моєму житті пісня, а згодом – і кліп на неї», – розповідає Юлія.

«Проект «Форта» засновано як реакцію на незворотні суспільні процеси, коли справжня людська сутність нівелюється, а натомість пропагуються штучні цінності. Люди почали забувати, що «вихід і вхід єдині, різні лише відрізки». Тому «голими дротами у мізки» проект розпочинає своє життя першим вдихом – піснею «Рано»»,написано на сторінці проекту у ФБ.

«Форта – проект некомерційний. Це не про популярність, і не про хобі теж. Я просто хотіла донести до людей певні речі, про які останнім часом багато пишу у віршах. Але донести це не в поетичному форматі, а заспівавши їх. Звісно, стиль пісні «Рано» не всім «зайде». А з іншого боку, те, що «заходить» всім – часто не має в собі ніякого сенсу. Людям хочеться від пісень позитиву, легкості, качовості. І виконавців, які це людям дають, – незліченна кількість. А хтось же має сказати про «смерть боржників не має». То чому не я?», – резюмує Юлія.

Назва пісні символічна. З одного боку, тут йдеться про кінечність життя, про рівність усіх перед смертю, з іншого – про можливість почати все спочатку, почати себе заново. «Рано» – це така собі суміш із філософії та готики, маніфест звільнення і початку. Це про старі внутрішні віконні рами, які іноді так важко зламати.

Джерело: Трибуна Бровари