“Подарунок” для путіна: як чеські зенітні комплекси захищають північ України

image
16 Червня 2023, 11:24
Поділитися:

Потужна зброя проти «Шахедів», на яку збирали гроші у Чехії, вже захищає північ України.

Про це повідомляє інформацйне агентство “MKV”.

Чеська ініціатива “Подарунок для Путіна” (Dárek pro Putina) у березні 2023 року оголосила про фінальний етап збирання 15 мобільних комплексів протиповітряної оборони Viktor для України.

В червні роботу цих комплексів вже в Україні продемонстрував генерал-лейтенант, заступник начальника Генштабу ЗСУ і командувач Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ – Сергій Наєв.

Сергій Наєв продемонстрував комплекс "Viktor", який захищає від Шахедів північ України
Сергій Наєв продемонстрував комплекс “Viktor”, який захищає від “Шахедів” північ України

Довідка ІА “MKV”

Мобільний комплекс Viktor – це модернізований варіант чеської зенітної установки з парою кулеметів KPVT, які використовують боєприпаси калібру 14,5×114 мм для знищення повітряних або, за необхідності, наземних цілей.

Зенітний комплекс має міцну конструкцію та високу точність стрільби, ефективна дальність якої становить понад два кілометри. Viktor оснащений денним та нічним зенітним прицілом, а також прицілом для стрільби прямою наводкою по наземних цілях.

Носієм комлексу є модифікований позашляховик Toyota з посиленою підвіскою та спеціальним адаптером на корпусі, що дозволяє вести вогонь безпосередньо з автомобіля. Завдяки чотирилітровому двигуну та повноприводному механізму Viktor дозволяє швидко пересуватися навіть у складних умовах місцевості.

Ініціатива, заснована чеським бізнесменом Далібором Дедеком, також зібрала кошти на модернізований танк T-72 та різні типів безпілотників. Також “Подарунок для Путіна” фінансує навчання для українських солдатів та уроки жестової мови для українців з вадами слуху в Чехії.

Раніше ІА “MKV” повідомляло, що Командувач Сил оборони перевірив ключові позиції на Київщині і констатував, що область надійно захищена від можливих російських спроб наступу.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело