Побиття вчителя англійської мови: нові подробиці

image
4 Лютого 2019, 14:57
Поділитися:

26 січня ввечеріна директора курсів англійської мови«Персеверанс» Мохамеда Сісея, африканця за походженням (народився в Сьєра-Леоне), який понад 20 років мешкає в Борисполі, стався напад. Чоловік із тяжкими ушкодженнями потрапив до Бориспільської ЦРЛ.
Побиття вчителя англійської мови: нові подробиці
Подробиці. Від Олени Сісей, дружини потерпілого, «Вісті» дізналися, що чоловіка побили, коли той зайшов у хостел, що у районі Соцмістечка, щоб поспілкуватися з господарем. Двері відчинив невідомий чоловік напідпитку, та почав ображати Мохамеда, збив його з ніг та наніс удари.
На запитання, чи вважає вона, що побиття може бути пов’язане з кольором шкіри, відповіла ствердно. Каже, молодик, який почав бійку, показував зневагу до темношкірого.
Попри численні ушкодження та переломи Мохамед намагається триматися з оптимізмом і навіть зміг прошепотіти
«You are welcome», коли автор відвідала його в лікарні. Говорити ще не може, тому поки не хоче коментувати деталі інциденту для преси. Рідні сподіваються, що йому не доведеться робити операцію через перелом щелепи.

ДОСЬЄ
ВЕДЕ АКТИВНУ ОСВІТНЮ І ГРОМАДСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ
Мохамед Сісей – відома особа в Борисполі, він директор та викладач курсів. Бориспільцям мало відома його громадська діяльність, що стосується важливих суспільних питань.
У 2009 році Мохамед Сісей заснував із однодумцями та земляками Африканську раду в Україні, яка досі працює в двох напрямках: захист прав африканців та афроукраїнців (в т.ч. надання правової допомоги постраждалим та їх сім’ям), що мешкають тут, та робота з попередження расизму через подолання стереотипів та виховання терпимості до меншин, в тому числі етнічних, національних, релігійних тощо.
Організація провела десятки конференцій за участю послів африканських країн, круглих столів та семінарів у вишах та бібліотеках, проводила уроки толерантності у школах для молодших школярів (в т.ч. для гімназії «Перспектива» м. Бориспіль), учнів середньої і старшої шкіл, а ще — щорічні міжнародні футбольні чемпіонати проти расизму, тематичні виставки, Дні Африки та інші заходи. Усе для того, щоб привернути увагу громадськості до проблеми нетерпимості та виховувати почуття толерантності.

«Вісті» зустрілися з президентом Африканської ради в Україні, віце-консулом Гвінеї в Україні Ісою Садіо Діало, щоб запитати його думку щодо інциденту.
Пан Іса вже 20 років живе в Україні, має дружину-українку та спільних дітей, власний бізнес. Пропагує Україну в позитивному ключі, але не відкидає фактів нетерпимості на расовому чи етнічному підґрунті.
«За останні два місяці ми зафіксували ще два випадки, подібних до того, що стався з Мохамедом Сісеєм, у Києві, — там побили громадян країн Африки, — розповідає співрозмовник – Є випадки образ чи принижень, на які скаржаться студенти-африканці та діти-мулати. Із 2010 по 2013 ріки ми провели безліч уроків та зустрічей на тему толерантності зі школярами і студентами. Потім ця діяльність була призупинена. Зараз, бачу, потрібно її відновлювати».

Побиття вчителя англійської мови: нові подробиці
Іса Садіо Діало запевнив, що він та правозахисні організації тримають на контролі випадок, що стався у Борисполі. «Слідчий, що займається справою, повідомив, що особу нападника встановлено, потерпілий упізнав його за фотографією. Свідки (а їх 5) — усі не місцеві робітники будівельних компаній Борисполя, — коментує співрозмовник. — Їхній товариш-нападник знаходиться в розшуку, бо зник відразу, як Мохамеда забрали в лікарню».
Каже, що слідчий запевнив, що докладе усіх зусиль, щоб зловмисника упіймали та він отримав покарання.
«Останні 3-4 роки тем расизму та нетерпимості уникають як у владних кабінетах, так і на рівні освітніх організацій, мені неодноразово доводилось чути: «У нас расизму немає». Але це, на жаль, не так», — підсумував пан Діало.

Наталія ЧАЙКОВСЬКА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама